Laatste Bottelaer

 

Nieuwsbrief Bottelaer maart 2020

Beste vrienden,

We staan weer aan de vooravond van onze Algemene Ledenvergadering. Dat betekent terugkijken op een voorbije periode, en verantwoording hierover van het bestuur, maar ook , minstens zo belangrijk, plannen maken voor het komend seizoen. Voordat ik hierop in ga, gaan we nog even terug naar de Gilde avond van februari, waarvan op pakkende wijze verslag werd gedaan door Wil. Bedankt daarvoor Wil, prima verslag!

Gildeavond februari 2020

Valentijns Gilde avond met veel glazen en wijn. 14 februari 2020.

 

Zoín dertiental leden waren op deze Gilde avond afgekomen. Voorzitter Theo heette ons welkom. Hij moest helaas de trieste mededeling doen dat Jos Koster tijdens zijn vakantie in Oostenrijk in een ziekenhuis opgenomen was. Deze opname is niet ten gevolge van een ongeluk, maar wel ernstig genoeg dat hij voorlopig daar opgenomen moet blijven. Een beterschapskaart werd alvast door aanwezigen ingevuld.

Daarna liet Inge, in een presentatie, de verschillende ideeŽn van de jubileumclub 30+ zien.( in deze club zitten Yvonne, Wouter Jan, Inge en Wil)  In mei zouden wij gezamenlijk appelcider kunnen gaan maken. Yvonne en Laurens bieden daarvoor het sap van hun appels aan.

Het jubileumuitstapje naar de Achterhoek op 13 juni, met een rondleiding/ proeverij bij een hopkweker en een vloermouterij. Doe daar nog een  bierbrouwerij/ wijngaard . bij en je kunt zeker een heel weekend wegblijven.

Als gilde activiteit en om nieuwe leden te werven zouden we een rondtocht langs wijngaarden van eigen leden kunnen organiseren  (Culemborg, Buren, Beusichem en Geldermalsen maar ook in Hongarije!)   De 30+ club gaat deze ideeŽn verder uitwerken en zal het uitstapje naar het Ahrdal nog even in de kast houden, misschien iets voor volgend jaar.

 Aan het eind van de presentatie vertelde Inge eerst nog wat over verschillende wijnglazen  Een breed of smal glas kan de beoordeling van wijnproeven beÔnvloeden. Op een aantal tafels stond inmiddels een scala aan glaswerk klaar, sommigen werden door Wouter Jan nog extra opgepoetst.

Toen werd het tijd voor de  ďwinkel- en kelder dochtersĒ van het gilde.

Allereerst de Kersensecco met toegevoegd koolzuurgas. Volgens smaak en geur onbetwist gemaakt van Ö.kersen! Voor de hoeveelheid bubbels was geen flute nodig. Daarna de witte wijnen uit de Teunishof en De Beyaert, waar toch de liefde van de wijnmaker in het zuurtje of het zoetje terug te vinden is.

Vervolgens een wel en een niet gedecanteerde fles wijn, men dacht toch het verschil te proeven of?  Frans had een Rode en Zwarte trosbessenwijn meegebracht, gemaakt in het tijdperk voor de  zuurmeting.( 25 jaar?) Oxidatie viel mee, maar verder echt zuur!  Piet, die op deze avond eigenlijk een verhaal over fermentatie had willen inbrengen, bracht een fles Amarone mee uit ItaliŽ. De laatst geplukte druiven, verwerkt tot een hele mooie wijn. ďGekregen van een mooie vrouw!Ē vertelde Piet er nog bij. Zo kwam Cupido toch nog even om de hoek kijken.

Eindconclusie qua glas en drank; het doet er zeker toe in welk glas je het presenteert en dat het door ons gebruikte gildeglas prima voldoet.

Verslag geschreven door Wil

 

Van de Voorzitter

In mijn Nieuwjaarspraatje had ik het over acties om ons wijngilde wat aantrekkelijker te maken voor ons als leden, maar vooral ook voor potentiele nieuwe leden ! Ik heb toen gesproken over ideeŽn om weer een cursus wijn maken te organiseren, mogelijk in samenwerking met het Betuws Wijndomein in Erichem. Ook heb ik beloofd, jullie te informeren over de voortgang van e.e.a. Ik heb nog niet veel meer te melden. Wel zou het prettig zijn om samen met een van jullie deze ideeŽn wat meer concreet te gaan maken. Tijdens de Algemene Leden Vergadering ga ik dan ook vragen of er iemand is die hier zin in heeft.

Theo 

 

Volgende Bijeenkomst 20 maart 2020 ALV

Vreemd genoeg altijd weer een hoogtepunt van het jaar. Bij de meeste verenigingen heel slecht bezocht. Zo niet bij ons. Ook dit jaar voorzie ik weer een vol huis. Er is dan ook een heleboel te bespreken. Het bestuur legt verantwoording af over de activiteiten in 2019 en het daarbij behorende financiŽle beleid. Dat is op zich al belangwekkend, maar retrospectief.

Belangrijker is dat we ook gaan vooruitkijken. Een vernieuwd bestuur gaat aantreden, met nieuw elan frisse ideeŽn. Nieuwe plannen zijn geopperd om de vereniging weer op te pimpen. Zo staat er een nieuwe website in de steigers die surfers sneller in contact gaat brengen met ons aantrekkelijke aanbod.

Zoals uit het voorafgaande stukje ďVan de VoorzitterĒ blijkt denken we ook heel hard na over het opstarten van cursussen om onze leden nieuwe mogelijkheden te bieden maar ook om nieuwe  leden te trekken.

Op de mei bijeenkomst gaan we bij Yvonne en Laurens cider maken. Daar kunnen we dan in het najaar weer leuke dingen mee doen. Maar bovenal is er ons 30 jarig lustrum in juni in de Achterhoek. Goeie mensen daar, waarmee het goed feestvieren is. Josť en ik hebben 10 jaar in die contreien gewoond, en kunnen er over meepraten. Het wordt genieten. Als het goed is hebben jullie de uitnodiging inmiddels binnen. Vergeet niet te reageren!

En op de ALV kunnen jullie allemaal hierover meepraten. En niet alleen hierover, maar over alles waarvan jullie vinden dat het de moeite waard is om te bespreken. Dat maakt onze ALV steeds weer zo aardig.

Na afloop van het officiŽle gedeelte kunnen jullie uitblazen, maar Josť en ik moeten dan weer aan de slag. We zijn in het najaar naar de Toscane geweest, meer specifiek naar de Chianti, en hebben daar kennis gemaakt met de wijnen uit de streek. Daar laten we jullie van meegenieten. Er is vast ook nog wel wat te knabbelen.

De stukken voor de vergadering, zoals de agenda begroting, jaarverslag etc. krijgen jullie separaat in de mail, omdat deze niet geschikt zijn om in de Bottelaer te publiceren. Jullie hebben hier vast begrip voor.

Tenslotte

Hoop ik jullie allemaal in goede gezondheid te mogen begroeten op 20 maart a.s.

 

Harrie