Voorgaande nieuwsbrieven/bottelaers

Home

Laatste Bottelaer

 

 

Bottelaar Januari 2020

 

Inleiding

Nou ja, januari…. als ik aan deze Bottelaer begin is het inderdaad nog januari, maar het lukt me vast niet om de kopij nog in januari op tijd bij de drukker te krijgen. Het wordt dus een overgangsnummer januari/februari, met daarin natuurlijk het verslag van de nieuwjaarsreceptie, en uiteraard weer een vooruitblik op de Gilde-avond van februari.

Het wordt vast een memorabel jaar, waarin we het 6de lustrum gaan vieren. De vereniging komt aan de start met een fris bestuur nu er in de komende ALV wat oud hout zal worden weggesneden. We moeten op z’n tijd immers allemaal plaats maken voor de jeugd. En, jeugd is in de positieve betekenis druistig! Het gaat dus dit jaar weer helemaal goedkomen.

 

Maar eerst maar eens even lezen wat geschiedde op de Nieuwjaarsbijeenkomst. Het verslag is van de hand van Theo.

 

-----00000-----

 

Nieuwjaarsbijeenkomst


                                                                                                                     

 

Zou mijn verwachting dan toch niet uitkomen?

Dat was mijn gedachte toen ik zaterdag 11 januari zo rond 15.45 uur de lichtjes aan het aansteken was en op dat moment nog niemand gearriveerd was. Ik had namelijk eerder tegen Marijke gezegd dat ik er van uitging dat het erg druk zou gaan worden op onze nieuwjaarsreceptie. Maar gelukkig bleek mijn verwachting toch te kloppen. Het werd een gezellige “volle bak” en we zijn als Wijnmakersgilde Betuws Rivierenland ons lustrumjaar 2020 dus weer erg goed begonnen!.  

Het nieuwe jaar kon wederom ingedronken worden met lekkere drankjes, inclusief de traditionele bubbels van Wouter Jan voor bij de nieuwjaar toost. En een diversiteit aan lekkere hapjes waren ook weer van de partij. Ik kon in mijn nieuwjaarswoordje gelukkig terugkijken op een goed 2019. We hebben mooie, gezellige, leerzame en goed bezochte gildeactiviteiten gehad. Maar een minpuntje mag ook genoemd worden. Ons ledenaantal kan, na het vertrek van wat leden, best wel weer een ‘oppeppertje’ gebruiken. En dat gaan we ook proberen te realiseren.    

Mogelijk dat een aangepaste meer toegankelijke WBR-website hier ook aan kan bijdragen. Ernest heeft jullie hier al eerder over geïnformeerd. Ik was dan ook erg blij dat hij kon melden dat zijn website-team inmiddels ‘gevuld’ is. We gaan afwachten met welke voorstellen zij gaan komen.

Een open deur maar daarom niet minder waar is dat de aantrekkelijkheid van elke website valt en staat met het aanleveren van actuele, informatieve en aansprekende informatie. Dus leden..!.

Fijn is ook dat het lustrum-team inmiddels op sterkte is.  Yvonne gaat samen met een aantal enthousiaste gildeleden proberen er een mooie lustrumactiviteit van te maken. In tegenstelling tot wat besproken is op de nieuwjaarsreceptie blijft de datum van de lustrumactiviteit gewoon 13 juni, zoals reeds eerder is aangekondigd in de “Bottelaer” van december. Verschuiving van de datum bleek toch te problematisch. Voor zover jullie dit nog niet hebben gedaan, noteer 13 juni alvast maar in de agenda’s.

Een ander idee wat mogelijk ook voor nieuw bloed in ons wijngilde kan gaan zorgen is het organiseren van een nieuwe cursus wijn maken. Hierbij wordt ook gedacht aan een vorm van samenwerking met het Betuws Wijndomein in Erichem  i.c. Diederik Beker. De eerste contacten hierover met Diederik zijn al gelegd. Over de voortgang van e.e.a. worden jullie natuurlijk op de hoogte gehouden in onze vertrouwde “Bottelaer”.   

Op naar een heel mooi 2020!

Groet,

Theo

  

                                                 -----ooooo-----

Komende Gilde-bijeenkomst: 14 februari 2020

Volgens het bijgewerkte jaarplan zouden we deze avond aandacht gaan besteden aan het “fermenteren”. Piet had op zich genomen om dat verschijnsel te introduceren, maar helaas, de geest was gewillig maar het lichaam wilde niet meewerken. Piet zat een beetje in de lappenmand van waaruit hij inmiddels gelukkig herstellend is.  

We hebben jammer genoeg het besluit moeten nemen om de fermentatie uit te stellen tot een nader tijdstip. Maar wat nu? Hoor ik jullie al denken.

We gaan de avond op een tweeledige manier invullen. We introduceren als eerste het “Team30+”. Dit team van enthousiaste leden gaat de excursie organiseren maar ook het Lustrumfeest. Het team borrelt over van creativiteit en heeft een aantal ideeën die het met jullie wil delen. Het team hoopt op jullie reacties zodat ze een werkbare  basis krijgen, waarop de plannen kunnen worden uitgewerkt.

We vervlechten de bespreking van  de plannen en ideeën met de “Grote Schoonmaak” van onze winkeldochters. Er staan in onze kast nog een aantal overgebleven flessen. Die gaan we gebruiken om een speciale proefavond te houden. Er wordt vaak beweerd dat de smaak van een drank in hoge mate afhankelijk is van het glas waaruit het wordt gedronken. (Ikzelf heb altijd gedacht dat de glazen niet groot en vol genoeg kunnen zijn, maar dat hoeft dus niet waar te zijn).  Enfin dat gaan we dus uitproberen. Worden we er onverhoopt niet echt wijzer van, dan zal het in ieder geval de tongen los maken.

Heb je niet al te veel vertrouwen in de Winkeldochters uit de kast, dan breng je gewoon je eigen pronkstuk mee, of een fles waarvan je denkt dat we er met z’n allen nog behoorlijk plezier van kunnen hebben. 

 

 

 


 

Bottelaar December 2019

Inleiding

Het is Kerstavond (en inderdaad voor de noenne*.) , een uitgelezen moment om rustig te gaan zitten werken aan de laatste Bottelaer van 2019. Er is weer veel gebeurd dit jaar,  We hebben gezellige en leerzame avonden met elkaar doorgebracht, en er zijn zelfs twee excursies geweest. In de Algemene Ledenvergadering kom ik daarop nog uitgebreid terug. Vooral belangrijk is dat we met Yvonne potentiele versterking voor het bestuur hebben weten te verwerven. Dat belooft continuïteit en vooral nieuw elan.

De komende periode zal op bestuurlijk gebied in het teken staan van de overdracht van de taken van José en van mij  waarbij Joke vooral de secretariaatstaken zal overnemen.  Ernest gaat de  website updaten, en van functionaliteiten voorzien waarmee we in de toekomst  wat gemakkelijker zullen kunnen communiceren met leden en belangstellenden die misschien lid willen worden.  Voor de redactionele aspecten van de Bottelaer gaat Theo zich inzetten.  Natuurlijk moeten de bestuurlijke taakverdelingen nog in de Algemene Ledenvergadering worden goedgekeurd.  En wil jij ook het bestuur versterken? Dan meld je je gewoon aan!

 

José en ik verdwijnen natuurlijk niet geheel uit beeld. Zo verzorgen wij bijvoorbeeld de Toscaanse avond na de ALV.  Onze "dienstreis" in de herfst van 2019 naar Italië heeft naast interessante vergezichten ook de nodige flessen en versnaperingen opgeleverd.  Maar eerst gaan we nog even terug naar Portugal, waarover Joke  van alles te melden had, hetgeen door Teun op onnavolgbare wijze op papier is gezet.

Wat een talent zit er toch in ons Gilde!.

 

*Woordenboek der Nederlandsche Taal:
Middelnederlands noen en noene, gelijk thans nog in het West-Vlaams.
In de latere taal wordt met noen meer het eigenlijke middaguur bedoeld. In de noordelijke provinciën wordt noen niet meer gebruikt, in de zuidelijke is het nog altijd gewoon (een zeer gebruikelijke vorm is daar noenend: verg. avond, morgend). De middag, eigenlijk het tijdstip van 12 ure, maar in het dagelijks leven de tijd ongeveer van 12 tot 1 ure, wanneer de voornaamste maaltijd wordt gehouden.

                                                

-----00000-----

 

Portavond vrijdag 13 december 2019

 

Op deze bijzondere dag vol gevaar begaf ik me naar Geldermalsen om me te laten verrassen door Joke en het door haar uitgestippelde programma met als thema: PORT.

Eerst werden we ingewijd in de geschiedenis van deze drank; de belangrijkste reden om geen gewone wijn te maken voor de export naar Engeland was de houdbaarheid. In de achttiende eeuw kon een reis per schip van Portugal naar Engeland lang duren, zeker als men om moest varen vanwege vijandigheden op zee of kapers op de kust. Dan maar wat extra alcohol erbij dachten de exporteurs. En als je dat doet terwijl de wijn nog aan het gisten is, smaakt de wijn ook nog lekkerder met een zoetje. Zo zal het gegaan zijn.

De druiven worden geteeld op de hellingen aan de oever van de rivier de Douro, meestal op terrassen. Dat moet moeilijk werken zijn op die steile hellingen. En dan moet de wijn ook nog per schip naar Oporto vervoerd worden met smalle bootjes en door stroomversnellingen. Pas in Oporto krijgt de wijn de kans tot rust te komen; vele jaren ligt het daar in de kelders te rijpen in eiken vaten. Eigenlijk is het niet Oporto maar Villa Nova de Gaia, waar de wijnhuizen staan.

Joke liet ons vier soorten port proeven. Eerst een Ruby, een fruitige ongecompliceerde port maar wel lekker hoor! Daarna kwam een oudere versie aan bod: de Tawny, die minimaal 3,5 jaar op vat heeft gelegen. Minder rood, minder fruit maar wel met fijne nuances van diverse  kruiden. Vervolgens een Late bottled vintage uit 2013, die wel 4-6 jaar is gerijpt. Ook heerlijk hoor. Tenslotte een Colheita uit 2007 van het huis Dow (a 23 euro), die het toppunt van de avond vormde. We (Frans en ik) proefden zelfs kaneel en kruidnagels! Maar ja dat mag ook wel voor dat geld.

O ja, en dan kwam ter afsluiting nog een zelfgemaakte port van Marechal Foch druiven op tafel. Eerst durfde ik hem niet open te maken na al dat geweld van die Portugezen maar Frans heeft voorgeproefd en zijn zegen gegeven zodat de rest het ook aan durfde om (eerst wat voorzichtig) een beetje in hun glas te schenken en te proeven. En zowaar er waren leden die later nog kwamen bijvullen!

Voor Harrie nog een toegift (en voor anderen die zelf port willen maken). Zoals verteld laat je de wijn tot ca 8 procent alcohol vergisten en voeg je daarna alcohol toe om de gisting te stoppen. De vraag is dan in welke verhouding je dat moet doen. Welnu dan kun je het volgend sommetje maken (mavo niveau). Stel je hebt alcohol van 95 procent en je wilt 5 liter port van 20 procent maken dan is de formule: (5-x)*8 + x*95 = 5*20 => 87*x = 60 => x = 0,7 liter (x = volume toe te voegen alcohol). Heb je alcohol met een lager percentage alcohol dan moet je uiteraard meer toevoegen (wat ik niet zou doen want dan verdun je de wijn en dus de smaak steeds meer).

Joke geweldig bedankt voor deze leerzame en aangename avond. Door het ongedwongen karakter van je presentie was er veel ruimte voor discussie en aanvullingen door de aanwezigen.

Gelukkig kwam ik veilig weer thuis. Geen zwarte kat gezien (en ook geen politie).

 

Teun

port

PS Ter lering nog een andere soort port: een Special reserve, die ik ooit eens op mijn verjaardag kreeg. In een aparte fles. Een aanrader!

 


 

 

Zin in een leuke lustrumactiviteit? 

Beste gildeleden, 2020 is weer een lustrumjaar voor ons gilde. We bestaan dan inmiddels al 30 jaar en dat feit willen we natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan. Speciaal hiervoor hebben we in onze begroting dan ook geld gereserveerd. Maar een lustrumactiviteit ontstaat natuurlijk niet automatisch, daarvoor moet actie ondernomen worden!. Vandaar het verzoek om een ’lustrumclubje’ samen te stellen dat zo’n lustrumactiviteit gaat organiseren. Yvonne heeft al aangegeven hieraan mee te willen werken. Wie gaan hiervoor samen met Yvonne aan de slag? Hopelijk kan ik op onze nieuwjaarsreceptie melden dat zich inmiddels zo’n ‘lustrumclubje’ gevormd heeft.

 

Theo

 (voor de goede orde: we hopen het lustrum te vieren op 13 juni )      

 

                                                 -----ooooo-----

Komende Gilde-bijeenkomst : 11 januari 2020 Nieuwjaarsreceptie

Op 11 januari 2020 houden we onze traditionele nieuwjaarsreceptie.  Natuurlijk is er dan een woordje van de voorzitter, en natuurlijk schudden we elkaar de hand, en natuurlijk drinken we een glaasje bubbels.

Op de Nieuwjaarsbijeenkomst gaan we ook weer eten en vooral drinken: alle leden maken voorafgaand aan de bijeenkomst een gerecht klaar en brengen dat mee met een fles om te besproeien . Daarbij komen dan altijd weer twee vragen naar boven:

1. Wat moet ik maken? Het antwoord is simpel: iets lekkers wat je goed kunt

2. Hoeveel moet ik maken? Ook op deze vraag is het antwoord simpel: zoveel als je zelf (met je partner natuurlijk) op kunt.

Als we al die lekkere dingen opeten en er voldoende bij drinken wordt het nog gezelliger. Er is dan ook veel tijd om ideeën en ervaringen uit te wisselen, dringende vragen te stellen en nader kennis met elkaar te maken.

O ja, het geheel begint om ongeveer 16.00 uur. Een eindtijd is er niet direct. Plaats van samenkomst is het vertrouwde lokaal naast de kerk in de Emmastraat in Geldermalsen.

 

Tenslotte

Ernest maakte mij erop attent, dat de verslagen van de excursie in september  en van de vakantiedrankjes van oktober weliswaar als bijlage werden geleverd van een email, maar nooit op de website werden gepubliceerd.  Dat wil ik graag herstellen teneinde de activiteiten van de organisatoren, (resp. Joke en Theo), alsmede van de scribenten (Jos en Toos) volledig recht te doen. Beide verslagen vinden jullie hieronder.

 

Harrie

 

Excursie 20 september

Een bijzondere start van het Gildejaar. Al jaren is het traditie om het gildejaar te starten met de vakantiedrankjes. Dit jaar zijn we hiervan afgeweken en zijn we gestart met een bezoekje aan de Belgische enclave Baarle-Hertog en de Nederlandse enclave Baarle-Nassau. Op het programma stond een bezoek aan de familie brouwerij “de dochter van de Korenaar” en de wijngaard “Hof van Baarle” Een leerzame dag, verwend door het goede weer, heerlijke bieren en wijnen.

Als eerste hebben we de brouwerij bezocht. De brouwmeester heeft ons meegenomen naar brouwketels waar we een uitgebreide toelichting op het brouwproces mochten ontvangen. De rondleiding werd voortgezet via de bottelarij naar de kelder waar het bier ligt te rijpen. Een bijzonder kenmerk van de dochter van de Korenaar is dat het bier tenminste voor de duur van 1 jaar wordt gerijpt op houten vaten (gebruikte whiskyvaten). Van uit de kelder ging de tocht naar het proeflokaal waar we hebben kunnen genieten van een 5tal heerlijke verschillende biertjes.

Daarna ging de reis door naar Baarle-Nassau, de wijngaard “Hof van Baarle”. Gesitueerd op een bijzonder plek op de grens tussen België en Nederland. Op ca. 2,5 ha staan 7.500 druivenstokken, 4 x blauw en 5 maal wit. Een zeer goed onderhouden wijngaard aangelegd in 2008.

Als eerste hebben we in het ontvangstcentrum de lunch gebruikt. Een uitgebreide broodtafel met ruim voldoende brood en beleg. Aansluitend aan de lunch hebben we een rondgang gemaakt door de wijngaard onder leiding van de wijngaardenier. Hierbij zijn onderwerpen als snoeitechniek, onder-beplanting, onderhoud en bestrijdingsmiddelen uitgebreid besproken.

Uiteraard hebben we ook deze excursie afgesloten in het proeflokaal waar we hebben kunnen genieten van de heerlijke wijnen.

 

Een geslaagde excursie op een zonnige dag in het grensgebied tussen België en Nederland. Goed gastheerschap, heerlijke biertjes en wijntjes maakte de excursie compleet.

 

Jos Koster

 

Gilde-avond Oktober

 

Er waren 13 personen aanwezig, dus genoeg wijnen om te proeven. Theo vroeg in zijn openingswoord, om na te denken over de opvolging

van Harrie, die volgend voorjaar echt gaat stoppen in het bestuur. Het was: niet allemaal tegelijk!!!

Teun begon met de eerste wijn uit Beieren, hij bezocht een Wijnfeest in Dettelbach, en een proeverij in Elfershausen. Hij had een witte wijn

meegebracht, een Silvaner- Bachus. Een droge wijn uit 2018, 11 ½procent.

 

Jos had vakantie gehouden in Beusichem. Hij had een zelfgemaakte witte wijn van Johanniter druiven. Iets minder droog, wel heel lekker.

Wouter Jan had ruzie met volgens hem een K….kurkentrekker. Met behulp van zijn buurman is het toch gelukt.

Hij had een witte wijn van Palatina druiven ( nooit van gehoord, maar je kunt niet alles weten.) De wijn zag er iets rosé uit, dat kwam door het

maken van rode wijn. Wijn van 2018 12 procent alcohol, ( maar dat staat op al zijn etiketten). De wespen vinden ze ook erg lekker. De druiven dus.

 

Joke en Ernst waren in de Elzas geweest en hadden een Pinot Blanc uit Colmar. Uit 2017, er stond een Gouden Medaille op de fles.

Theo en Marijke hadden een Trippel biertje uit België meegebracht . 8 %, en een heilig biertje genaamd :Petrus. Even wennen na de wijntjes.

Laurens had een rode Pinot Noir meegebracht ( logisch dat het een rode was). Gevonden tijdens een fietstocht in de Dordogne. Een Bourgogne

Côte Chalonnaise.

 

Pieter had de pech om in Sicilië een legionella bacterie op te lopen. Hij heeft 5 dagen op de I.C. gelegen. Gelukkig is het goed gekomen.

Hij had wel een rode wijn, een Nero D’Avola meegebracht. Wel gekocht bij de “ Aldi “.en die was erg lekker na “Aldie” andere flessen wijn.

Frans had een rode Port meegebracht, gemaakt in Rumpt en vakantie gehouden in zijn nieuwe woning in Leerdam. Behoorlijk sterk, dus een

klein slokje. Want we moeten nog wel naar huis kunnen rijden.

Het was een gezellige , ontspannen avond en ik was blij dat ik er bij was.

