Laatste Bottelaer

 

Bottelaar Januari 2020

 

Inleiding

Nou ja, januari…. als ik aan deze Bottelaer begin is het inderdaad nog januari, maar het lukt me vast niet om de kopij nog in januari op tijd bij de drukker te krijgen. Het wordt dus een overgangsnummer januari/februari, met daarin natuurlijk het verslag van de nieuwjaarsreceptie, en uiteraard weer een vooruitblik op de Gilde-avond van februari.

Het wordt vast een memorabel jaar, waarin we het 6de lustrum gaan vieren. De vereniging komt aan de start met een fris bestuur nu er in de komende ALV wat oud hout zal worden weggesneden. We moeten op z’n tijd immers allemaal plaats maken voor de jeugd. En, jeugd is in de positieve betekenis druistig! Het gaat dus dit jaar weer helemaal goedkomen.

 

Maar eerst maar eens even lezen wat geschiedde op de Nieuwjaarsbijeenkomst. Het verslag is van de hand van Theo.

 

-----00000-----

 

Nieuwjaarsbijeenkomst


                                                                                                                     

 

Zou mijn verwachting dan toch niet uitkomen?

Dat was mijn gedachte toen ik zaterdag 11 januari zo rond 15.45 uur de lichtjes aan het aansteken was en op dat moment nog niemand gearriveerd was. Ik had namelijk eerder tegen Marijke gezegd dat ik er van uitging dat het erg druk zou gaan worden op onze nieuwjaarsreceptie. Maar gelukkig bleek mijn verwachting toch te kloppen. Het werd een gezellige “volle bak” en we zijn als Wijnmakersgilde Betuws Rivierenland ons lustrumjaar 2020 dus weer erg goed begonnen!.  

Het nieuwe jaar kon wederom ingedronken worden met lekkere drankjes, inclusief de traditionele bubbels van Wouter Jan voor bij de nieuwjaar toost. En een diversiteit aan lekkere hapjes waren ook weer van de partij. Ik kon in mijn nieuwjaarswoordje gelukkig terugkijken op een goed 2019. We hebben mooie, gezellige, leerzame en goed bezochte gildeactiviteiten gehad. Maar een minpuntje mag ook genoemd worden. Ons ledenaantal kan, na het vertrek van wat leden, best wel weer een ‘oppeppertje’ gebruiken. En dat gaan we ook proberen te realiseren.    

Mogelijk dat een aangepaste meer toegankelijke WBR-website hier ook aan kan bijdragen. Ernest heeft jullie hier al eerder over geïnformeerd. Ik was dan ook erg blij dat hij kon melden dat zijn website-team inmiddels ‘gevuld’ is. We gaan afwachten met welke voorstellen zij gaan komen.

Een open deur maar daarom niet minder waar is dat de aantrekkelijkheid van elke website valt en staat met het aanleveren van actuele, informatieve en aansprekende informatie. Dus leden..!.

Fijn is ook dat het lustrum-team inmiddels op sterkte is.  Yvonne gaat samen met een aantal enthousiaste gildeleden proberen er een mooie lustrumactiviteit van te maken. In tegenstelling tot wat besproken is op de nieuwjaarsreceptie blijft de datum van de lustrumactiviteit gewoon 13 juni, zoals reeds eerder is aangekondigd in de “Bottelaer” van december. Verschuiving van de datum bleek toch te problematisch. Voor zover jullie dit nog niet hebben gedaan, noteer 13 juni alvast maar in de agenda’s.

Een ander idee wat mogelijk ook voor nieuw bloed in ons wijngilde kan gaan zorgen is het organiseren van een nieuwe cursus wijn maken. Hierbij wordt ook gedacht aan een vorm van samenwerking met het Betuws Wijndomein in Erichem  i.c. Diederik Beker. De eerste contacten hierover met Diederik zijn al gelegd. Over de voortgang van e.e.a. worden jullie natuurlijk op de hoogte gehouden in onze vertrouwde “Bottelaer”.   

Op naar een heel mooi 2020!

Groet,

Theo

  

                                                 -----ooooo-----

Komende Gilde-bijeenkomst: 14 februari 2020

Volgens het bijgewerkte jaarplan zouden we deze avond aandacht gaan besteden aan het “fermenteren”. Piet had op zich genomen om dat verschijnsel te introduceren, maar helaas, de geest was gewillig maar het lichaam wilde niet meewerken. Piet zat een beetje in de lappenmand van waaruit hij inmiddels gelukkig herstellend is.  

We hebben jammer genoeg het besluit moeten nemen om de fermentatie uit te stellen tot een nader tijdstip. Maar wat nu? Hoor ik jullie al denken.

We gaan de avond op een tweeledige manier invullen. We introduceren als eerste het “Team30+”. Dit team van enthousiaste leden gaat de excursie organiseren maar ook het Lustrumfeest. Het team borrelt over van creativiteit en heeft een aantal ideeën die het met jullie wil delen. Het team hoopt op jullie reacties zodat ze een werkbare  basis krijgen, waarop de plannen kunnen worden uitgewerkt.

We vervlechten de bespreking van  de plannen en ideeën met de “Grote Schoonmaak” van onze winkeldochters. Er staan in onze kast nog een aantal overgebleven flessen. Die gaan we gebruiken om een speciale proefavond te houden. Er wordt vaak beweerd dat de smaak van een drank in hoge mate afhankelijk is van het glas waaruit het wordt gedronken. (Ikzelf heb altijd gedacht dat de glazen niet groot en vol genoeg kunnen zijn, maar dat hoeft dus niet waar te zijn).  Enfin dat gaan we dus uitproberen. Worden we er onverhoopt niet echt wijzer van, dan zal het in ieder geval de tongen los maken.

Heb je niet al te veel vertrouwen in de Winkeldochters uit de kast, dan breng je gewoon je eigen pronkstuk mee, of een fles waarvan je denkt dat we er met z’n allen nog behoorlijk plezier van kunnen hebben. 

 

 

Tenslotte

Hoop ik jullie weer allemaal in goede gezondheid te ontmoeten op 14 februari

 

Hartelijke groet,

harrie