Met hartelijke groeten, Toos Hazendonk

 


 

November 2019

 

Inleiding

Weer eens een Bottelaer van Nederlandse bodem. We zijn graag in Hongarije, maar het is  toch altijd weer leuk om weer eens terug te zijn in Nederland. Prachtig om te beleven waar we ons hier allemaal druk om maken. De crisissen buitelen over elkaar heen. Stikstof, waar bij ons de druiven van groeien, en CO2, ook al een crisis waar onze planten zich niet druk over maken. De kroon spant de PFAS crisis, die uiteindelijk kon worden opgelost door de komma een plaatsje op te schuiven. En natuurlijk de zwarte Piet discussie en het slavernij-verleden!  Geef ons maar de rust van de poesta en laat ons maar bemesten, snoeien, binden, spuiten plukken en persen. We zien wel hoe het allemaal afloopt.

Leuk in Nederland is natuurlijk ons Gilde. Bij het Gilde buitelen de activiteiten over elkaar heen. Laat dat buitelen maar gewoon door gaan. Na de kennis-quiz van Theo in november staat nu al weer de port avond van Joke voor de deur. Niks mis met onze activiteiten dus. Als er al wat op aan te merken is, is het dat het nog leuker zou zijn als er wat meer leden acte de présence zouden geven. Dat geeft de organisatoren van de avonden in ieder geval wat meer voldoening! Ik ben benieuwd naar de komende avond.

Jullie lezen erover in deze Bottelaer, maar eerst gaan we van Inge vernemen hoe de november bijeenkomst verliep.

 

                                                 -----00000-----

 

Gilde avond 15 November WBR Drankenkennis test

 

Buiten was het koud, maar binnen werd ieder warm ontvangen met koffie en lekkers wat Frans had klaar gezet. Daarna mochten we allen plaats nemen achter ons eigen tafeltje en kregen pen en papier om onze test af te leggen. Dat klinkt serieuzer dan het gelukkig werd. Theo had een heel afwisselende test voor ons in elkaar gezet met liedjes, filmpjes, geur proefjes en smaak testen en een breed scala aan vragen over allerlei landen, soorten wijn en druiven.

Het begon met een ‘inkomertje’ over een liedje over pikketanussie. Daarna kregen we via een film alles over de wijn in de moezel te zien; wel opletten want daarna meteen een paar vragen daarover!

Vervolgens mochten we ruiken aan flesjes met drank, wat was dat? Ik ruik appel en alcohol, ik gok op Calvados. Maar een bruin poedertje is moeilijker te identificeren, ’t ruikt apart maar niet thuis te brengen. Yvonne herkende het wel (het bleek tanine te zijn).

Een echte ‘instinker’ was de vraag: Bij welk meer liggen de wijngaarden van Bardolino?

Het goede antwoord[1] werd door meerderen geroepen, maar ieder dacht toch dat het een zuidelijker meer moest zijn, en maar weinig hadden het dus goed.

Daarna moesten de hoeveelheid zuur raden van een vreemde wijn met een roze kleur. Wat voor wijn zou dat zijn, niet slecht van smaak, maar wel vreemd… Theo bleek het die middag snel gemaakt te hebben van water, glycerine en suiker, alcohol, tanine, wat grenadine en 7 gram zuur.

De Franse bourgogne en de Italiaanse Chianti en Spaanse hoogvlaktes kwamen ook nog aan de beurt met diverse vragen.

We kregen ook nog een zeer lekkere wijn uit de hak van Italie, hoe heet dat gebied ook alweer[2]? En van een typische druif uit dat gebied (weet je nog welke dat was[3]?)

Diverse mensen wisten wel welke druif de basis van die lekkere wijn uit de Ribera del Duero en Rioja, die we ook nog mochten proeven[4].

 

Al met al een erg interessante en gezellige avond waarin we een heleboel konden leren, met een erg leuke en afwisselende kennis quiz. En de uitslag? Niemand had de maximale 20 punten. De hoogste score had Wouter Jan met 12 punten, hij ging met een mooie prijs naar huis. Er was ook nog een leuk aanmoedigingsprijs voor de laagste score. Dus ieder is gemotiveerd om weer een jaar extra goed op te letten bij de Gilde avond, voor het geval we volgend jaar weer een kennis test krijgen….

 

Inge vermeldde ook de oplossingen:

1.  1. Garda

2.    2. Puglia

3.    3. Primitivo

4.    4. Tempranillo

                                                  ----ooooo-----

 

Marie en de pastoor

De meid zegt aan haar pastoor: “Mijnheer pastoor, onze miswijn is aangekomen!”

De pastoor antwoordt: “Marie, het is niet ONZE miswijn, aangezien je niet het recht hebt ervan te drinken, je moet dus zeggen: UW miswijn. Begrepen?”

De volgende dag zegt Marie tegen de  pastoor: “Mijnheer pastoor uw brandhout is aangekomen!”

De pastoor zegt: “Marie, je moet ONS brandhout zeggen aangezien wij twee er van gebruiken! Heb je het nu begrepen?”

 “Ja,” zegt Marie. “Is dat alles voor vandaag Marie?” “Nee,” antwoordt de meid, “Mijnheer pastoor, UW gulp staat open, en ONZE penis hangt  er uit!

                                                                           -----00000-----

Uitnodiging 13 december 2019: Port avond door Joke.

 

 

 

 

 

 

Sint zit hier te denken

wat gaan we vrijdag de 13 december voor drank schenken.

Ik heb al weken
naar deze avond uitgekeken.
Wat heb ik voor deze avond bedacht
en voor jullie meegebracht?
Want al zijn we dan volwassen
ik laat jullie graag verrassen.
Ik reis in mijn geval
vaak naar mijn zakenland Portugal.
Ik kocht er diverse flesjes port.
Ik denk dat je vrijdagavond 13 december van deze proeverij blij van wordt.

 

Tenslotte

Als Joke haar dichtaders laat vloeien

Gaat de avond zonder meer boeien

Sint is dan alweer terug naar Spanje

Maar met een beetje fantasie kan je

Iberische romantiek blijven genieten

Door je met port vol te gieten

 

Tot vrijdag 13 december!

harrie

 


 

2 juli 2019

Inleiding

Laatste Bottelaer staat hierboven. Klopt, maar van het seizoen dan. Volgend seizoen hopen we weer op een hele nieuwe stapel “Laatste Bottelaers”. Maar voor dit seizoen is het wel genoeg. Het is mooi geweest, en bij mij is de spanning een beetje van de boog. Maar wat jullie tegoed hebben moeten we nog wel leveren: De verslagen van de excursie en van de slotmiddag. Tevens, ja echt, een ingezonden stuk! Het gaat over plastic flessen en het is van de hand van Teun, die op de ALV al een toezegging deed om te leveren. Moge het een beginnetje zijn van een lange reeks. Teun heeft immers altijd wel wat te melden en kan dat ook op een leerzame wijze.

 

                                    -----00000-----

Eerst dan maar eens het verslag van de excursie, die dit jaar door Jos werd georganiseerd. Het verslag is van de hand van Joke. Ook een vlotte pen!

Excursie Wijnmuseum Arnhem

Zaterdag 18 mei is een bezoek gebracht aan het Wijnmuseum Arnhem. We werden in tuin ontvangen met een lekker glaasje mousserende wijn Emissaire brut. Voor de wijnkenner onder ons een lekkere droge mousserende wijn met een mooie balans tussen fruit en frisheid. Na dit glaasje zijn we met de rondleiding gestart. De rondleiding werd verzorgd door Henk van de Scheur.

Het  Wijnmuseum werd op 28 april 1983 geopend door de toenmalig commissaris van de Koningin in Gelderland Molly Geertsema en Christie's wijnveilingmeester Michael Broadbent. 

De rondgang voert je door imposante kelders, langs houten opstellingen waar nog heel veel flessen wijn in het donker liggen te rijpen om vervolgens ervan te kunnen genieten.

 

Ik had het gevoel of we in een idyllisch Frans wijnchateau waren als je in de kelders langs de rijen eiken fusten en wijnrekken vol flessen loopt.

Tevens zijn er ook nog blinkende roestvrijstalen tanks die in de moderne wijnbottelarij liggen. Voorheen werd met tankauto’s de roestvrijstalen tanks gevuld en vervolgens werd de wijn hier gebotteld en klaar gemaakt voor de verkoop. De wijnbottelarij wordt niet meer gebruikt. Om de tanks te verwijderen moet echter het pand worden gesloopt.

 

Na de rondleiding was er een proeverij van witte en rode wijnen met kaas en stokbrood. Waarbij ook de kunst van het proeven uitgebreid besproken werd.

 

Na diverse inkopen van mooie wijnen hebben we deze middag afgesloten met een gezellig dineer waar ook weer diverse wijnen zijn geproefd.

 

Joke

 

 

 

                           -----00000-----

 Slotmiddag

Dit jaar was Jaap onze gastheer. We werden verwelkomt met een glaasje champagne en een assortiment aan kaasjes. We hebben twee verschillende champagnes van Wouter Jan kunnen proeven. Van onze voorzitter kregen we een speciale champagne douche van zelfgemaakte champagne.

 

Als vanouds ontbraken de zelfgemaakte wijnen en likeuren niet. De meegenomen hapjes waren heerlijk. Vooral de cheese cake van Jaap en de appeltaart van Toos scoorde hoge punten.

Het was een zeer gezellige slotmiddag, zelfs  het weer werkte volledig mee. 

Tot slot werd een ieder door de gastheer uitgezwaaid.

We wensen iedereen een prettige voorzetting van de zomer en hopen elkaar in september weer te ontmoeten en elkaar bij te praten over onze vakantie ervaringen.

 

Joke

                                                                                         -------00000-----

Maar daarmee zijn we er niet, wat de slotmiddag betreft. Ook Theo heeft zijn steentje bijgedragen Lees de navolgende impressie!

 

Het was super gezellig bij Jaap!

Zaterdag 15 juni was het weer zover. Zo rond 16.00 uur arriveerde ik (samen met Marijke) op de fiets bij Jaap in Tiel voor onze traditionele slotbijeenkomst van het WBR-seizoen 2018/2019. Naar mijn mening weer een heel goed seizoen met veel leuke, leerzame, lekkere WBR-avonden en mooie uitstapjes naar Varik en Arnhem.

Voor de jaarlijkse slotbijeenkomst is het altijd maar weer afwachten hoeveel leden ‘acte de presence’  komen geven. Mede door de wervende reclame van Harrie waren dit jaar een groot aantal leden naar de Lingeweg in Tiel getogen. Jaap had alles tot in de puntjes geregeld en het weer zat ook heel erg mee. Voor hem was het een soort van generale repetitie omdat hij in juli nog heel veel meer leuke mensen gaat ontvangen in en om zijn stulp vanwege zijn 70ste verjaardag!!.

Voor het drankgenot had ik o.a. een zelf gemaakte ‘vlierbloesemchampagne’ uit 2018 meegenomen.  Thuis had ik al eerder een fles beproefd op explosiegevaar en naar mijn mening kon ik deze gerust meenemen en openen bij Jaap.  Echter (vermoedelijk door het schudden tijdens mijn fietstocht) bleek de werkelijkheid even anders. Tot grote hilariteit van de aanwezigen (en sommigen waren écht bang) ‘explodeerde’ de fles bij het openen en ontstond een tafereel alsof ik de Grand Prix Formule 1 had gewonnen. Een grote knal, de kurk schoot met extreme snelheid in de lucht en de hoeveel ‘champagne’ was meteen met ca. 70% gereduceerd.

Ik heb die middag en avond bij Jaap lekker gegeten, gedronken, gezellig gekeuveld met onze leden en kijk nu al weer uit naar de WBR-slotbijeenkomst in de zomer van 2020!.

Groet van jullie voorzitter en hopelijk zie ik jullie weer bij onze eerste bijeenkomst van het WBR-seizoen 2019/2020.

Theo

 

                                      PLANNING

Hoewel de activiteiten nog niet (volledig) zijn gepland, geef ik hierbij alvast het schema met de data. Gelieve de data in uw agenda vast te leggen  

maand

Data

activiteit

Sept

vr 20

excursie

Oktober

18

vakantiedrankjesslotmiddag

November  

15 

 

 

 

 

December

13

 

Januari

11

nieuwjaarsbijeenkomst

Februari 

14

 

Maart

20

AVL met nazit

April

17

 

 

                                          ------00000-----

En dan nu (zoals in de inleiding aangekondigd de bijdrage van Teun:

Gebruik van plastic slangen, emmers en vaten bij het wijnmaken

 

In het blad Wijn en wijngaard nr. 3 (2018) kwam ik een artikel tegen over het gebruik van plastic materiaal bij het maken en bewaren van wijn. De auteur Mees Struijs heeft enkele studies over dit onderwerp toegelicht. Het (eventuele) gevaar schuilt voornamelijk in de z.g. additieven (weekmakers, smeermiddelen, emulgatoren, pigmenten en stabilisatoren), die in het plastic zijn verwerkt. Die kunnen oplossen en in (zeer) kleine hoeveelheden in de wijn terechtkomen. De meest bekende schadelijke stoffen zouden BPA en DBP zijn (de moeilijke namen laat ik maar achterwege). Het advies is dan ook om z.g. food-grade plastic materialen te gebruiken. En dan speciaal geschikt voor alcoholhoudende vloeistoffen.

 

Wordt de soep nu echt zo heet gegeten? In zijn slotwoord stelt Mees Struijs dat er bij onderzoekingen slechts in enkele gevallen wijn is aangetroffen met schadelijke stoffen boven de wettelijk vastgestelde maxima. Maar een gewaarschuwd mens ….

 

Nu werk ik veel met plastic vaten van 20 en 25 liter. En wel omdat ze beter te hanteren zijn dan glazen flessen en minder breekbaar. En dat is voor mij belangrijk omdat ik ze in en uit mijn keldertje moet transporteren bij elke bewerking (hevelen, filteren, bottelen). Op mijn vraag of mijn kunststof vaten van HDPE te vertrouwen zijn reageerde hij positief. Vaten van HDPE bevatten geen giftige of sterk smaakbeïnvloedende stoffen. Wel is er een risico van oxidatie; dat kan beperkt worden door de vaten niet (teveel) in het licht  te laten staan en door de temperatuur laag te houden. Aan beide voorwaarden wordt in mijn keldertje wel voldaan.

 

Gerustgesteld kan ik doorgaan met mijn kunststofvaten want zoals eerder vermeld zijn grote glazen flessen voor mij geen optie.

 

Teun Bikker.

 

                                           -----00000-----

Komende Gilde-bijeenkomst  20 september excursie

Ik ontving van Joke een berichtje waarin zij een tipje van de sluier oplicht met betrekking  tot de excursie. Jullie herinneren je vast nog wel dat we voor hebben gesteld om de excursie vóór in het seizoen te plannen, in september, omdat er dan een hoogtepunt aan activiteiten plaats vindt in de wijngaard. De vakantiedrankjes schuiven hierdoor op naar oktober, maar dat vinden ze niet erg. Joke schrijft:

Beste leden

Op vrijdag 20 september start weer het nieuwe seizoen van ons wijngilde. Dit jaar starten we met een excursie naar een wijngaard in het Brabantse land. Houd deze vrijdag vrij en zet hem maar alvast in je agenda.  We gaan naar het hof van Baarle waar we een rondleiding doen in de wijngaard, een bezichtiging van de wijnmakerij en een proeverij hebben van hun wijnen met steekkazen en stokbrood.

De wijngaard is in 2008 gestart met 5 rassen en in de loop der jaren uitgebreid naar 9 rassen. Door de diversiteit is het mogelijk in de vinificatie te variëren door wijnen te mengen om ook meer complexe wijnen te maken. De volgende druivenrassen zijn aanwezig:
Rood:  Cabernet Cantor, Cabernet Cortis, Regent, Rondo
Wit:      Helios, Hibernal, Johanniter, Muscaris, Solaris

Het een en ander moet nog verder worden georganiseerd. Als alles rond is ontvangen jullie het volledige programma voor die dag.

 

 

                                        ------00000-----

Dat belooft een mooie opening van het nieuwe seizoen te worden!

Tenslotte, na dit allemaal geredigeerd en geschreven te hebben , werp ik me weer volop in de strijd tegen Peronospora, meeldauw , wespen en spreeuwen. Van suzukis nog steeds geen last (afkloppen) bij temperaturen van ver boven de 30 graden. Desalniettemin wens ik jullie een buitengewoon prettige vakanties en dat jullie allemaal thuis mogen komen met een schat aan drankjes en hapjes van Tenerife tot Tuitjenhorn, om te presenteren op de bijeenkomst op 18 oktober

harrie

 

 

 

 

  

 


 

4 april 2019

Inleiding

De ALV ligt weer achter ons. Het verslag van de vergadering hebben jullie al in je mailbox ontvangen. Wouter Jan heeft nog een aantal amendementen ingediend. Zoals Theo al tijdens de vergadering meldde zullen  die eerst in de bestuursvergadering worden besproken. Zoals jullie van mij gewend zijn zal ik hiervan verslag doen, waarna we de ALV kunnen afsluiten.

                                    -----00000-----

 

Waren we klaar met de ALV op 22 maart?  Natuurlijk niet!

José en ik hebben in 1994 in Griekenland gewoond. Daar werd ik bekeerd van bierdrinker tot wijndrinker.  Dat kwam toevalligerwijze omdat de plaatselijke Retsina nogal in de smaak viel.

In dat jaar hebben we van de gelegenheid gebruik gemaakt om ook het land en zijn bewoners te leren kennen. Prachtig land overigens als je weg blijft van de toeristische “hot-spots”, en je je verdiept in het achterland.

Enfin, je kon het allemaal zien op de diapresentatie. Die verliep wel niet zoals ik dat wilde, ten gevolge van een probleem met mijn pc, maar Wouter Jan sleepte me door dit moeilijke traject.

We konden zodoende getuige zijn van de kloosters van de Metheora, van de verborgen stad Monemvasia, en van de oudheden van  Nemea, dat alles met een sausje van de mythologie en besproeid met de bijbehorende wijnen.

Maar als je Griekenland goed wilt kennen, moet je het vooral proeven. Daar had José voor gezorgd, met een keur van originele Griekse gerechten. Ze maakte het merendeel zelf; een voordeel als je ergens langere tijd hebt gewoond.

                           -----00000-----

 

 

 

                                      PLANNING

 

maand

Data

activiteit

mei

Za 18

excursie

juni

Za 15

slotmiddag

 

 

 

 

 

                                           -----00000-----

Komende Gilde-bijeenkomst  20 april,,,,,,,helaas

Tijdens de ALV heeft Joke al bekend moeten maken dat de geplande maak-dag wat haar betreft geen doorgang kon vinden, omdat de geplande en gewenste locatie niet beschikbaar was.  Gedurende de ALV hebben we nog geprobeerd alternatieven te vinden, maar dat was mede door de ongelukkige samenloop met Koningsdag helaas niet mogelijk. We hebben daarom moeten besluiten de “maak-dag” te laten vervallen, Misschien in het volgende seizoen??? 

                                        ------00000-----

Tenslotte, hebben jullie je allemaal al bij Jos ingeschreven voor de excursie?

harrie

 

 

 

 

 

 

13 maart 2019

Inleiding

De spanning stijgt….want de Algemene Ledenvergadering komt weer dichter bij. Dat is altijd weer een moment van de waarheid. Het bestuur legt verantwoording af over het afgelopen jaar, en bespreekt met de leden plannen voor het nieuwe seizoen. Hebben we het goed gedaan? Dat zal blijken uit de bespreking van het financieel jaarverslag en van het jaarverslag van de Secretaris.

Maar voor dat we zover zijn werpen we nog even een blik over onze schouder en kijken nog even terug op het bezoek dat we brachten aan de stokerij in Varik.

                                      -----00000-----

Februari 2019 Bezoek stokerij Lubberhuizen.

Zo’n 17 stonden om een uurtje of drie aan de Waalbanddijk te Varik te wachten op de dingen die gingen komen. Het was heerlijk lenteweer, dus we deden de introductie buiten in het zonnetje. We werden ingelicht over het ontstaan van de stokerij en vervolgden met een bezoekje aan de stokerij en aan de opslagplaats, waar het kostelijke product een tijdje moet rijpen.

Daarna naar binnen en plaats nemen in de banken van de oude school. Wat is immers een bezoek aan een stokerij zonder proeven? Daartoe was de oude school omgeturnd tot een heus proeflokaal.

Bij Lubberhuizen ligt de nadruk op het verwerken van lokaal fruit. Het bleek in sommige gevallen zelfs uit de achtertuin te komen. Men produceert er echt hoogwaardige producten waar men gelukkig niet gierig mee was. Genieten geblazen!

Nadat de laatste druppels waren weggewerkt togen we gezamenlijk  naar de Achterstraat waar in Huize Cartigny de soep al klaarstond. Joke  en José hadden er echt hun best op gedaan. In de gastvrije keuken van Joke konden we  soepen proberen en opleuken met bv. zalmsnippers, gebraden gehaktballetjes geraspte kaas en ga zo maar door.  Sneetje brood (met of zonder kruidenboter) erbij en klaar was Kees.

Ook stonden er diverse flessen gereed die door de leden waren meegebracht. Het moet iedereen reuze in de smaak zijn gevallen, want er was aan het einde van de bijeenkomst niets meer op te ruimen. Hulde voor  de organisatie van deze perfecte bijeenkomst.

 

                           -----00000-----

Enquête Bottelaer

Theo heeft het tijdens de Nieuwjaarbijeenkomst  en tijdens de februari bijeenkomst nog eens gestipuleerd: er loopt momenteel een enquête onder onze leden teneinde een beter zicht te krijgen op de appreciatie van de Bottelaer.  Het is ronduit jammer dat slechts enkele  leden reageerden op het verzoek om een simpel vragenlijstje in te vullen. Dat kan beter!!!  Zonder info is het niet mogelijk om te sturen dan wel om bij te sturen. De Bottelaer is “ons” blad. Laat ons alsnog even weten wat jullie mening is.  Het kan nog tot de ALV! Harrie 

                                      -----00000-----

                                     

Natuurlijk ook weer in deze Bottelaer weer een paar wijn-wijsheden:

 

*Bij het proeven van wijn is de eerste indruk meestal de beste

 

*Ruik altijd eerst aan het lege glas ; dat moet volstrekt neutraal zijn

 

*Dierbare vrienden verdienen dierbare wijnen

 

*Een wijn zonder zuur is als een piano zonder hoge tonen

 

*Het idee dat weggelegde flessen wijn om de zoveel tijd moeten

  worden gekeerd is volstrekt verkeerd

 

 

                                       -----00000-----

PLANNING

 

maand

Data

activiteit

mrt

22

ALV met nazit

april

Za 20

maakdag

mei

Za 18

excursie

juni

Za 15

slotmiddag

 

 

 

 

 

                                           -----00000-----

Komende Gilde-bijeenkomst  22 maart 2019

De komende ledenvergadering staat in het teken van de Algemene Ledenvergadering (ALV). In deze Bottelaer ga  ik daar over niet te veel zeggen, want agenda en de te bespreken stukken behoren niet in het “publieke domein”.

Zoals gebruikelijk krijgen jullie de agenda en de vergaderstukken separaat.

Na de bespreking van de jaarstukken hebben we zoals gebruikelijk weer een nazit.  In een grijs verleden hebben José en ik een jaar in Athene gewoond en gewerkt en in die periode kennis genomen van de Griekse (wijn-)kelder.

Ik kan jullie verklappen: toen ik er heen ging was ik een bierdrinker, maar daarna is dat toch veranderd. Hoe dat kon veranderen verraad ik jullie bij de gebruikelijke lichtbeelden.

(Vergeet overigens niet om uit je eigen kelder een proeffles mee te brengen; de witte van 2018 moet nu toch wel goed zijn!)

 

 

                                               ------00000-----

Tenslotte, wens ik jullie allemaal het beste.

harrie

 

 

 

 

 

5 februari 2019

Inleiding

Aandachtig lezen, deze nieuwe Bottelaer.  Er staan weer een aantal belangrijke zaken in, die ons aller aandacht verdienen. Zoals onze verschijning op …………………… facebook. We gaan mee in de vaart der volkeren. (en hopen zo de aandacht van een breder publiek te krijgen).  Maar eerst gaan we naar het verslag dat Theo maakte van de Nieuwjaarsbijeenkomst.

                                      -----00000-----

De Nieuwjaarsbijeenkomst 2019.

Ik was natuurlijk benieuwd hoeveel gildeleden, met of zonder ‘aanhang’, op onze nieuwjaarsbijeenkomst op 12 januari acte de presence zouden gaan geven. Uiteindelijk kwamen we boven de 20 uit en zou het een hele gezellige, lekkere en leuke middag en avond gaan worden waar heel wat geknabbeld, gesabbeld en gebabbeld werd.

Na de ontvangst met lekkere door Inge meegebrachte glühwein volgde het onvermijdelijke ‘Nieuwjaarspraatje’. Een praatje waarin ik gelukkig kon terugkijken op een prima WBR-jaar 2018 en vooruitkijken op de leuke dingen die nog in het verschiet liggen. Ik kom melden dat Jaap Rodenburg ons bij hem in Tiel had uitgenodigd voor de slotmiddag op 23 juni. En ook dat Jos samen met 1 of 2 gildeleden - die zich nog moeten aanmelden-,  de excursie wil organiseren die voor 18 mei gepland staat. Jaap en Jos alvast bedankt hiervoor!.

Ik kon het ook niet laten om toch nog even aandacht te vragen voor het invullen van de ‘enquête’ over de periodiek te verschijnen ‘Bottelaer’ alias ‘Nieuwsbrief’, die eind vorig jaar aan alle leden is verzonden door Harrie.  

Na de toast op het nieuwe jaar met de nadruk op een gezond 2019,  met de  vertrouwde lekkere ‘bubbels’ van Wouter Jan in ons glas,  konden we “aanvallen” op al dat lekkers wat inmiddels op de tafels was uitgestald. De aangekondigde veiling van de wijnspullen van Toos en de mooie ‘wijnprent’ van Frans bleek succesvol. Wim bracht nog een aantal wijn-, bier- en likeurboeken mee die van eigenaar verwisselden en voor de nodige eurootjes zorgden. Op een paar euro na leverde dit alles onze kas toch maar weer mooi € 100,- op.

Na heel wat gezellige babbeltjes, slokjes, hapjes en na gezamenlijk de feestzaal te hebben opgeruimd, kon ik zo rond 20.00 uur weer samen met Marijke op het fietsje naar huis en terugkijken op een zeer geslaagde Nieuwjaarsbijeenkomst 2019!

Theo

 

                           -----00000-----

Enquête Bottelaer

Theo heeft het tijdens de Nieuwjaarbijeenkomst nog eens gestipuleerd: er loopt momenteel een enquête onder onze leden teneinde een beter zicht te krijgen op de appreciatie van de Bottelaer.  Het is ronduit jammer dat slechts een 5 tal leden reageerden op het verzoek om een simpel vragenlijstje in te vullen. Dat kan beter!!!  Zonder info is het niet mogelijk om te sturen dan wel om bij te sturen. De Bottelaer is “ons” blad. Laat ons alsnog even weten wat jullie mening is. Harrie 

                                      -----00000-----

Excursie op 18 mei

Voor de organisatie van de excursie op zaterdag 18 mei heeft Jos Koster zich spontaan aangemeld. Echter, Jos kan het natuurlijk niet alleen. We zoeken daarom twee vrijwilligers voor het mede-organiseren en het verlenen van hand- en spandiensten.

Laat Jos niet in de steek. Aanmelden kan bij alle bestuursleden, maar kan natuurlijk rechtstreeks bij Jos.

                                       -----00000-----

Slotmiddag op zaterdag 15 juni

De traditionele slotmiddag vindt dit jaar plaats bij Jaap Rodenburg. Daar zijn we erg blij mee! We zoeken alleen nog een tweetal vrijwilligers om Jaap bij de organisatie, het opbouwen en het opruimen te assisteren. Graag zo spoedig mogelijk aanmelden bij een van de bestuursleden!

                                       -----00000-----

We gaan op Facebook!

Voor de digibeten onder ons: wat is facebook eigenlijk?

Facebook is een social netwerk site, waar gebruikers hun persoonlijke interesses delen met anderen. Er zijn meer dan 2 miljard gebruikers actief (per juni 2017). Dat zijn meer mensen dan inwoners in Europa, oftewel 1 op de 7 mensen op aarde. Gebruikers kunnen een persoonlijk profiel aan maken en anderen die ook een profiel hebben uitnodigen om vriend te worden. Iedere gebruiker kan (net zoals Twitter) op een zogenaamde prikbord (in het Engels: “wall” of tegenwoordig timeline = tijdlijn) berichtjes plaatsen. Deze berichtjes kunnen gaan over waar ze mee bezig zijn, waar ze aan denken of wat hun mening is.

Een gebruiker kan natuurlijk ook zijn persoonlijke contact informatie in zijn of haar profiel plaatsen. Men kan met elkaar communiceren via publieke en privé berichten (chat).

Bij ons Gilde zal facebook beheerd worden door Ernest Cartigny.

Teneinde het gebruik van facebook mogelijk te maken hebben we het email adres van ons Gilde aan moeten passen. Voorheen liep het email verkeer via mijn account harrie.driessen@gmail.com, maar vanaf nu gebruiken we een uniek mail account: betuwswijngilde@gmail.com

Jullie gaan er in de nabije toekomst meer van horen.

                                          -----00000-----

                                     

Natuurlijk ook weer in deze Bottelaer weer een paar wijn-wijsheden:

 

 Voor dat je wijn groot inkoopt, kun je toch beter eerst een fles proberen

 

Op zogeheten blinde proeverijen klampen de deelnemers zich vaak aan elkaars woorden vast/ uit onzekerheid

 

Een slok zegt meer dan duizend woorden

 

Bij wijn geldt net als bij muziek dat er een soort is voor ieders smaak

 

Wanneer de gastvrouw mooi is (of iemand anders de rekening betaalt), zullen wijnen zelden worden bekritiseerd

 

                                       -----00000-----

PLANNING

 

maand

Data

activiteit

Febr

Za 23

Bezoek destilleerderij Lubberhuizen

mrt

22

ALV met nazit

april

Za 20

maakdag

mei

Za 18

excursie

juni

Za 15

slotmiddag

 

 

 

 

 

                                           -----00000-----

Komende Gilde-bijeenkomst  23 februari 2019

We hebben al een behoorlijk groepje bij elkaar voor het bezoek aan de destilleerderij in Varik. Na het bezoek volgt ook nog een gezellig samenzijn. We trachten immers altijd het leerzame met het aangename te verbinden.

Het is wel zo , dat dat alleen werkt als we van tevoren weten wie er komt. De inschrijving staat nog open tot 9 februari. Meld je aan bij Joke, zodat ze het bij-programma kan organiseren.

Voor alle zekerheid druk ik hier de tekst van de uitnodiging nog even af:

In een prachtig gerestaureerd brandweerhuisje in Varik ligt de eerste Nederlandse ambachtelijke stokerij van “eaux de vie”: Stokerij Lubberhuizen. Wij gaan deze stokerij op 23 februari bezoeken.

Eau de vie, meervoud eaux de vie, is de verzamelnaam voor alle van vergiste en gemacereerde (getrokken op alcohol, waardoor de aroma’s uit het fruit in de vloeistof komen) vruchten en kruiden gedestilleerde dranken met een alcoholpercentage tussen de 35 en 45 volumeprocent.

Lubberhuizen destilleert van vers geplukte fruit uit de Betuwe tot eaux de vie van de puurste kwaliteit. Na vele studiebezoeken aan buitenlandse destilleerderijen werd een unieke hoogwaardige handgeslagen koperen destilleerketel uit een Zuid-Duits wijngebied geïmporteerd. Na het stoken komt het destillaat glashelder uit de ketel en wordt het opgeslagen voor tenminste drie maanden tot soms jaren. Op de rijpingszolder komt de drank tot rust en ontwikkelt de smaak zich. Het is voor de stokerij de grootste uitdaging om de vierhonderd verschillende smaken en geuren die fruitsamenstellingen kunnen bevatten, over te halen en in alcohol te bewaren. 

Vergisten, stoken en rijpen zijn organische en ambachtelijke processen, die niet zijn te versnellen of te beïnvloeden. Door dit natuurlijke proces kan de smaak van jaar tot jaar verschillen en toont de eau de vie per oplage een eigen smaakpallet.

Om verder kennis te maken met het maken van eau de vie is zaterdag 23 februari om 15.00 uur een rondleiding georganiseerd met als afsluiting een proeverij.

Adres: Waalbandijk 12 4064 CB Varik

Als je interesse heb in deze rondleiding geef je uiterlijk voor 9 februari op bij Joke Cartigny mailadres: joke@cartigny-advies.nl. Voor de rondleiding en proeverij zal een kleine bijdrage worden gevraagd van €10 per persoon. Nadere gegevens ontvangen jullie na aanmelding.

 

 

                                               ------00000-----

Tenslotte, wens ik jullie allemaal het beste.

harrie

 

 

 

 

 

2 Januari 2019

Inleiding

Als bestuur hebben we al een Kerst- en Nieuwjaarsgroet gestuurd, maar ik laat deze gelegenheid niet voorbij gaan zonder jullie (ook namens  José ) een gelukkig Nieuwjaar te wensen.    Daarna gaan we naadloos over op het verslag van de Gildeavond van december. Het verslag van de avond is van de hand van Inge. Inge is heel slim, die maakt foto’s van de geprojecteerde sheets en kan dan thuis de namen van die moeilijke wijnen moeiteloos reproduceren. Respect! En nog bedankt Inge dat je het verslagje wilde maken.

                                      -----00000-----

Verslag Gilde avond 14 december Slowaakse wijnen

 

De Gilde leden kwamen de 14e langzaam binnendruppelen; door de kerstmarkt waren wegen afgesloten en parkeerplaatsen vol. Daarbij waren vanwege ziekte en andere perikelen voor deze avond veel afmeldingen. Maar uiteindelijk zaten we met een select gezelschap klaar om door Harrie getrakteerd te worden op een verhaal over Slowaakse wijnen. 

We werden echter eerst meegenomen naar Moravië, vroeger een machtig rijk, maar nu slechts een provincie in Tsjechië. We kregen mooie plaatjes te zien van een vervallen klooster, kerken, stadjes en wijngaarden. Harrie gaf daarbij ook nog een taal les waarbij hij moeiteloos de tong brekende namen en teksten vertaalde. Het verhaal werd verder verlevendigd met geschiedenis, een reisverslag en heel veel anekdotes. Daarna kwam ook Slowakije kwam aan de beurt met onder andere plaatjes van het grootste kasteel van Europa.  Voor ons was dit een geheel onbekende regio, en zo te horen en zien zeker de moeite waard voor een vakantie.

Maar terug naar het onderwerp van de avond, de wijn: dat de druiventeelt belangrijk is in Moravië en Slowakije, dat blijkt wel uit een vlag waar een tros druiven op afgebeeld staan.

Het bleek dat Harrie en Jose wel heel veel pech hadden gehad bij hun tocht door Slowakije en Moravië, heel veel was dicht doordat Allerzielen op de verkeerde dag gevierd werd, maar gelukkig hadden ze toch nog een paar mooie flesjes wijn voor ons weten te scoren. Eerst een fles uit Moravski Nova Ves, een zachte half zoete wijn, die door de malolactische gisting extra zacht was geworden. Vervolgens een wijn uit Velke Pavlovice, een mooie half droge wijn van de palava druif. Uit Slowakije dronken we een bijzondere Tradicny Devinski Ribezlak, wat we na de taalles konden vertalen als traditionele rode bessen wijn. Een specialiteit uit de regio waar veel bessenwijn op commerciële schaal wordt gemaakt, we kregen ook nog een blauwe bessen wijn te proeven. Heel apart!

Graag had Harrie ons het verschil willen laten proeven tussen de ‘echte’ Tokaj uit Hongarije en de nepper uit het buurland (die aan de overkant van de weg in hetzelfde gebied groeit), maar ja alles was dicht, dus kregen we nog een lekkere Moravische wijn uit Velke Pavlovice van een late oogst en zeker ook erg lekker.

Kortom een avond die een mooie kennismaking gaf aan de Slowaakse en Moravische streken, en die naar meer doet smaken.

 

                           -----00000-----

Ieder jaar ontvingen jullie van de secretaris een update van de ledenlijst. Helaas is dat ten gevolge van de nieuwe Wet Persoonsgegevensbescherming niet meer mogelijk.

We hebben daar de volgende oplossing voor gevonden: als jullie contact willen met een van de leden van het Gilde, kunnen jullie contact opnemen met de verantwoordelijke persoon in het Gilde. Met mij dus!

Ik ga dan de gewenste persoon benaderen en het contact tot stand brengen. Het is wat omslachtig, maar de wet is de wet en zo blijven we allemaal uit de gevangenis. Je kunt mij bij voorkeur per email benaderen .

Harrie 

                                      -----00000-----

                                     

Natuurlijk ook weer in deze Bottelaer weer een paar wijn-wijsheden:

 

 Voor wijn geldt  net als voor veel andere producten, dat kwaliteit moet worden betaald.

 

Wijn behoort in de eerste plaats naar wijn te ruiken

 

Houd de persoon met de kurkentrekker altijd te vriend

 

Over veel oogstjaren worden in een zeer vroeg stadium uitspraken gedaan door mensen die er geen druppel van hebben geproefd

 

In een vochtige kelder kun je wijn etiketten beschermen met haarspray  of huishoudfolie

 

 

 

 

                                       -----00000-----

PLANNING

 

maand

Data

activiteit

Jan

Za 12

nieuwjaarsreceptie

Febr

Za 23

Soep trekken

mrt

22

ALV met nazit

april

Za 20

maakdag

mei

Za 18

excursie

juni

Za 15

slotmiddag

 

 

 

 

 

                                           -----00000-----

Komende Gilde-bijeenkomst januari 2019 Nieuwjaarsreceptie

Wat kunnen jullie ervan verwachten? Bij binnenkomst is er een glaasje Glühwein dat wordt verzorgd door Inge en Wouter-Jan. Dat zit meteen gebeiteld, want: noblesse oblige!

Natuurlijk is er dan een woordje van de voorzitter, en natuurlijk schudden we elkaar de hand, en natuurlijk drinken we een glaasje bubbels. .

Op de Nieuwjaarsbijeenkomst gaan we ook weer eten en vooral drinken: alle leden maken voorafgaand aan de bijeenkomst een gerecht klaar en brengen dat mee met een fles om te besproeien . Daarbij komen dan altijd weer twee vragen naar boven:

1. Wat moet ik maken? Het antwoord is simpel: iets lekkers wat je goed kunt

2. Hoeveel moet ik maken? Ook op deze vraag is het antwoord simpel: zoveel als je zelf (met je partner natuurlijk) op kunt.

Als we al die lekkere dingen opeten en er voldoende bij drinken wordt het nog gezelliger. Er is dan ook veel tijd om ideeën en ervaringen uit te wisselen, dringende vragen te stellen en nader kennis met elkaar te maken.

We gaan de bijeenkomst nog leuker maken. We hebben weer een aantal items , die dringend verlegen zitten om een nieuwe eigenaar. Die gaan deze middag voor een zacht prijsje van de hand. (Jos, onze penningmeester wil ook wel eens een goede start van het boekjaar).  Het aantal items is niet oneindig en het aantal gegadigden zal (hoop ik) groot zijn. We gaan dus gewoon veilen. Daar hebben we inmiddels al wat ervaring in. Wat ik vorig jaar schreef geldt nu weer:  Neem voor alle zekerheid maar een paar knaken mee. Jan Krediet woont hier niet!

Tijdens de receptie kunnen we ook afscheid nemen van Flora en Wim de Keijzer. Na vele jaren lidmaatschap hebben zij moeten besluiten om de wijnweger en de alcoholtester weg te leggen. Volgende maand gaan ze verhuizen naar het nieuw gebouwde Bejaardentehuis in Beesd, en houdt het gewoon op. Wij zijn wel weemoedig, maar we weten ook dat als we een prangende vraag hebben , we nog steeds bij hen terecht kunnen. Ook een bezoekje kunnen we natuurlijk altijd brengen. 

O ja, het geheel begint om ongeveer 16.00 uur. Een eindtijd is er niet direct…….. Plaats van samenkomst is het vertrouwde lokaal naast de kerk in de Emmastraat in Geldermalsen

 

 

                                               ------00000-----

Tenslotte, wens ik jullie allemaal een gezellige receptie.

harrie

 

 

 

december 2018

Inleiding

Ik hou het kort deze keer.  Ik ben nog druk bezig met de presentatie over de wijnen van Slowakije .De flessen staan al in rij en gelid, de foto’s zijn al van het rolletje in de ontwikkeltanks gedaan en kunnen worden afgedrukt. Maar er blijft nog genoeg te doen.  Daarom maar gelijk naar de orde van de dag met het verslag van de Gildeavond van november

                                      -----00000-----

Op 23 november werd de “Peter-trilogie” afgesloten met een presentatie van Peter van de Laar over het maken van zoete wijn. We hadden een goede opkomst maar ook een behoorlijk aantal van zeven afzeggingen wegens ziekte. Misschien moeten we eens een avond aandacht besteden aan “Pleegzuster Bloedwijn”?  Desalniettemin wensen we allen van harte beterschap.

Klokslag 20.09 uur opent Theo de bijeenkomst met de  indrukwekkende titel “Wijntypes en Balans” Hij kondigt aan dat Teun vanavond nog een eigengemaakte port wil laten proeven, en dat volgende maand een Slowaakse avond op het programma staat.

De mededeling dat er mogelijk een nieuwe pachter gevonden is voor de wijngaard in Buren levert positieve reacties op, vooral als er een tipje wordt opgelicht van de sluier die over Peter hangt. Vanzelfsprekend moet eerst nog de goedkeuring van de Gemeente worden afgedwongen.

Op de nieuwjaarsreceptie gaan we nog een aantal wijnmaak artikelen veilen uit de kelders van het oude huis van Toos, die gelukkig na lange tijd weer aanwezig kon zijn. Goed dat je er weer was Toos! Ook onder de hamer (figuurlijk!) komt dan de prent van Frans over wijnmaken in de Middeleeuwen in oorlogstijd, ingelijst achter ontspiegeld glas.

Vervolgens kwam Yvonne binnenhuppelen, zie zichzelf genoeg genezen vond en blij plaats nam op Laurens’ kussentje. Dat zijn doorbijters, die laten zich door niets tegenhouden. Yvonne had voor Peter Equatoriale boomtomaten meegebracht, waardoor Peter in vervoering werd gebracht en blij ging vertellen over zijn verblijf in de Andes.

We waren dus allen “in the mood” toen het eigenlijke onderwerp van de avond aan de orde kwam. Simpel samengevat was de vraag: hoe maak je zoete wijn.

Het zou te ver voeren om hier het hele scala van mogelijkheden te behandelen. Het komt er op neer dat je bijvoorbeeld extra suiker na de gisting kunt toevoegen, of gist gebruiken die niet zo goed tegen alcohol kan (doux) , dan wel kunstmatige zoetstoffen gebruiken of pasteuriseren.

We zouden geen wijngilde zijn als we dat niet zouden willen uitproberen. Jos, die de regie had over deze avond,  had uit eigen laboratorium twee flessen meegebracht –een uit 2016 met een suikerhoeveelheid boven de gistcapaciteit, en een met gestopte gisting door hevelen met ruime sulfiet toevoeging uit 2017- die zelfs door de meest verstokte droog-drinkers erg werden gewaardeerd.

Na de pauze (goeie kaas en worst Alfred!) liet Peter ons proeven van 4 gelijke flessen Visigodo uit Spanje, die allen op een verschillende manier werden gezoet, zodat we de verschillen in smaak ten gevolge van het zoeten konden vergelijken. Bij de bespreking werd duidelijk dat dat toevoeging van verschillende zoetstoffen verschillende resultaten oplevert maar in het algemeen wel werkt . Wel is het zo dat onze individuele smaak natuurlijk bepalend is. 

Tenslotte bracht Peter nog een ode aan de Sauternes en was de presentatie voorbij, maar, zoals reeds gestipuleerd, hadden we nog de port van Teun. Dat bleek strafport! Ikzelf mag het graag een procentje sterker, dus ik heb ervan genoten.

Inmiddels was het al weer laat geworden en toen bleek dat vanavond (bijna) iedereen keukencorvee had. In een mum van tijd was de zaal opgeruimd, de vaat gewassen en de glazen opgeborgen. Een perfect slot aan een perfecte avond. Bedankt Jos en Peter!

 

                           -----00000-----

 

 

   Hier had uw bijdrage kunnen staan

 

                                      -----00000-----

                                     

Natuurlijk ook weer in deze Bottelaer weer een paar wijn-wijsheden:

 

Einstein en wijn: alles is relatief op een wijnproeverij

 

Het enige facet waar de meeste wijnexperts het over eens zijn is de kleur van de wijn, en zelfs daarover niet

 

Schaam je nooit voor je eigen smaak

 

Aanslag in een karaf kan verwijderd worden met gebitsreiniger en water

 

Investeren in wijn maakt van een ontspannend product tot een onderwerp van zorg

 

 

                                                                              -----00000-----

PLANNING

Alle dagen zijn vrijdagen tenzij ander aangegeven . Ze staan al in jullie agenda toch?

maand

Data

activiteit

Dec

14

Slowaakse avond

Jan

Za 12

nieuwjaarsreceptie

Febr

Za 23

Soep trekken

mrt

22

ALV met nazit

april

Za 20

maakdag

mei

Za 18

excursie

juni

Za 15

slotmiddag

 

 

 

 

 

                                                                              -----00000-----

Komende Gilde-avond december 2018

Wat kunnen jullie ervan verwachten? Met José ben ik op zoek geweest naar bijzondere wijnen in twee buurlanden van Hongarije, Moravië en Slowakije. Moravië is het zuidelijk deel van Tsjechië, en grenst aan Oostenrijk. Dat er veel overeenkomst is met Oostenrijkse wijnen zal niet verrassend zijn, maar er is ook verschil. Dat verschil zijn we op het spoor gekomen.

De Slowaakse wijngebieden grenzen aan de Hongaarse, (met alleen de Donau ertussen), en daar waren de overeenkomsten nog groter. We hebben heel wat moeten proeven voor we op een verrassing stuitten. Die verrassing breng ik mee.

Nu is veel proeven nooit een probleem voor ons, dat zat wel goed, maar we waren ook blij verrast door stad en land in beide gebieden. Normaal zien we niet veel meer dan de autosnelweg,   maar beide landen zijn ook toeristisch de moeite waard. Enfin, je gaat het zien.

Ik heb aardig wat flessen meegebracht, maar als je zelf nog iets wilt laten proeven , schroom dan niet om je mede leden te verblijden.

 

                                               ------00000-----

Tenslotte, ga ik weer gauw aan het werk om de presentatie op tijd af te krijgen

harrie

 

 

 

 

 

 

Inleiding November 2018

Eigenlijk weet ik het nog niet echt: wat is nu leuker, wijn maken of bier brouwen? Natuurlijk, als ik in onze tuin en wijnkelder bezig ben kies ik voor de wijn, maar weer terug in Nederland vind ik bierbrouwen toch ook weer leuk. Bij wijnmaken gaat mijn voorkeur wel uit naar druiven. Wijnen van appels gaat ook nog wel maar bramen en kersen vind ik al wat minder om van exoten maar helemaal niet te spreken. (Let wel, dit is geen waarde oordeel maar een persoonlijke voorkeur). Nadeel van druivenwijn is echter dat als je geplukt, gegist en geheveld hebt je niet veel meer te doen hebt. Wat ik zeggen wil, je moet dan nogal lang wachten totdat je weer opnieuw kunt gaan plukken. Dat is vooral vervelend als er iets heel erg is misgegaan in het proces.

Bij bier is dat probleem wat minder. Eigenlijk kun je het hele jaar door brouwen. Gaat er iets mis begin je gewoon weer opnieuw.  Je kunt ook gemakkelijker met smaken experimenteren. Heb je Rondo druiven, dan kun je eigenlijk alleen maar Rondo wijn of eventueel een Rondo cuvée maken. Vind je die niet zo lekker, moet je wel een paar jaar wachten tot je de druiven van je nieuwe voorkeur kunt oogsten. Ik heb het artikel van Frans over de bieravond al gelezen (jullie zijn zo aan de beurt), en bedacht dat het ideaal is om de voordelen van het wijnmaken te combineren met het brouwen. Wijnmaken is tijdgebonden en in de “vrije tijd” brouw je bier.

Ik weet dat de leden van ons Gilde ook graag een likeurtje maken (en drinken). Dat is een geruststellende gedachte. Want gaat er wat mis bij het wijnmaken of bij het bierbrouwen,…..(jullie vullen het zelf wel in)!

 

                                                               -----00000-----

Frans heeft verslag gedaan over de bieravond van 19 oktober. Zijn verslag volgt hier. Bedankt Frans!

 

de avond over bier-brouwen.

 

Peter Majoor was bereid gevonden, om deze avond, een aantal wijnmakers van ons gilde over te halen om het bier maken er bij te nemen. Of dat is gelukt moet in de toekomst blijken. Het is al mooi als we als gilde wat jonge leden kunnen aantrekken waaronder het maken van bier populair- en in opmars is. Omdat carnaval ver achter ons ligt, werd het geen avond van: in de hemel is geen bier, daarom drinken we het hier! Het werd een leerzaam geheel waar natuurlijk ook het nodige te proeven viel. Zoals: alle pils is bier ( met ondergist, 10-12 oC ) maar niet alle bier is pils. Er zijn 67 geregistreerde bieren in de klasse A,B,C en D, waarbij bv. de kleur en de densiteit een grote rol spelen. Het zelf maken van bier gaat van een zelfpakket uit de winkel naar steeds betere apparatuur tot duizenden euro’s. Je mag 110 liter bier maken en 90 liter wijn. Voor de snelle rekenaar: als je twee glazen per dag drinkt (zoals het hoort) dan is deze voorraad na………dagen op!

Iets mag bier heten als er 60 % gerst of mout in zit. Het maken gaat ver terug. Het oudst ontdekte bier is van 17000 jaar geleden uit Israël. Wat heb je nodig? Een recept, mout, hop, gist en een vat. Ook een temperatuur van 18-23 oC. wie meer wil weten kijkt op www.brewersfriend.com.

Kleur wordt uitgedrukt in EBC. 1 EBC = 1ml jodium op 100 ml water. Bitterheid in EBU. Omdat dit nogal technisch wordt gaan we maar wat proeven. Het leuke is dat er veel persoonlijke smaakverschillen zijn. We begonnen met pale ale van 4% en die was lekker. Dan kwam er nog bier met champagnegist en een redelijk bittere klasse D donker. Enz. enz.

Ga allemaal dus maar gauw maischen, koken met hop, gisten en bottelen! Gebruik bloemen of geperste hopbloemen (pellets). Die laatste moet je beter filteren.

Al met al weer een leuke gildeavond en op naar de volgende !!

Een groet met veel schuim van Frans.

(ben inmiddels verhuisd naar Leerdam, Valkhof 3)

                                                

                                                                              -----00000-----

 

Natuurlijk ook weer in deze Bottelaer weer een paar wijn-wijsheden

 

Voor wijn geldt  net als voor veel andere producten, dat kwaliteit moet worden betaald.

 

Wijn behoort in de eerste plaats naar wijn te ruiken

 

Houd de persoon met de kurkentrekker altijd te vriend

 

Over veel oogstjaren worden in een zeer vroeg stadium uitspraken gedaan door mensen die er geen druppel van hebben geproefd

 

In een vochtige kelder kun je wijn etiketten beschermen met haarspray  of huishoudfolie

 

Als er over een ding getwist kan worden is het smaak-vooral door wijndrinkers

 

 

                                                                              -----00000-----

 

PLANNING

 

Alle dagen zijn vrijdagen tenzij ander aangegeven . Ze staan al in jullie agenda toch?

maand

Data

activiteit

Nov

23

Vervolg wijnmaken met Peter van de Laar

Dec

14

Slowaakse avond

Jan

Za 12

nieuwjaarsreceptie

Febr

Za 23

Soep trekken

mrt

22

ALV met nazit

april

Za 20

maakdag

mei

Za 18

excursie

juni

Za 15

slotmiddag

 

 

 

 

 

                                                                              -----00000-----

Ik vroeg gisteren in een café het wifi-wachtwoord aan de cafébaas.

Waarop de cafébaas zei: “Je moet eerst iets drinken.”

Ik heb toen een glas rode wijn gevraagd, waarvoor ik 6 euro moest betalen.

Toen ik daarna vroeg wat het wifi-wachtwoord nu eigenlijk was, zei hij:

“‘je moet eerst iets drinken’, met allemaal kleine letters en zonder spaties.”

 

                                               -----00000-----

Komende Gilde-avond november

Bij het samenstellen van deze Bottelaer haal ik altijd wat terzake doende spreuken tevoorschijn (ik bedenk ze echt niet zelf hoor!, ik leen ze alleen). Toen ik ermee bezig was schoot er me nog een te binnen: “goede wijn behoeft geen krans”. Dat kwam vooral omdat dit het “bruggetje” is naar de Gilde-avond van november, waar we een oude bekende gaan ontmoeten. Twee ontmoetingen hadden we al met Peter die zo levendig waren dat je het echt geen lezingen kunt noemen (al doet hij het zelf wel). Desgevraagd vertelde Peter wat we deze derde keer kunnen verwachten. Hier is zijn antwoord:

 

Fijn wijn maken

De komende lezing is de afsluitende in de reeks van lezingen om fijn wijn te maken. De bedoeling was daarbij te beginnen vanaf de basis, dan een stapje verder te gaan en af te sluiten met onderwerpen die ook de meer gevorderde wijnmakers aan kunnen spreken.

 

Komende lezing zal dus over gevorderde onderwerpen gaan:

wijntypes en balans.

 

Over de wijntypes:

- De vraag was om iets te vertellen over het maken van verschillende types wijn, bv zoete wijn. Wat komt er bij kijken om een lichte wijn te maken met normaal of laag alcoholgehalte en toch zoet? 

 

Over de balans:

- ik hoor wel eens zeggen dat een mooie balans een van de moeilijkere zaken is om te bereiken.  Dus wil ik ingaan op zaken als hoe maak je een zachte wijn van harde druiven? En waarom smaken sommige wijnen zo zacht en anderen zo hard? We stippen de onderdelen van de balans aan, zoals zoet, zuur, tannines, body en mondgevoel.

  

Omdat het zo belangrijk is dat wij ons proefgeheugen trainen (😃) is het belangrijk om te proeven.. Dus laat ieder vooral wijnen meenemen die hier mee te maken hebben, zodat we samen kunnen proeven. Ik ga ook mijn kelder induiken en naar de winkel om hier wat voorbeelden bij te hebben.

 

Ik hoop dat dit voor jullie voldoende informatie is en de agenda ok. Ik vind het altijd een hele prettige en fijne informele sfeer bij jullie, dus ik kijk er naar uit. Tot volgende week vrijdag!

 

Met vriendelijke groet,

Peter

 

                                                                              ------00000-----

Hoewel ik zeker niet wil dat onze Bottelaer een moppenblaadje wordt, kan ik het toch niet laten om jullie van de volgende kennis te laten nemen. Ik vind hem namelijk erg leuk

 

Bij het stoplicht, stopt een motorrijder, achter een auto. Na enkele seconden valt de motorrijder om. De automobilist stapt uit om de motor overeind te helpen. Bij elk volgend stoplicht gebeurt precies hetzelfde. De automobilist stapt uit en vraagt: “Zeg eens, wat is er met u aan de hand?” De motor rijder kijkt hem wat vreemd aan en zegt: “Ik ben pas gescheiden.” Zegt de automobilist: “Maar wat heeft dat hiermee te maken?” Zegt de motorrijder: “Mijn vrouw heeft de zijspan gekregen.”

 

                                           

                                                                                -----00000-----

 

Tenslotte, wens ik jullie een hele fijne Gildeavond in november.  Jose en ik zijn op het moment van schrijven onderweg in Duitsland en hopen tijdig terug te zijn. Tot spoedig ziens dus.

harrie

 

 

Bottelaer september 2018

Inleiding

Hier is-t-ie dan: de eerste Bottelaer van het nieuwe seizoen. Altijd weer spannend of de eerste Gilde-avond goed bezocht gaat worden. Daarover lezen jullie in het artikel dat Theo hierover heeft aangeleverd. Als wijnmakers mogen we overigens niet klagen; het was me het zomertje wel! En nog steeds kan het (hier) niet op. Komend weekend wordt er hier geplukt. Alleen de Cabernets moeten nog gedaan worden, en het ziet er weer geweldig uit. Altijd weer gezellig dat plukken. Er melden zich altijd wel weer vrienden aan en volgens de Hongaarse traditie is er dan altijd wel een kok bij die, terwijl de anderen plukken, boven een open vuurtje in een grote ketel de Goulash bereidt.  Voor de kinderen komen er dan ook nog Hollandse pannenkoeken op tafel. Hét moment om een paar flessen van de pas gebottelde wijn van het vorig seizoen te openen en te bespreken. (de kinderen bespreken de ice-tea). Typisch zo’n moment dat we extra blij zijn met onze hobby.

 

                                                               -----00000-----

 

Wederom een leuke, lekkere en leerzame gildeavond.

Zo rond 19.45 uur fietste ik richting onze 1ste wijngildeavond van het seizoen 2018/2019, de zogenaamde vakantiewijntjes-avond. Was benieuwd of er voldoende ‘klandizie’ zou zijn.

Harrie had namelijk een week eerder iedereen nog ‘warm gemaakt’ voor deze avond. Uiteindelijk bleken 12 gildeleden aan de oproep van Harrie gehoor te hebben gegeven.Het werd zoals gewoonlijk weer een “LLL-avond”, t.w. een Leuke,Lekkere en Leerzame.! 

We begonnen de avond met een heerlijk geurende en smakende Moselle Blanc (12%), die Yvonne en Laurens hadden meegenomen van hun bezoek - inclusief proeverij - aan een leuke en wat kleinere wijngaard in het noorden van Frankrijk waar de Moselle ontspringt en in Duitsland als Mosel verder stroom richting de Rijn. Zij hadden ook de bijpassende hapjes meegenomen t.w. gâteaux jambon et poisson. Het bleek een uitstekende combinatie.

De 2de wijn was een Beaujolais (13%) die voor de verandering niet rood was, maar wit.  Een Beaujolais Blanc dus. Marijke en ik hadden bij een wijnproeverij in Oingt (prachtig wijndorpje in de Beaujolais) bewust voor deze witte Beaujolais gekozen als ‘vakantiewijntje’.

Omdat we vermoedden, dat vrijwel niemand ooit een witte beaujolais had gedronken. Dit vermoeden bleek te kloppen, geen van de aanwezigen hadden ooit een witte Beaujolais gedronken. Deze ‘witte’,  gemaakt van de chardonnay druif, viel bijzonder goed in de smaak. 

Inge en Wouterjan presenteerde hun keuze en dat was een Crianza (13,5%)  -  nunc genaamd - uit de Spaanse Pyreneeën. Op hun vakantiebestemming in de Spaanse Pyreneeën kochten ze deze rode wijn. Deze keuze was een speciale. Al weer een aantal jaren geleden, toen ze nog met de tent op de rug door de Pyreneeën struinden, hadden ze dezelfde wijn in een leuk restaurantje geproefd en ontzettend lekker gevonden. Ze wilde eens testen of ze deze wijn, na al die jaren, nog steeds zo lekker vonden. En hun antwoord was volmondig si. En dat vonden wij als proevers ook. Een heerlijke, zachte en volle Crianza.

De wijnen zaten er op en Alfred, dit keer met een nieuwe coiffure en zonder baard,  schonk voor iedereen een eigengemaakte cranberry likeur in. Volgens Alfred zo rond de 30% en - zoals het natuurlijk  hoort bij een likeur -  lekker zoet. De kwaliteit van deze cranberry likeur deed volgens Teun niet onder voor een commerciële, die hij even geleden had gedronken. Dit compliment mocht Alfred dus in zijn zak steken. En de andere proevers lieten hem ook goed smaken.

Daarna was het de beurt aan Joke en Ernest. Die hadden deze zomer Corsica en Sardinië bezocht en van het laatste eiland een ‘Caru il Mirto’ meegenomen. Een likeur (30%) gemaakt van de mirte plant en een specialiteit op Sardinië. Het meenemen van deze likeur is Ernest op het vliegveld, bij het passeren van  de douane, bijna ‘fataal’ geworden. Dat heb je er van, als je zegt niets aan te geven te hebben en er toch een fles ‘Caru il Mirto’ in je handbagage zit. De likeur was zeer apart en had volgens sommigen iets weg van een lekker hoestdrankje.      

Als laatste was Teun aan de beurt. Die was naar Bretagne geweest en had daar geprobeerd een fles Calvados te kopen. Dat was hem niet gelukt. Als hij het in Normandië zou hebben geprobeerd was deze poging  natuurlijk wel 100% succesvol geweest. Hij had daarop aan een kennis, die wel naar Normandië ging, gevraagd om wat Calvados mee te nemen en dat is gebeurd.

De meegenomen fles  Calvados - beter flesje -  werd bijna niet opgemerkt, zo klein was hij. En we mochten er van Teun alleen maar aan ruiken. Ongehoorzaam als we zijn, hebben een aantal aanwezigen toch enkele druppels van dit lekkere drankje tot zich genomen. Er moet per slot van rekening toch geproefd kunnen worden, nietwaar. 

 

  

                                                                              -----00000-----

 

Voor U gelezen in de Gelderlander: Ctrl+klikken

https://www.gelderlander.nl/culemborg/kijkje-in-culemborgse-wijngaard-laat-dit-jaar-kleine-maar-zoete-druifjes-zien~ad2209b0/

 

De redactie kreeg dit berichtje doorgestuurd van Ernest, en plaatst het linkje graag. Leuk om over Teun te lezen, maar….waarom staat hij zelf niet op de foto? Zou het bescheidenheid zijn? Kunnen we ons niet voorstellen!

 

                                                           -----00000-----

 

Natuurlijk ook weer in deze Bottelaer weer een paar wijn-wijsheden

 

Als er over een ding getwist kan worden is het smaak-vooral door wijndrinkers

 

Een wijn die niet goed ruikt kan ook niet goed smaken

 

Wijn is gemaakt om gedronken te worden, niet om aanbeden te worden in zijn fles

 

Toen men de wijnkenner Harry Waugh vroeg of hij rode Bordeaux en rode Bourgogne wel eens met elkaar had verward, luidde zijn antwoord: “niet tijdens de lunch”.

 

In restaurants met grote wijnkaarten plegen de huiswijnen voortreffelijk te zijn – wat deze kaarten overbodig maakt

 

                                                                              -----00000-----

 

PLANNING

 

Alle dagen zijn vrijdagen tenzij ander aangegeven

maand

Data

activiteit

Okt

19

Bieravond FAWBG

Nov

23

Vervolg wijnmaken met Peter van de Laar

Dec

14

Slowaakse avond

Jan

Za 12

nieuwjaarsreceptie

Febr

Za 23

Soep trekken

mrt

22

ALV met nazit

april

Za 20

maakdag

mei

Za 18

excursie

juni

Za 15

slotmiddag

 

 

 

 

 

Ziet er weer goed en gevarieerd uit,  onze planning. Ik neem aan dat jullie de data allemaal al in je agenda hebt staan, maar zo niet, doe het dan nog even.

De onderdelen “soep trekken” en  “maakdag”  verdienen nog wel wat uitleg, maar deze ga ik nu nog niet geven.  De leden die al wat langer lid zijn weten inmiddels dat de soep niet veel soeps is, en dat ze niet zo heet gegeten wordt als ze wordt…. opgediend. Uiteraard kom ik er op terug. Misschien kunnen we de soep opdienen op de maakdag, of wordt het dan wat al te cryptisch?

Dit hoofdstuk van de Bottelaer moet ik nog wel even afsluiten met een oproep! Zoals alle jaren wordt de excursie georganiseerd door een of meer leden, die zich daarvoor spontaan aanmelden.  Op het moment van samenstellen, hebben we nog geen aanmelding. Dat geldt mutatis mutandis ook voor de slotmiddag. Daarom: overwin je schroom en meld je aan voor de organisatie van ofwel de excursie ofwel van de slotmiddag.

Nog even over die excursie: de voorbije jaren is er sprake geweest van goed georganiseerde meerdaagse buitenlandse excursies. Die waren erg leuk, maar internationaal en meerdaags hoeft echt niet. Ook een (regionaal) uitstapje met een boeiend doel kan leerzaam en gezellig zijn!

                                                                              -----00000-----

Voor de wijnoogst moet de oorlog wijken!

Dat is zo ongeveer de tekst op een middeleeuwse prent (ingelijst en achter ontspiegeld glas), die Frans het Gilde heeft geschonken. Prachtige plaat, echt waar, een sieraad aan de wand van elke rechtgeaarde wijnliefhebber. De prent zal op een van de komende Gildebijeenkomsten worden geveild ten behoeve van de clubkas. Bedankt Frans!  

 

                                               -----00000-----

Komende Gilde-avond 19 oktober

Zoals jullie met de jullie eigen scherpzinnigheid al hadden opgemerkt in het bovenstaande planning-overzicht, hebben we in oktober weer eens een ouderwetse “Bieravond”. Puur toevallig dat dat dan weer samenvalt met de bierfeesten in München, of misschien is het andersom, dat de Bierfeesten in München samenvallen met onze Bieravond? Enfin, Jos heeft zijn contacten bij het FAWBG gebruikt om een spreker van die organisatie te strikken voor een leuke avond. Op het moment van schrijven zijn me de details nog niet bekend, maar zodra ik meer weet komt er een mailtje!

                                                                              -----00000-----

 

Tenslotte, wens ik jullie een hele fijne Gildeavond in oktober! Jose en ik moeten op de kelder passen; gecontroleerd laten gisten en dan hevelen. Te zijner tijd zullen we jullie het resultaat laten proeven.

harrie

 

 

Bottelaer juli 2018

Dit is dan de laatste Bottelaer van het seizoen 2017/2018. Een voortreffelijk seizoen, dank zij de inzet van velen.  We gaan nu de zomer in; voor ons als wijnboeren een drukke tijd. Maar wel een tijd die, als de voortekenen ons niet bedriegen, een mooi najaar gaat opleveren. Dan zien we elkaar vast weer!

 

Slotmiddag juni 2018

Op 16 juni vond de slotmiddag plaats, op het buiten van Tanja en Ruud Hazendonk. De slotmiddag begon omstreeks 16.00 uur Raymond was zo vriendelijk om een paar woorden op papier te zetten:

Slotmiddag in Asch 15 juni 2018

(Dit verslag moet voldoen aan de nieuwe privacy wet, vandaar dat we geen namen noemen.)

Onze gastheer en gastvrouw   verwelkomden  ons met koffie/ thee en eigengemaakt gebak. We konden plaatsnemen op het hoofdterras met schitterend uitzicht op de riante vijver, een voormalig wiel van de rivier.

Een wandeling over hun landgoed   ervaarden wij als  een voorgerecht. Bramen, moerbei, rode bessen, frambozen, het kon niet op. Twee kleine wijngaarden ontbraken niet.  We mochten een boomhut beklimmen, zoals we dit in onze kinderjaren deden

Je kon met behulp van een touw op een vlonder  over het wiel  varen,  maar gezien de leeftijd van onze leden dit toch maar in onze dromen laten gebeuren. 

Als vanouds ontbraken de zelfgemaakte wijnen en likeuren niet.  Een enkel likeurflesje stond  al scheef,  voor we begonnen met drinken.  De meegenomen hapjes waren heerlijk.

Faciliteiten voor de BBQ waren  perfect, al hoewel voor de deksel enige spierkracht noodzakelijk was. Dat dit  een tweetal keer niet lukte hebben sommige van ons, zittende op het terras, ervaren als een lichte aardbeving.

We waren blij een aantal leden weer te zien en te spreken die een lange tijd niet geweest waren.  Het was een zeer gezellige slotmiddag, zelfs  het weer werkte op een paar druppels na volledig mee. 

Tot slot werd een ieder door de gastheer naar de dijk gebracht en uitgezwaaid.

We wensen iedereen een prettige voorzetting van de zomer en hopen elkaar in september weer te ontmoeten.

Wil van Beek/Raymond van den Heuvel

 

Als jullie op het linkje klikken zie je de prachtige  foto's die Raymond op deze middag heeft gemaakt: https://myalbum.com/album/0DMCRNjNfsar                                     

                                         -----00000-----

                       Programma seizoen 2018/2019

Wellicht ten overvloede vermeld ik hier nog even het programma

Een compleet programma kan ik jullie nog niet leveren (sommige items zijn nog onder voorbehoud), maar wel al de data waarop in het volgend seizoen de Gildeactiviteiten gaan plaats vinden:

21 september: vakantiedrankjes

19 oktober :Bierpresentatie FAWBG

23 november : Peter van de Laan

14 december : Slowaakse wijnen

12 januari: Nieuwjaarsreceptie

15 februari: koken (???)

22 maart ALV met nazit

19 april: Collectieve activiteit

18 mei: excursie

15 juni slotmiddag

Willen jullie er aan denken dat de voorbereiding voor de openingsavond in september nú begint: de vakantiedrankjes kunnen immers het beste in de vakantie worden gekocht!! Als je er in september aan denkt is het te laat!!

Verder: vergeet niet de data meteen in je agenda vast te leggen. Zo voorkom je teleurstellingen.

                               -----00000------

Een tijdje geleden heb ik aangekondigd dat we in de nieuwsbrief een aantal spreuken , zegswijzen of hele en halve waarheden zouden afdrukken.

Hier komen er weer een paar:

 

·         De waarheid vind je niet op maar achter het etiket

 

·         Een van de hardnekkigste misverstanden over wijnkaarten is: hoe groter, hoe beter

 

·         Het is onzin om witte wijn in een kleiner glas te schenken dan rode wijn

 

·         De wijn die de wijnhandelaren zelf mee naar huis nemen is een van hun beste: dus vraag ernaar

 

·         Volgens een Spaans spreekwoord is vervloekt slechte wijn nog altijd beter dan heilig water

 

                                            -----00000-----  

 

Tenslotte…

Wij zien jullie graag weer na de zomer!  

Hartelijke groet,

harrie

 

Bottelaer juni 2018

 

Hée, we hadden toch een nieuwsbrief???  Waarom staat hier dan “De Bottelaer?” Dat heeft alles te maken met de nieuwe (verplichte) privacy regels. In de wet worden speciale eisen gesteld aan “nieuwsbrieven”. Dat zijn in de zin van de wet periodieken die door commerciële bedrijven aan afnemers en/of belangstellenden worden gestuurd om die opmerkzaam te maken op nieuwe producten of diensten. Onze “good old nieuwsbrief” is echter niets meer of minder dan een clubblad, waarvoor die regels niet gelden. Om misverstanden met de wetgever te voorkomen hebben we besloten de naam “nieuwsbrief” niet meer te gebruiken. En wat ligt er dan meer voor de hand dan terug te grijpen op de naam van ons oude periodiek: “De Bottelaer”?  Vanaf nu dus…

Vanzelfsprekend voldoet ons Gilde aan de nieuwe privacy regels. Die vragen om transparantie en zorgvuldigheid.  Daaraan voldeden we natuurlijk altijd al aan, maar nu hebben we dit geformaliseerd in een “Statuut Persoonsgegevens bescherming”. Als jullie dat lezen, halen jullie misschien de schouders op. Dat kennen we immers al lang….

Dat is ook zo,  maar toch wil ik jullie aandacht vragen voor een punt. Als jullie een email willen sturen naar alle leden van het gilde, dan kan dat niet meer zoals in het verleden door op de gegevens van een willekeurige email uit het verleden te klikken. Je weet dan immers niet of alle gegevens uit het verleden nog juist zijn.  Daarom moeten vanaf nu alle emails die aan alle leden worden gezonden via het secretariaat worden verwekt.

Voor de rest gaan we in de toekomst zien of het nieuwe statuut persoonsgegevens bescherming  nog bijstelling nodig heeft. Vragen en opmerkingen kunnen jullie natuurlijk te allen tijde aan mij richten.!

 

Gilde-bijeenkomst april 2018 - 

Jammer genoeg heb ik geen verslag van deze bijeenkomst mogen ontvangen. Wel heeft René een mededeling aan het bestuur gezonden waarin hij de organisatoren van deze avond complimenteert met de goede organisatie en met de gezellige sfeer waarin deze plaats vond.

 

Gilde bijeenkomst mei 2018

 

In mei vond de lang verwachte excursie naar Mechelen plaats. Was het in april René die de organisatie complimenteerde, in mei was ik het zelf die het nodig vond om de organisatie te complimenteren. Yvonne, Ernest en Theo hadden er echt alles aan gedaan om het weekend een succes te maken.

De sfeer zat er vanaf het begin goed in. Natuurlijk stonden we allemaal op de gratis parkeerplaats (want Ollanders hé) en waren we allemaal op tijd voor de koffie . Een prachtige boottocht door het nog gedeeltelijk  middeleeuwse Mechelen en dan maar terrasjes zoeken. Want we hadden ook wel het mooiste weer van de wereld.

Het was zo warm dat het diner vanzelf gaar werd. Maar daarna lag Mechelen weer aan onze voeten. ’s Morgens troffen we iedereen plus Astrid en Jaap bij het ontbijt met uitzicht op de kathedraal. Prachtig…

Bij de wandeling die volgde op het ontbijt hebben we duidelijk laten zien géén Japanners te zijn. Groepsdiscipline is ons gelukkig vreemd, en José en ik moesten de groep voortijdig verlaten wegens “verplichtingen elders” zodat we niet iedereen gedag konden zeggen.

De rest van het programma speelde zich af in een wijngaard in Heist op den Berg. Daarover kan ik helaas niet berichten. Misschien wil  een van de deelnemers hierover later nog berichten ?

 

Op 16 juni vindt de slotmiddag plaats, op het buiten van Tanja en Ruud Hazendonk. De slotmiddag begint omstreeks 16.00 uur

Eerst nog ven een uitleg over de slotmiddag.

Het principe is eigenlijk heel eenvoudig: we komen bij elkaar en brengen een gerecht mee en een fles eigengemaakte dan wel bij de slijter gekochte wijn ( of likeur). Die eten en drinken we dan met elkaar op, terwijl we met elkaar praten en lachen.

Een steeds terugkerende vraag betreft de hoeveelheid eten en drinken. Dat is eigenlijk eenvoudig: zoveel als je zelf op kunt. Meer niet, en minder liever ook niet.  Wat je kookt, bakt of braadt bepaal je zelf; doe maar wat je zelf lekker vindt, want meestal kun je dat ook het beste. Als je vleeswaren meebrengt die je zelf wilt grillen, dien je wel zelf een BBQ mee te brengen (en houtskool en lucifers…).

 Ruud heeft aangegeven dat jullie een goed humeur mee moeten brengen. Dat is natuurlijk een open deur, want dat is de gewoonte bij het Gilde. Wel vraagt hij jullie om voor alle zekerheid een klapstoel in de auto mee te nemen, (voor het geval dat….)

Wat de auto betreft: de parkeergelegenheid is redelijk beperkt. Ruud vraagt de medewerking van zijn buren, dus het zal wel loslopen. Tanja bakt een  (of twee) taart(en) en de gastheer zorgt voor koffie en frisdrank. Dat moet goedkomen….

                                     

                                         -----00000-----

                       Programma seizoen 2018/2019

Een compleet programma kan ik jullie nog niet leveren (sommige items zijn nog onder voorbehoud), maar wel al de data waarop in het volgend seizoen de Gildeactiviteiten gaan plaats vinden:

21 september: vakantiedrankjes

19 oktober :Bierpresentatie FAWBG

23 november : Peter van de Laan

14 december : Slowaakse wijnen

12 januari: Nieuwjaarsreceptie

15 februari: koken (???)

22 maart ALV met nazit

19 april: Collectieve activiteit

18 mei: excursie

15 juni slotmiddag

Willen jullie er aan denken dat de voorbereiding voor de openingsavond in september nú begint: de vakantiedrankjes kunnen immers het beste in de vakantie worden gekocht!! Als je er in september aan denkt is het te laat!!

Verder: vergeet niet de data meteen in je agenda vast te leggen. Zo voorkom je teleurstellingen.

                               -----00000------

Een tijdje geleden heb ik aangekondigd dat we in de nieuwsbrief een aantal spreuken , zegswijzen of hele en halve waarheden zouden afdrukken.

Hier komen er weer een paar:

·       Wijn is het intellectuele deel van een maaltijd

·       Van een goede fles wijn ben je de volgende dag de prijs vergeten

·       Zet wijnglazen nooit omgekeerd in de kast; daardoor gaan ze muf ruiken

·       melk is wit, wijn nooit

·       Proeven vereist concentratie, ook al is dat slechts enkele seconden

·         In het verleden hebben te veel schrijvers wijn op een voetstuk geplaatst, terwijl dat de tafel had moeten zijn

·       Te veel sommeliers zien het als hun heilige plicht om flessen buiten het bereik van hun gasten te houden

                                            -----00000-----  

 

Tenslotte…

José en ik kunnen er helaas niet bij zijn op de slotmiddag. Jammer ! Wij vertrouwen erop dat Tanja en Ruud jullie in een geweldige ambiance ontvangen. Maar, je moet natuurlijk wel zelf voor de goede sfeer zorgen…

Wij zien jullie graag weer na de zomer!  

Hartelijke groet,

harrie

 

Nieuwsbrief april 2018

 

Alles is gesnoeid, abrikozen, pruimen, maar vooral ook de druiven. Wat mij betreft kan het voorjaar nu losbreken. Maart heeft niet gebracht wat het aanvankelijk beloofde; iets met een Russische Beer of zoiets. Enfin, de Paasdagen waren ook niet zoals ik ze uit het verleden in mijn herinnering heb, maar nu, nu, wanneer ik dit schrijf lijkt het toch echt te gaan gebeuren. Er is zelfs sprake van rokjesdag, iets waarvan ik niet weet wat het nou precies is, maar waarvan ik toch wel een beetje blij wordt.

Genoeg nu, we gaan eerst maar eens even lezen wat Inge heeft geschreven over de Gilde-avond van maart. Zij die er waren weten het al, maar niet iedereen was er, en ook voor de archieven zijn Inge’s aantekeningen van belang!

 

Gilde-bijeenkomst maart 2018 - 

De verdieping van het Wijnmaken met Peter van de Laar.

In een vorige bijeenkomst had Peter ons verteld over de hoofdstappen in het wijn maakproces, deze avond zou Peter met ons verder de diepte in gaan op het maken van vruchtenwijnen.

Bij binnenkomst was het gezellig druk, de koffie stond vers klaar en op tafel had Peter allerlei interessants gezet: verschillende soorten fruit, pakken sap en allerlei gevulde flesjes.

Eerst werden er nog wat vragen beantwoord over de vorige bijeenkomst. Zoals over het gebruik van sulfiet om wilde gisting tegen te gaan. Moet dat wel, want veel wijnboeren zeggen dat ze wijn maken van wilde gist. Peter legt uit dat dit in een wijngaard en kelder is waar al eeuwen wijn gemaakt wordt en de ‘wilde’ gist een goede gist is. Perskoek wordt vaak in de wijngaard gegooid, waardoor daar ook al de goede gist rond waart en op de druiven aanwezig is. Echte wilde gisten maken vaak allerlei stoffen aan die niet in wijn horen, zoals azijnzuur. De kans op een verkeerde smaak is dus groot. Om het fruit schoon te maken maak je een sulfiet oplossing van 1 gram sulfiet op 10 liter water, eventueel sterker bij sterk verontreinigd fruit. Bij de hoofd gisting wordt deze sulfiet toch weer verwijderd.

Peter vertelde vervolgens aan de hand van de produkten op tafel waar in deze tijd van het jaar vruchtenwijn van kan worden gemaakt. Hij maakt bij voorkeur wijn van één soort vrucht, dit is wel moeilijker, omdat er dan vaak teveel of te weinig van stoffen in zitten voor goede wijn, bijvoorbeeld te veel zuur en te weinig tanine. De meeste vruchten hebben het scherpere appelzuur, en dat is moeilijk weg te krijgen omdat het niet neerslaat. Vooraf meten van je sap is daarom essentieel. Daarnaast is het niet altijd makkelijk om de vruchtensmaak in de wijn te krijgen, bijv. bij Mango blijft de smaak in de pulp zitten, en komt deze niet in de wijn.

Zo pratend over wijn kregen we trek, en Rene ging rond met een wijn van een rode muskaatdruif. Ieder had een andere mening over de smaak, en zo bleek maar weer eens dat smaken verschillen. Dat kwam ook omdat de geur en smaak anders waren dan je verwacht van een wijn, rode muskaat wijn proef je zelden. Peter legde uit dat dit ook vaak een probleem is bij vruchtenwijn, hij voldoet niet aan een verwachtingspatroon, mensen kunnen hem dus niet altijd meteen waarderen.

Daarna ging Alfred rond met wijn gemaakt van druivensap uit een pak wat hij 4 maanden had laten gisten. De wijn had al een goede smaak, maar er zat wel duidelijk een appel smaak aan. Niet vreemd want veel vruchtensappen worden aangelengd met appelsap. Richard volgde met een fles wijn van alle vruchten die hij in de tuin heeft, rode bes, framboos en braam waar hij altijd ook banaan aan toevoegt. Het was een halfzoete wijn waar de smaak van het fruit goed in te proeven was.

Ondertussen ging Peter dieper in op de smaakprofielen van wijn, bijv. zoet, vol, filmend, en gaf hij aan hoe je een wijn kan maken die aan een gewenst smaakprofiel kan voldoen, bijv. door gebruik van gistsoorten, duur van de pulpgisting, toevoegen van hout. Belangrijk is dat de wijn in balans is, en voldoet aan het door jou gewenste smaakprofiel.

Na afloop ging Inge rond met een walnoten en bramen likeur, en werd er nog gezellig na gepraat met Peter.

 

Dank je Inge! Was de eerste kennismaking met Peter een verrassing, dan was deze avond toch zeker een bevestiging. Ik denk dat we Peter nog wel terugzien bij ons Gilde.

 

                                               -----00000-----

Er is net een overstroming geweest en twee mannen zitten naast elkaar op het dak van een huis. Ze zitten een beetje te kijken naar wat er allemaal rond drijft. Wanneer er een prachtige antieke kast voorbijkomt zegt de ene: “Toch jammer, dat al die mooie spullen nu verloren gaan.” Er komen nog meer spullen voorbij gedreven, een stoel, een schoen, een petje. Plotseling zien ze dat het petje tegen de stroming ingaat, maar hier letten ze niet zoveel op aangezien het toch maar een petje is. Maar als het petje dan voor de 3e keer weer tegen de stroming ingaat vraagt de ene man aan de ander: “Hoe kan dat nou, dat petje gaat de hele tijd tegen de stroming in weer terug!” Zegt de andere man: “Nou, mijn oom zei gisteren, weer of geen weer, morgen maai ik het gras!”

.

 

                                                           ------00000----

 

                                                  Programma

 

Voor de vergeetachtigen onder ons hier nog even de kalender voor de rest van het seizoen. Staan alle data al in de nieuwe agenda van 2018?

2018

 

 

 

April

20

 

keuring van Septemberwijnen, bieren en likeuren

Mei

Za 26

 

Excursie

juni

Za 16

 

Slotmiddag; bij Tanja en Ruud Hazendonk

 

 

                                               -----00000------

Een tijdje geleden heb ik aangekondigd dat we in de nieuwsbrief een aantal spreuken , zegswijzen of hele en halve waarheden zouden afdrukken.

Hier komen er nog een paar:

·         Een maaltijd met wijn wordt een diner

·         Een schone lege wijnfles is ´s werelds goedkoopste wijnkaraf

·         Veel mensen houden van een droge wijn, anderen prefereren een vochtige

·         Te veel sommeliers zien het als hun heilige plicht om flessen buiten het bereik van hun gasten te houden

·         Povere wijn is altijd te duur

·         Te lang wachten voor dat ene, speciale moment om een grote wijn te drinken, kan betekenen dat het geen grote wijn meer is.

                                            -----00000-----  

 

Gildebijeenkomst vrijdag 20 april.

 

Beste wijnmakers en wijnliefhebbers,

Vrijdag 20 april is de eerst komende gildeavond. Op het programma staat:

“proeven – beoordelen – genieten”

Alle wijnmakers en likeurmakers van ons gilde worden uitgenodigd om vrijdag 20 april één fles van de door hen gemaakte wijn / likeur mee te brengen. Met elkaar gaan we in groepjes proeven en beoordelen op de manier zoals we dat ook al eerder hebben gedaan. Naaste het beoordelen hoort daar uiteraard ook het genieten van de zelf gemaakte drankjes bij.

Er is een competitief element ingebouwd, de maker van de wijn die de hoogste waardering krijgt ontvangt de wisselbeker van ons gilde. Om de ingeleverde wijnen enigszins met elkaar te kunnen vergelijken willen we ze gaan proeven in een beperkt aantal klassen. Aan het eind krijgt iedere inzender een advies om, indien noodzakelijk, tot verbetering te komen.

Om deze avond organisatorisch voor te bereiden willen we graag weten welke gildeleden één of meerdere wijnen kunnen meebrengen. Voorlopig denken wij aan de volgende zes klassen:  Wit droog, Wit (half)-zoet  Rood droog, , Vruchtenwijn droog, Vruchtenwijn (half)-zoet en mousserende wijnen. Binnen deze klassen is alles is welkom en afhankelijk van de aanmeldingen, er moeten minstens 3 ingeleverde wijnen in een klasse zitten, gaan we eventueel klassen combineren

Gaarne horen we voor 9 april jouw aanmeldingen, en ja je mag dus meerdere wijnen / likeuren inschrijven. Bij een te groot aantal wijnen zullen we je vragen om één of meerdere wijnen terug te trekken. Het maximum aantal wijnen wat kan deelnemen aan deze avond ligt op 20.

Geef aan Wouter-Jan en of Jos door welke wijnen en in welke klasse je een wijn wilt mee nemen. Uiterlijk vrijdag 13 april laten wij de definitieve klasse indeling aan jullie weten.

 

Met vriendelijke groet,

het organisatiecomité,

 

Wouterjan en Jos

Wouterjan: wj.fellinga@planet nl

Jos: j.a.koster@planet.nl

 

Tenslotte…

Nog even een mededeling over de excursie. Alles is volledig onder controle. De organisatie is rond. De laatste betalingen worden voor 15 april verwacht. Hieruit blijkt maar weer dat we met ons Gilde echt goed kunnen organiseren. Dat we een hechte club zijn die er steeds weer in slaagt het nuttige met het aangename te verenigen.  

Hartelijke groet,

 

 

 

Nieuwsbrief maart 2018

 

Vogels maken weer volop ruzie in de tuin. Het lijken wel mensen. Ze vechten om ieder kruimeltje en hebben volgens mij het voorjaar weer in het kopje. Ik ook trouwens. De Algemene ledenvergadering is weer achter de rug. Voor uw secretaris toch altijd weer wat extra werk, en ik ben dan ook blij als alles goed verlopen is. Vanaf nu kan ik me weer helemaal op de tuin gaan richten. Ik ben benieuwd hoe die de winter doorstaan heeft. Maar eerst nog even een verslagje van de Gildebijeenkomst van februari.

 

Gilde-bijeenkomst februari 2018 -  ALV met nazit

 

Zoals gebruikelijk krijgen onze leden de notulen van de jaarvergadering niet in de Nieuwsbrief, maar separaat in de mail. Zo ook dit jaar. Maar het is na de sluiting van de ALV niet gedaan! Om bij te komen van de spanning hebben we eerst een glaasje limoncello  uit de keuken van Frieda en Nes gedronken.  Zo, dat smaakte!  Lekker fris, niet te zoet en mooi troebel (het ouzo effect).

Inmiddels had Frans de waren uitgestald die hij ging verkopen Bijna alle artikelen gingen vlot van de hand. Er werd bijna niets “doorgedraaid”. Het pronkstuk van de veiling, een sapextractor, kun je vanaf nu bewonderen bij Jaap. Uiteindelijk gaat er nog een leuk bedragje naar onze penningmeester.

Vervolgens gingen we over op de aangekondigde nazit: een verhandeling over Oostenrijkse wijnen. Vanzelfsprekend staat de Veltliner centraal. De helft van de Oostenrijkse wijnproductie bestaat uit Veltliner. Een uitstekend drankje voor een mooie zomernamiddag op een terrasje aan de Donau.  En zoals Frans opmerkte: “niet veel geur, maar hij smaakt best”

De tongen werden pas echt losgemaakt bij het proeven van de Uhudler. Uhudler is een echt “Kult”-product. De druiven komen van niet veredelde rassen en zijn resistent tegen schimmels en vooral tegen druifluis. Vanwege hun hoge resistentie hoeven ze niet bespoten te worden. Een echt bio-product dus, maaar…de wijn is voor velen niet erg toegankelijk Ze ruikt en smaakt  namelijk “foxy” gearomatiseerd, muskus achtig , fruitig , droog en vaak met strakke zuren. “

“Niet erg toegankelijk” schreef ik, en dat is een eufemisme voor niet lekker. Je kunt het smaak gevoel verbeteren met een Schmalzbrot (een Duitse boterham met spekvet en zout). José had ervoor gezorgd dat er voldoende Schmalzbrot aanwezig was, en ik moet zeggen dat ik de combinatie al een hele vooruitgang vond. Maar het blijft een vreemde ervaring!

 Via onze beamer trokken we verder door touristisch Oostenrijk tot we uiteindelijk in de hoofdstad Wenen belandden. Wenen is de enige stad van betekenis in Europa met wijngaarden van enige importantie binnen de stadsmuren. Typisch voor deze wijngaarden is dat men er verschillende druivensoorten door elkaar heeft staan. Deze vorm van aanplant met rassen die op verschillende tijdstippen rijpen had als doel om jaar in jaar uit een min of meer stabiele opbrengst te garanderen door het risico op problemen zo veel mogelijk te spreiden.

Echter, als je verschillende rassen tegelijkertijd oogst krijg je ook verschillende rijpheidsgraden. Dat kan voor negatieve en positieve verrassingen zorgen.  De flessen die wij in Wenen wisten te scoren waren van een prima kwaliteit.  Aardig is het dat werd opgemerkt dat er bijna geen Oostenrijkse cuvées zijn, maar dat de wijn die zo gemaakt wordt, de “Gemischter Satz” uit minimaal drie witte rassen moet bestaan.  Was de Veltliner een algemeen voorkomende wijn, de beide laatsten, de Uhudler en de Gemischter Satz waren toch wel onbekende buitenbeentjes waarmee we graag hebben kennis gemaakt. Vooral als daarbij ook nog eens een stukje Bergkäse wordt geserveerd.

Al met al een aardige rondreis door Oostenrijk, en ik hoop dat ik bij een volgende gelegenheid beter bij stem te zijn!

harrie

 

                                               ------00000----

 

                                                  Programma

 

Voor de vergeetachtigen onder ons hier nog even de kalender voor de rest van het seizoen. Staan alle data al in de nieuwe agenda van 2018?

2018

 

 

 

Maart

16

 

Peter v d Laar deel II

April

20

 

keuring van Septemberwijnen, bieren en likeuren

Mei

Za 26

 

Excursie

juni

Za 16

 

Slotmiddag; bij Ruud Hazendonk

 

 

                                               -----00000------

Een tijdje geleden heb ik aangekondigd dat we in de nieuwsbrief een aantal spreuken , zegswijzen of hele en halve waarheden zouden afdrukken. Daar is een tijdje niets van terecht gekomen, maar we pakken de draad gewoon weer op.

Vorige nieuwsbrief schreven we al:       "De sleutel van het paradijs ligt in de wijnkelder"

 

Hier komen er nog een paar:

“Een beleefde omschrijving van zelfs de meest vreselijke wijn is “interessant”

“Slechte wijn is altijd te duur”

“Wijn is het intellectuele deel van de maaltijd”

“Zet wijnglazen nooit omgekeerd in de kast; hierdoor gaan ze muf ruiken”

                                            -----00000-----  

Bericht van Toos

Ik  was blij verrast met de mooie kaart met veel goede en leuke wensen voor mijn. Gezondheid.  Ik ben 6 weken weggeweest en hield het toen niet langer uit.

Na 2 weken ziekenhuis  na een zware operatie met complicaties, Ben ik bijna 4 weken in het Buurtzorgpension Utrecht geweest en erg goed verzorgd. Maar ik had heimwee en vond het welletjes. Dus ik ben Vrijdag de 2e maart naar huis gebracht. Ik moet nu thuis verder opknappen.  Wel verzwakt, maar vast van plan weer zo goed mogelijk op te knappen. Ik kom beslist zodra het mogelijk is, weer naar de gilde avonden.   Doe iedereen de hartelijke groeten en tot ziens.     Toos  Hazendonk

 

Gildebijeenkomst vrijdag 16  maart: Wijnmaken met Peter van de Laar.

Nog een spreuk (of beter een spreekwoord) “Goede wijn behoeft geen krans” Dit spreekwoord is 100% van toepassing op onze “spreker” van vanavond, Peter van de Laar.

Ik weet zeker dat iedereen die er vorig jaar bij zijn eerste optreden bij was, ook nu zijn best zal doen om er weer bij te zijn.

Peter ontdoet het wijnmaak-proces van alle fratsen, en vertelt onomwonden en duidelijk over zijn activiteiten. Het is onderhoudend en vaak bijna hilarisch, maar ook zeer leerzaam.

Jos heeft de avond georganiseerd en doet hieronder zelf de aankondiging:

De vorige sessie die door Peter is ingevuld omvatten vooral de “omgeving”. de benodigde gereedschappen, grondstoffen en de hoofdstappen in het maakproces,  van het wijn-maken. Je zou kunnen zeggen meer  het enthousiasmeren van onze gildeleden om echt zelf wijn te maken. 

De 16e maart gaan we meer de diepte in. Waarvan gaan we wijnmaken? . Vruchten van de streek misschien? Daarna gaan we het maakproces uitdiepen.Za ken als smaakprofiel, meten voor de aanvang van het maakproces en juist gebruik van de gereedschappen.  In eerste instantie gaan we uit van niet-druiven als grondstof voor de te maken wijn met tijdens de uitleg regelmatig een bruggetje naar druiven als grondstof. Het uitgebreid meten en keuren doen we in een volgende bijeenkomst in het seizoen 2018 / 2019.

 Allemaal komen dus!!

 

Tenslotte…

Vind ik dat we weer goed op stoom liggen met het Gilde. De excursie krijgt langzaam maar zeker vorm, en er zijn best wel veel goede ideeën om het komende gildejaar vorm te gaan geven. Minpuntje: we zouden wel weer eens wat nieuwe leden kunnen gebruiken. Maar wie weet?.

Hartelijke groet,

harrie

 

 

Nieuwsbrief februari 2018

 

We zijn weer begonnen! Vol goede moed het nieuwe jaar in. Wat is het toch mooi om tradities te hebben en die in stand te houden. Iets is een traditie als het zich ieder jaar herhaalt, en wanneer het als zeer plezierig wordt ervaren. Dat de vorm ieder jaar weer hetzelfde is,  is niet vervelend, maar geruststellend. Zoals onze nieuwjaarsbijeenkomst dus. Het bestuur probeert er steeds weer nieuwe elementen aan toe te voegen, zodat het niet saai wordt,  maar het moet niet te gek worden natuurlijk. Tradities moeten blijven, gewoon omdat het anders geen tradities zijn. Geen stroopwafelpieten dus op onze nieuwjaarsbijeenkomst.(en ook geen ”Bij1komst dus”)!

 Gilde-bijeenkomst januari 2018 -  Nieuwjaars bijeenkomst

Als je binnenkwam rook je het al meteen, die kruidige geur van Glühwein waarin de sinaasappel en kaneelgeuren de boventoon voerden. Het was niet echt koud buiten maar de handen en neuzen waren toch fris geworden en een warm drankje wil er dan altijd wel in. Toe iedereen zo’n beetje was binnengedruppeld hield Theo op zijn eigen ontspannen wijze zijn nieuwjaarstoespraak. Daarin werd begonnen met de gebruikelijke huishoudelijke mededelingen.  Daarna sprak hij een woord van welkom  uit aan Frieda en Nes Holman. Wat prettig toch dat we er in deze tijd van gamen en bitcoins er toch in slagen om nieuwe leden aan te trekken.

Nes stelde zichzelf en Frieda aan ons voor. Ze wonen in Den Bosch en bestieren daar een wijngaard en een groentetuin. Ze opteerden voor ons Gilde vanwege de gezelligheid die we uitstralen naast de vakkennis die we bieden.  Dan toch weer de traditie. Bubbels van Wouter Jan op basis van rabarber, en bubbels van Jos gewoon op basis van zijn eigen druiven. José had nog een zeldzame Tokaj-champagne op de kop weten te tikken, zodat de dreigende droogte op tijd werd afgewend.

En dan….het buffet. Steeds verrassend en altijd zonder doublures. Heerlijke salades, pasteien quiches, taarten en toetjes. En alles natuurlijk besprenkeld. Geen wonder dat we in opperbeste stemming waren toen we de borden hadden leeg geschraapt en over gingen naar het volgende onderdeel van het programma.

Ons Gilde had uit een boedelopruiming in aantal gistingsflessen gekregen, variërend van 10 tot 25 liter. Die hebben we in een openbare verkoping verkocht waarbij het mes aan twee kanten sneed: leden konden tegen een heel lage prijs een mooi stukje uitrusting kopen, en de penningmeester kon ook tevreden zijn. Maar er kwam nog een aap uit de verrassingsmouw! Theo bracht drie flessen ter tafel uit de krochten van huize Hack. Frans wil het wat rustiger aan gaan doen en heeft bovendien verhuisplannen. De “Versluis-wijn” uit het assortiment ging naar Astrid en een tweede fles (appelwijn) naar Joke. Vervolgens draaide het mannetje met de hoed zijn rondjes en wist de morellenwijn voor een top-opbrengst te veilen, waarna Wim de gelukkige eigenaar werd.

Het was niet gemakkelijk het gehoor daarna stil te krijgen, maar het lukte door middel van een powerpoint presentatie die een tipje van de sluier oplichtte die nog over de excursie lag. Ik ga hier niet inhoudelijk op in omdat we de excursie commissie de gelegenheid moeten geven alles nog eens rustig te bespreken . Wel kan ik zeggen dat de opzet wordt gebaseerd op onze geslaagde excursie naar de “Steenen Muur” en naar Leuven. Iets wat goed is moet je immers niet wijzigen (wie zei er ook al weer wat over tradities?)

                                                ------00000----

 Tot zo ver het verslag van de nieuwjaarsbijeenkomst. Schreef ik dat Wim een “gelukkige eigenaar” werd, dan moet dat even worden aangevuld c.q. gecorrigeerd.

Op zondag zijn we even bij Flora en Wim op visite geweest (moet je ook eens doen, hartstikke gezellig) en hebben na de koffie de fles met morellen wijn opengetrokken. Eufemistisch kan ik stellen dat het geen al te groot succes was. Wat zijn morellen zuur….

harrie

 

 

 

                                                        -----000000-------

Even een spreuk:

   “DE SLEUTEL VAN HET PARADIJS LIGT IN DE WIJNKELDER”

 

Een waarheid als een koe, waard om te worden geborduurd en ingelijst! Iemand…?

                                                    -----00000------

Programma

Voor de vergeetachtigen onder ons hier nog even de kalender voor de rest van het seizoen. Staan alle data al in de nieuwe agenda van 2018?

2018

 

 

 

Febr

16

 

ALV met presentatie Oostenrijkse wijnen

Maart

16

 

Peter v d Laar deel II

April

20

 

keuring van Septemberwijnen, bieren en likeuren

Mei

Za 26

 

Excursie

juni

Za 16

 

Slotmiddag; bij Ruud Hazendonk

 

                                                -----00000------

Even tijd voor een mopje. Hou je niet van een beetje ondeugend, kun je het gerust overslaan.

Een man vraagt op de groente afdeling van een supermarkt om een half kropje sla. Een jonge bediende zegt hem dat ze alleen hele kroppen sla verkopen. Maar de man blijft maar aandringen en dus zegt de bediende dat hij het even aan de filiaalchef zal vragen. Hij loopt het kantoortje van de filiaalchef binnen en zegt: “Een of andere malloot wil een halve krop sla kopen.” Terwijl hij zijn zin afmaakt draait hij zich om en ziet hij de man achter zich in de deuropening staan. Dus voegt hij snel toe: “En deze meneer wil de andere helft”. De chef complimenteert hem even later met zijn tact: “Ik was onder de indruk van de manier waarop je je daar uit redde. We houden wel van mensen die kunnen improviseren hier. Waar kom je eigenlijk vandaan?” “Abcoude, meneer.” “O, en waarom ben je daar weggegaan?” “Je hebt er alleen maar hoeren en ex-voetballers.” “Zo, mijn vrouw komt ook uit Abcoude.” “Echt?” antwoordt de bediende, “voor welke club heeft ze gespeeld?”

 

                                            -----00000-----  

 Gildebijeenkomst vrijdag 16  februari: Algemene Ledenvergadering met interessante nazit over Oostenrijkse wijnen..

Hij staat weer voor de deur, de Algemene Ledenvergadering. Statutair noodzakelijk, maar daarom zeker niet saai, vooral niet in de “nazit”

Laten we eerst maar eens even kijken wat Theo er over te vertellen heeft; hij is tenslotte de voorzitter!

 

Roept - of mailt - u maar!

Tijdens de ALV vergadering hebben we de gewoonte aanwezigen te vragen naar ideeën voor de  invulling van toekomstige gildeavonden. Wat vindt men leuk, leerzaam, interessant?

En als men dan een onderwerp aandraagt, zou het heel fijn zijn deze gildeavond -  eventueel met de hulp van een ander gildelid – zelf te organiseren.

Deze vraag wordt de 16de februari dus ook weer gesteld. Maar als extra service kunnen ook degenen die niet aanwezig kunnen zijn, hun ideeën – liefst voor de 16de – doorgeven aan onze secretaris!

Dus roept - of mailt - u maar!   

Hoe meer zielen (leden) hoe meer vreugd!

Hebben jullie ideeën hoe we ons ledenaantal zouden kunnen verhogen?

Zo ja, laat het onze secretaris dan weten of  - nog beter -  kom het de 16de februari op onze gildeavond zelf vertellen.

 

Nou, dat was weer heel wervend van Theo. En hij heeft gelijk: na de behandeling van de jaarstukken komt steevast de vraag: “en wat willen jullie nu eigenlijk” . Jullie laten de  apparatsjiks  in het bestuur, de gestaalde partijkaders, toch niet alléén bepalen wat er in het komende seizoen op de rol staat? Dat bepalen jullie zelf!

Maar goed, eerst de jaarstukken. Zoals gebruikelijk worden die niet op de website gepubliceerd maar worden/werden rechtstreeks naar jullie mail-box gestuurd. Het is weer een heel stapeltje geworden

Na de behandeling van de jaarstukken gaan we in hoog tempo door met de verkiezing cq herkiezing van de benodigde bestuursleden. Wil je ook je steentje bijdragen, meldt je dan aan.

De ALV vindt natuurlijk zijn apotheose in het jaarlijkse “roept U maar”. Alleen, het zou  super zijn als jullie daar vooraf over na zouden willen denken. Daardoor gaan we dan tijd sparen, want we hebben weer een interessante “nazit”

Verleden jaar zijn José en ik op tournée geweest in Oostenrijk, een groot en verrassend wijnland. We hebben daarbij gespeurd naar echte bijzonderheden, die we niet alleen met jullie gaan bespreken  , maar ook …..proeven natuurlijk. En nee, ik ga echt niet verklappen welke specialiteiten we hebben meegebracht, maar wie twee van de drie vooraf goed raadt, verdient een eervolle vermelding in de volgende nieuwsbrief.

Dus, allemaal komen. Wie wil de kans op zo’n eervolle vermelding mislopen?

 

Tenslotte…

Ik kijk er echt naar uit om jullie op de Algemene Ledenvergadering te mogen begroeten.

Hartelijke groet,

harrie

 

 

Nieuwsbrief januari 2018

 

Alweer een nieuw jaar, het lijkt wel of het steeds sneller gaat. Gelukkig is dat niet zo. Een jaar duurt nu eenmaal 365 dagen (of daaromtrent) die we hard nodig hebben om te snoeien, de planten te laten groeien, te oogsten maar vooral om de wijn (en het bier) te laten rijpen. Niet zeuren dus en gewoon de tuin in. Het is januari, het vriest niet en gewoon snoeien dus!

 

Gilde-avond december 2017 -  Thema Likeur maken voor een kersttoetje

Theo begon met de gebruikelijke huishoudelijke mededelingen. Hij vertelde dat besloten is dat degene die de avond organiseert ook de inkoop doet voor de versnapering van die avond en dat leden meehelpen bij het uitserveren hiervan. Voor het organiseren van de excursie, die op 26 mei 2018 gepland staat, hebben Yvonne, Ernest en Theo zich aangemeld om het organisatieclubje te gaan vormen. Als jullie ideeën hebben geeft ze dan aan hun door. Het clubje dat nu ontstaan is kan nog altijd uitgebreid worden. Heb je zin? meld je aan!.

 

Graag verwelkomen we deze avond 3 potentiele leden. De heren hebben geen ervaring met wijn maken en willen dit graag leren middels onze wijnmakers gilde. De heren gaven aan dat ze wel veel ervaring hadden met het product zelf.

 

De avond werd verzorgd door twee van onze leden Frans en Teun. Frans doe de aftrap en geeft aan dat hij in hele korte tijd twee likeuren voor ons gemaakt heeft namelijk een walnotenlikeur en een zwarte bessen likeur. Ondanks de korte voorbereidingstijd zijn we de likeuren toch gaan proeven. Conclusie: de likeuren smaakten goed. Met meer tijd zullen deze likeuren nog beter gaan smaken. Voor degene die heel enthousiast hiervan zijn geworden de recepten van Frans:

 

Walnotenlikeur:

8 stuks gepelde walnoten (tip: even roosteren voor een betere smaak)

4,3 gram citroenschil,1,05 gram foeli, 2,85 gram kaneelstok, 1,45 gram kruidnagel, 100 gram suiker en 300 ml wodka (40%). Dit 6 weken laten staan en daarna aanvullen met water tot een halve liter. Dit 4 tot 6 maanden laten rijpen.

 

Zwarte bessen likeur:

1 kilo kapotgemaakte zwarte bessen (bij de Makro ingevroren te koop)

1 liter goede wijn rood of wit (Frans had een rode wijn gebruikt)

 6 dagen laten staan en door een linnen doek zeven

500 gram suiker toevoegen per liter vloeistof en 4 uur laten rusten. Daarna 300 ml wodka toevoegen.

 

Daarnaast heeft Frans ons nog een lekkere cocktail laten proeven: de  Kir royale een mengsel van cassis en champagne!.

 

Vervolgens nam Teun het stokje over. Teun had ook twee likeuren gemaakt namelijk een peren likeur en Liquore di Finocchietto (venkellikeur).

Tijdens een vakantie in Italië heeft Teun kennis gemaakt met Liquore di Finocchietto . Thuis gekomen dacht Teun: “ dit moet ik toch ook zelf kunnen maken”. Eerst geprobeerd om het recept van deze likeur uit Italië te krijgen. Echter de Italianen gegeven hun geheim niet prijs aan een Nederlander. Dus Teun begon zelf te experimenteren en het resultaat mag er zijn. Zelfs een restaurant in Culemborg (Una Volta) is onder de indruk van Teuns likeur.  Was je deze avond er niet bij kun je altijd daar een glaasje gaan proeven. 

Ook Inge, Yvonne en Alfred laten ons proeven van hun zelfgemaakte likeuren.

Het werd wederom een gezellige avond die goed bezocht was door onze leden (22 leden). Ook was de avond zeer leerzaam, in ieder geval voor mij.  Ik heb in ieder geval inspiratie opgedaan om mee te kunnen doen aan de gilde-avond van 20 april 2018 “Keuring van drankjes”. 

Dank aan Frans en Teun voor een super avond.

                                                        -----000000-------

De ik-figuur in bovenstaande lofzang is Joke, die enthousiast als altijd verslag heeft gedaan van wel een zeer bijzondere avond.  Dank je Joke!

                                                       -----00000-----

Het kan niet op met Frans deze periode. Hij was al actief op de Gildeavond met zijn notenlikeur  en met zijn zwarte bessen likeur, maar daarna stuurde hij ons ook nog eens een recept  voor een:  

Koffielikeur  ( 24 vol. % )

Nodig voor 2 liter:

 350 hele koffiebonen (niet kapot maken!)

2 vanille stokjes

350 gram witte suiker plus 200 gram donkerbruine suiker

1 fles Korn van 32 % en een dubbel Korn van 37,5 %, beiden 0,75 liter.

 

Doe koffiebonen en vanillestokjes in bovenstaande 1,5 liter alcohol en laat dit bijna 1,5 week zo staan.

Dan de bonen er uit zeven en de vanillestokjes terug doen in de alcohol.

Nu beide suikers in een hoge pan doen en maak er onder voortdurend roeren, invertsuiker van.

Na afkoelen gaat dit in de alcohol er bij.

Probeer een week te wachten voordat je het proeft.

 

Deze likeur heb ik gemaakt en die smaakte na twee jaar nog even lekker!

2 liter is heel veel, dus pas het naar eigen inzicht aan.

Heb je geen Korn, dan kan het ook wel met Wodka 40 %.

Succes!!

 

 

                                                   -----000000------

 

Programma

 

Voor de vergeetachtigen onder ons hier nog even de kalender voor de rest van het seizoen. Staan alle data al in de nieuwe agenda van 2018?

2018

 

 

 

Jan

Za 13

 

Nieuwjaarsreceptie  Vanaf 16.00 uur

 

Febr

16

 

ALV met presentatie Oostenrijkse wijnen

Maart

16

 

Schnapse und Edelbrände

April

20

 

keuring van Septemberwijnen, bieren en likeuren

Mei

Za 26

 

Excursie indien vrijwilligers

juni

Za 16

 

Slotmiddag; bij Ruud Hazendonk

 

 

                                               -----00000------

Gildebijeenkomst zaterdag 13 januari nieuwjaarsbijeenkomst.

Met de likeuravond sloten we 2017 definitief af en we gaan ons nu volledig richten op de nieuwjaarsreceptie. Voor de nieuwe leden: als jullie verwachten dat het zoiets is als bij de Gemeente, waar burgemeester en wethouders mooi op een rijtje staan om de beste wensen en veel heil en zegen in ontvangst te nemen van boeren , burgers en buitenlui, dan heb je het mis. Waar wel een overeenkomst is: het is weinig formeel. Natuurlijk is er een woordje van de voorzitter, en natuurlijk schudden we elkaar de hand, en natuurlijk drinken we een glaasje bubbels.  Als alles goed gaat lichten we dan een tipje op van de sluier die over de excursie hangt.

Waar het verschil in zit is het volgende: alle leden maken voorafgaand aan de bijeenkomst een gerecht klaar en brengen dat mee met een fles om te besproeien . (vroeger noemden we dat -geloof ik-  een Amerikaanse fuif. Vroeger opa? Ja kind!)  Daarbij komen dan altijd weer twee vragen naar boven:

1. Wat moet ik maken? Het antwoord is simpel: iets lekkers wat je goed kunt

2. Hoeveel moet ik maken? Ook op deze vraag is het antwoord simpel: zoveel als je zelf (met je partner natuurlijk) op kunt.

Het is net als bij de belastingdienst: gemakkelijker kunnen we het niet maken.  Mocht je desondanks nog raad en daad nodig hebben, bel dan met José (je vindt haar telefoonnummer op de ledenlijst) José weet namelijk bijna overal raad op.

Na het oplichten van het sluiertipje over de excursie gaan we al die lekkere dingen opeten en er een wijntje bij drinken. En dan wordt het nog gezelliger. Er is dan ook veel tijd om ideeën en ervaringen uit te wisselen, prangende vragen te stellen en nader kennis met elkaar te maken.

We gaan de bijeenkomst nog leuker maken. Ons Gilde heeft van een stille bewonderaar een aantal gistingsflessen cadeau gekregen, die dringend verlegen zitten om een nieuwe eigenaar. Die gaan deze middag voor een zacht prijsje van de hand. (Jos, onze penningmeester wil ook wel eens een goede start van het boekjaar).  Het aantal flessen is niet oneindig en het aantal gegadigden zal (hoop ik) groot zijn. Hoe we de toewijzing zullen doen moeten we nog uitvogelen! (Als er iemand een idee heeft , graag even laten weten aan de redactie) Neem voor alle zekerheid maar een paar knaken mee. Jan Krediet woont hier niet!

Wil je een idee te krijgen van de flessen, klik dan op het aanhangsel van de email.

O ja, het geheel begint om ongeveer 16.00 uur. Een eindtijd is er niet direct…….. Plaats van samenkomst is het vertrouwde lokaal naast de kerk in de Emmastraat in Geldermalsen

 

 

Tenslotte…

Ik kijk er echt naar uit om jullie op de Nieuwjaars bijeenkomst te mogen begroeten.

Hartelijke groet,

harrie

 

 

 

 

Nieuwsbrief december 2017

 

Het ijzelt, en het is guur  (als ik dit schrijf). Gelukkig hebben we allemaal weer het een en ander in de kelder om ons een beetje mee op te warmen in deze donkere dagen voor Kerstmis.  Maar er mist nog wat. Wat dan, vragen jullie je af… Dat vertel ik jullie later!

Gilde-avond november 2017

Eerst gaan we nog ever terug naar de Gilde-avond van november. Het hok zat bom-vol en het sfeertje was geweldig. Maar we hadden dan ook een spreker, die geen spreker was maar een entertainer die ook nog eens van wanten wist. Als je al geen wijn maakte was je er na vanavond direct mee begonnen.

Theo begon met de gebruikelijke huishoudelijke mededelingen. Frans bood een (gratis) droesemrek aan dat bijna vanzelfsprekend meteen van eigenaar verwisselde. Hij had ook nog een aantal flessen gildewijn 2002 , waar we misschien iets leuks mee konden doen. Hé zei Toos, (die altijd in is voor iets leuks), zoiets heb ik ook nog staan thuis. Dat bood ze vervolgens ook spontaan aan! We moeten met het bestuur hier nog over beraadslagen, maar jullie gaan er vast nog meer van horen.

Dan was het woord aan onze inleider van vanavond. Peter van der Laar was zijn naam en die moet je maar onthouden, want wij gaan ons best doen om hem nog eens uit te nodigen voor een vervolgverhaal. Peter is een zelf-plukker die er op uit gaat om de mooiste ingrediënten zelf te verzamelen (de Lidl is immers niet te vertrouwen).

Bij dat verzamelen zoekt hij steeds naar ingrediënten die bij elkaar passen en brengt die in een zodanige mate  bij elkaar dat ze met elkaar in evenwicht zijn. Hij is dus steeds op zoek naar balans.  De producten worden steeds gewassen in een sulfietoplossing om ze te bevrijden van vreemde invloeden.  En dan gaat hij aan de slag om het fruit te laten gisten.

Het materiaal dat hij gebruikt zijn  gewoon huishoudhulpen, er komt geen magie aan te pas.  Wel moeten de wijnmakers  uitzoeken welke gisten ze het best kunnen gebruiken. Voor witte wijn van druiven is een lage-temperatuur gist aan te bevelen. Maar voor andere sap mengsels kunnen weer ander gisten meer geschikt zijn. 

Peter raadde ons ook aan om tijdens het proces steeds te blijven testen en ruiken. Hoe eerder een fout geconstateerd wordt, hoe gemakkelijker het (meestal is om te corrigeren. Zo kan een zwavellucht tijdens het gistingsproces worden bestreden door het gebruik van gistvoedingszout.

Na deze inleiding zijn we dan maar gaan proeven. Waarom ook niet? Peter begon met een vlierbloemenwijn, en daarna volgden de slokjes elkaar zo snel op dat uw scribent  vergat om het allemaal te notuleren. Naar goed gebruik hadden ook een aantal leden eens in hun kelder rondgekeken en wat monsters meegebracht.

Het werd dan ook een latertje, maar dat deerde niemand. Gezelligheid kent immers geen tijd!! We gaan ons best doen om deze avond een passend vervolg te geven.

 

                                                   -----000000------

 

Programma

 

Voor de vergeetachtigen onder ons hier nog even de kalender voor de rest van het seizoen. Staan alle data al in de nieuwe agenda van 2018?

dec

15

 

Likeur maken voor het kersttoetje

 

2018

 

 

 

Jan

Za 13

 

Nieuwjaarsreceptie  Vanaf 16.00 uur

 

Febr

16

 

ALV met presentatie Oostenrijkse wijnen

 

Maart

16

 

Schnapse und Edelbrände

 

April

20

 

keuring van Septemberwijnen, bieren en likeuren

 

Mei

Za 26

 

Excursie indien vrijwilligers

 

juni

Za 16

 

Slotmiddag; bij Tanja en Ruud Hazendonk

 

 

 

                                               -----00000------

Gilde-avond 15 december

In mijn inleiding schreef ik al dat er nog wat ontbrak aan de elementen waarmee de winterse kilte kan worden bestreden. Om die omissie op te heffen hebben we Frans Hack gevraagd om een specifieke likeur te gaan maken die uitstekend gaat passen na het kerstdiner.

Frans heeft daarop “ja” geantwoord, en gaat voor ons in een demo “likeur maken” aan de slag, zodat iedereen na afloop in staat is om ook zelf een gelijke of gelijkwaardige likeur te produceren. Welke likeur hij gaat produceren houd ik nog even onder de pet. Dan is de verrassing groter. Wedden dat het weer een geweldige avond wordt?

Enne, als we likeur gaan maken hoeft ons dat er niet van te weerhouden om een resultaat van eigen kelderactiviteit mee te brengen, zodat we tijdig de keel kunnen smeren.

Tenslotte…

Wens ik iedereen een prachtige adventtijd

Hartelijke groet,

harrie

 

Nieuwsbrief November 2017

 

Beste vrienden

 

Ik kijk naar buiten en zie door de mist een kale notenboom, waaronder we deze zomer zovele mooie uren hebben doorgebracht. Het is nu dus herfst, er is geen ontkomen aan. Is dat erg? Nee hoor, ieder jaargetijde heeft immers zijn charme. Voor ons wijnmakers is de herfst extra speciaal omdat we dan gaan meemaken hoe het gistingsproces verloopt en na de gisting gaan we dan testen of het eindproduct smaakt. José en ik hebben alle wijnen al twee maal geheveld, en op ons krukje in de kelder zijn we al ijverig met ons proefglaasje in de weer geweest. En we zijn tevreden, ons werk is niet voor niets geweest.  Natuurlijk hebben we wel weer wat vragen ( wel of niet filtreren bijvoorbeeld) maar daar zijn de gildeavonden voor.

 

Bourgondische Middag\Oktober bijeenkomst

Ik ga maar gelijk door, want ik heb beloofd om verslag te doen  van een nieuw fenomeen: De Bourgondische Middag. Gelukkig konden we erbij aanwezig zijn, en dan kan ik als secretaris toch moeilijk anders dan weer eens een verslag zelf te schrijven.

Jullie weten dat ik niet zo gecharmeerd ben van verslagen in de trant van: …en toen, …en toen…etc., Dat kan deze keer al helemaal niet want het was zo gezellig dat ik vergat om aantekeningen te maken!

Gezelligheid was wel een beetje het trefwoord. Joke en Ernest hadden een tent aan hun terras gebouwd waarin alle 22 aanwezigen plaats konden vinden, zelfs Jos die zich niet door ongemak liet weerhouden en in een aangepaste zetel de BM kwam bijwonen.

Natuurlijk was daar de appeltaart van Toos waarvoor later echt geen doggy-bag meer nodig was.  Theo hield een toespraakje om de organisatie te bedanken en hield vanzelfsprekend daarbij ook een bloemetje bereid.

De eerste bourgognes werden al voorzichtig opengetrokken, maar voor we echt aan de slag gingen hebben we nog een bezoek gebracht aan de Dikke Toren van Varik.

Daar kom je tientallen keren aan voorbij zonder dat het je iets doet, maar onder begeleiding van een deskundige gids zie je dan dat het toch een interessant middeleeuws bouwwerk is  waarover veel interessante dingen te vertellen zijn. Het uitzicht vanaf de trans is groots; wat is de Betuwe toch mooi. Voortaan kijken we met andere ogen naar de toren.

 

Een echte “Pietje Bel” kon het niet laten en  luidde ondeugend de terugtocht in en die viel niet mee. Wind en regen op kop en dan steekt de dijk toch wel ver boven elke beschutting uit. Gelukkig was het geen al te lange wandeling, maar we waren toch wel blij dat we de beschutting van de tent konden opzoeken. 

 

Ik ga niet alles opsommen wat we allemaal gegeten en gedronken hebben, maar het was echt Bourgondisch. Parelhoen en kwartelpootjes en procureur van wildzwijn, gingen de appeltaart gezelschap houden, en witte en rode wijnen deden hun best om ons te laten genieten. Het was een groot feest met koffie toe!

Wat ik nog even opmerk: het is niet alleen gezellig, er wordt uiteraard ook veel over onze hobby gesproken! De discussies zijn altijd erg levendig. Er zijn altijd wel vragen, en er is altijd wel een deskundig iemand die de vragen kan beantwoorden. José stelt net vast dat we al (pas) negen jaar lid van ons Gilde zijn, en dat we eigenlijk nooit een bijeenkomst hebben bijgewoond waarbij we niets hebben opgestoken.

Joke en Ernst, vanaf deze plaats nogmaals dank. Het was zoals Theo zei : “een slotmiddag aan het begin van het Gildejaar”. 

                                      ----oooo----

Gildeavond 24 November

We hebben niet veel tijd om na te genieten van de Bourgondische Middag, want we hebben een nieuw evenement op de rol staan voor de avond in november. Oorspronkelijk zou ik op deze avond een presentatie verzorgen over Oostenrijkse wijnen maar die stel ik gewoon uit tot een later tijdstip. De wijnen die we er voor meegebracht hebben worden steeds ouder en beter dus dat is geen probleem.

 

Feit is dat we ons gelukkig prijzen dat we (i.c.Jos) er in geslaagd zijn om een spreker uit te nodigen, die gehoor heeft gegeven aan onze wens om weer eens aandacht te besteden aan de “kennis van het wijnmaken”. En niet de eerste de beste, maar Peter van de Laar, voedingsdeskundige te Wageningen.

We zijn immers een vereniging die gezelligheid paart aan leerzaamheid. En als je dan in staat bent een dermate prominente spreker aan je te verbinden, moet zelfs de Oostenrijkse wijn (hoe lekker en interessant ook), daarvoor wijken, temeer omdat sommige leden hebben aangegeven dat de balans dreigde door te slaan naar gezelligheid.

Nu is het zo dat wij in ons Gilde te maken hebben met ervaren en onervaren wijnmakers. Peter gaat daar rekening mee houden! Het doel van de avond is dan ook: ”het bijbrengen van kennis voor nieuwe wijnmakers en het opfrissen van kennis voor de meer ervaren wijnmakers”. 

Peter gaat het doel trachten te bereiken door kennisoverdracht in de vorm van een presentatie, gevolgd door een discussie tussen nieuwe en ervaren wijnmakers.

Daarnaast zal een opstapje worden gemaakt naar de keuring in april 2018 en het maken van wijn met een andere grondstof dan druiven, zoals appels (we wonen in de Betuwe, toch?) en sinaasappelen

Natuurlijk brengen we allemaal weer wat uit de eigen kelder mee zodat we niet alleen te discussie tot stand kunnen brengen, maar ook wat te proeven hebben. Geen droge stof dus!

                                   ------ooooo-----

Even een mopje

 

Door gebruik te maken van alle nieuwe technologieën met betrekking
tot de vruchtbaarheid lukte het een 75-jarige vrouw zwanger te maken en een gezonde baby te laten baren.

Toen ze thuiskwam uit het ziekenhuis kwamen  natuurlijk haar vriendinnen supernieuwsgierig op bezoek.
'Mag ik de baby zien'? vroeg één van hen.
Nog niet', antwoordde de 75-jarige moeder, 'straks'.

Na een half uur vroeg de andere vriendin : 'mogen we nu de baby zien?'
'Nog niet', zei de moeder.
Nadat opnieuw een paar minuten waren verstreken vroegen ze weer 'mogen we nu de baby zien ?'
'Nee', antwoordde de moeder.

 


De vriendinnen werden erg ongeduldig en ze zeiden:
"Zeg, wij zijn moe van het wachten,
wanneer kunnen we nu eindelijk de baby eens zien? '
"ZODRA HIJ HUILT" was het antwoord.
"ZODRA HIJ HUILT ?????' vroegen de vriendinnen,
'waarom moeten we wachten tot da manneke begint te huilen?
Zegt de moeder: " Omdat ik vergeten ben waar ik hem gelegd heb."

 

Tenslotte

…spreek ik de wens uit dat ik jullie allemaal mag ontmoeten op onze komende Gildeavond  24 november.

harrie

 

 

 

 

Nieuwsbrief Oktober 2017

 

Beste vrienden

 

De kop is er af……, het verenigingsjaar is weer begonnen.  En wat meer is, gelijk een geslaagde avond.  Lees maar eens wat Toos erover schrijft! Maar voor dat we Toos aan het woord laten wil ik het woord geven aan onze voorzitter die het Gildejaar als volgt opende: 

“We gaan dit jaar weer een proeverij met een wedstrijdelement houden. De bekende wisselbeker, die nu nog in het bezit is van Jos, krijgt misschien een nieuwe “eigenaar”. Ik vraag  Iedereen een drank (wijn, bier, likeur, etc. maakt niet uit wat als er maar alcohol in zit) te fabriceren. Het resultaat wordt op de wijngildeavond van april 2018 geproefd en beoordeeld. Dat gaan we weliswaar  niet te serieus doen maar we krijgen wel een winnaar! 

Verder wil ik graag dat iedereen gaat nadenken over de invulling van de excursie van volgend jaar. Het is immers een prachtige traditie, die we graag willen handhaven.

Als er onder de leden vragen leven op het gebied van wijn maken, bier brouwen en/of destilleren, dan kun je zo’n vraag op iedere Gildeavond stellen. Wel is het zo dat de kans op een antwoord vergroot wordt als je een week voorafgaand aan de Gildeavond de vraag mailt aan alle leden, Dat kan rechtstreeks maar ook via onze secretaris.  We willen namelijk weer een vragenhalfuurtje introduceren om het leerelement van het wijngilde weer meer leven in te blazen.

 Op mijn vraag wie eventueel gastheer/vrouw wil zijn voor de slotbijeenkomst van volgend jaar, heeft Ruud Hazendonk (onder voorbehoud) aangegeven dat dat bij hem zou kunnen”.

 

Tot zo ver Theo. En dan geef ik nu het woord aan Toos, die een andere afspraak had afgezegd om bij de opening van het seizoen aanwezig te kunnen zijn!

 

Hier een verslagje van de avond  over vakantiewijnen.  Gelukkig was er veel belangstelling voor de eerste gildeavond.  We waren met 19 personen en het werd een hele geslaagde avond.

Iedereen had een fles wijn meegenomen,  al dan niet meegebracht van de vakantie en anders van Chateau voor Buren , of uitgezocht in een winkel.

We begonnen met een openingswoord van Theo (zie hierboven) en een kop koffie.  Maar we gingen  algauw over op de eerste fles.  Een cider uit Normandië , een brut, gevolgd door nog een cider.

Toen een kersen-mede van Alfred,  een  witte wijn uit de Betuwe van Jos en daarna een moezelwijn. Daarna een witte wijn uit Luxemburg van Wouter Jan, een muskaatwijn van Teun en een Vin D’ Alsace. Die ik had uitgezocht in Buren.

 

 Daarna stapten we over op de rode wijnen. Naarmate we al die witte wijnen hadden geproefd, ging met het alcohol gehalte  de stemming flink omhoog.

Er was chianti,  daarna een rode wijn uit Amerika, met de naam : Rook.  Een toepasselijke naam, omdat er erg veel bosbranden waren in die omgeving. Er stond alleen een Roek  op het etiket.

Er kwam daarna nog Betuwewijn van Wim en een Bourgogne uit Normandië.  Floor had nog een levenswijsheid met de opmerking : dat alle mannen nukken hebben.  Daar werd hartelijk om gelachen.

Toen nog een Italiaanse wijn van Ruud.  Daarna was er nog een  abrikozenlikeur , gemaakt door Wil  en tot daverend slot een kruiden likeur van Harrie, die zo sterk was, dat het meteen naar je hoofd steeg.

Deze kwam uit Polen,  en was zogezegd een echte Berendoder.   Na het dankwoord van Theo, ben ik hem gesmeerd  , aldoor kleine beetjes gedronken, maar toch wel blij dat er geen alcohol controle was.

Een geslaagde eerste avond.   

Nu uitkijken naar de Bourgondische  middag/ avond in Varik.

Hartelijke groeten van Toos

 

Dank je wel Toos voor deze journalistieke bijdrage. Ik heb begrepen dat je veel plezier hebt beleefd en er zonder hoofdpijn vanaf bent gekomen. Dat is ook wel het wezen van verstandig drinken: genieten van wat het gistingsproces heeft opgeleverd, maar steeds “met de handrem erop”! Veiligheid voor alles.

Normaal laat ik dan hier een vooruitblik volgen op de volgende Gilde bijeenkomst. Uit overwegingen van discretie doe ik dat hier nu niet; dit is immers een vrij toegankelijk document. Ik kan volstaan met de mededeling dat alle leden die zich hebben aangemeld een persoonlijk  memo van de organisatie krijgen (of inmiddels al hebben gekregen).

Tenslotte,

Deze nieuwsbrief valt wat korter uit dan normaal. Dat ligt geheel aan mij (afgezien van het feit dat de hoeveelheid “spontane” kopij zo als altijd gering is). José en ik zijn zojuist gereed gekomen met het wijnmaken en hebben tientallen keren de keldertrap op- en afgelopen om de vaten te vullen! We zijn dus gewoon fysiek moe, en hangen een beetje voor de TV. Volgende keer doe ik beter mijn best

Hartelijke groet,

harrie

 

 

 

 

Nieuwsbrief Juli 2017

 

Het is dan toch nog goed gekomen met het seizoen 2016/2017! Ondanks het feit dat er al veel echtparen al op vakantie waren werd de slotmiddag goed bezocht. En zoals dat dan heet, “de thuisblijvers kregen ongelijk”. Lees het enthousiaste verslag van Jos maar eens, dat na afloop spontaan bij hem opborrelde.

                            -----OOOOO-----

Slotbijeenkomst 2017

In de aanloop naar de slotmiddag zat het even een klein beetje tegen. In de week voorafgaand aan de 24e juni werd Yvonne geveld door een griepje, echter op de 24e zat alles mee. Een fantastische locatie, prachtig weer en Yvonne weer hersteld. Een authentieke Gelderse boerderij,  gelegen naast het oude station van Wadenoijen en omzoomd met veel groen was het decor van deze middag. In de werktuigenschuur is ruimte vrijgemaakt voor het “zitje” en buffet. Alle drankjes en hapjes van de 17 deelnemers aan de slotmiddag zijn hier uitgestald.

We werden begroet door Laurens met een door hem gemaakte champagne van vlierbloesem. Een bijzondere champagne welke de meesten van ons nog niet eerder hadden geproefd. Vervolgens  hebben we een rondgang door de tuingemaakt. Veel bloemen, verschillende soorten bessen, frambozen, appels en groenten hebben we bewonderd. Uitgebreid is gediscussieerd over de appelboom en het ontstaan van de bijzondere vorm hiervan.

De discussie had de kelen droog en de maag leeg gemaakt. Er is gretig gebruik gemaakt en genoten van de meegebrachte dranken en spijzen. Vervolgens had Yvonne nog een verrassing in petto. Op het oorspronkelijke “deel” en op de oude hooizolder hebben we de atelierruimten en de daar uitgestalde werkstukken (keramiek) mogen bewonderen.

Er waren voldoende spijzen en drankjes om ook na het atelierbezoek verder te gaan met  “genieten van de meegebrachte dranken en spijzen” Frans Hack had thuis zijn zolder opgeruimd en al zijn overbodige wijnmaak-gereedschappen meegebracht. Een karrenvracht vol. Een deel hiervan is opgekocht door de aanwezige gildeleden. Met een aandeel in de opbrengst hiervan heeft het gilde haar kas kunnen spekken met   € 65,40

De slotmiddag is ook altijd weer een beetje een opmaat naar het nieuwe seizoen. Een vooruitblik van Theo op het komende seizoen op het programma 2017-2018 werd door de aanwezigen enthousiast ontvangen. Theo maakte van de gelegenheid gebruik en bood gastvrouw en gastheer een geschenkje aan waarmee het Gilde zijn erkentelijkheid betoonde. Het betrof hier een nieuw commercieel Betuws product, namelijk een Perencider uit Meteren die gelukkig zeer in de smaak viel bij Yvonne en Laurens.

De middag is om ca. 21.00uur afgesloten met  koffie en door Yvonne zelf gebakken Sacher - torte met noten. Al met al een geslaagde middag in een prachtige omgeving.

 

                                         -----OOOOO-----

Hubrecht Duijker (de bekende wijnkenner en schrijver)  heeft zijn jarenlange ervaring met wijn vervat in een boekje “Het fijne van wijn” waarin hij 500 wenken en notities heeft opgenomen met betrekking tot het kiezen van, het schenken van en het genieten van wijn. In de komende WBR-nieuwsbrieven verschijnen elke keer 5 ‘wenken en notities’.

Of we het er mee eens zijn, is nog maar de vraag. Het is per slot van rekening de mening van 1 persoon, maar wel van iemand die kennis van zaken schijnt te hebben. Hier volgt de tweede serie:

 

 

          -----OOOOO----

Gildeavond 29 september 

Niet voor niets is de Gildeavond van september een populaire bijeenkomst.  Dat gaan we wederom ervaren op de eerste Gildeavond van het seizoen 2017-2018 op 29 september als we weer bij elkaar komen om over onze vakantie-ervaringen te vertellen. Voor de “nieuwen” onder ons: het idee is dat we uit onze vakantie bestemming een typisch drankje meebrengen. Dat hoeft niet specifiek uit de Toscane te komen, ook Gaasterland kent z’n eigen kruidenbitters. En elke stad of dorp heeft tegenwoordig zijn eigen bierbrouwerij.  De vakantiedrankjes zijn leuk, maar de verhaaltjes erbij zijn vaak ook erg amusant. Vaak laten we de drankjes gepaard gaan met (eveneens) plaatselijke specialiteiten die geen alcohol bevatten (maar calorieën!).

Om misverstanden te voorkomen: ook als je niet  op vakantie bent geweest ben je van harte welkom. Breng je gewoon een fles mee uit de kelder of een van je eigen gemaakte likeurtjes!

 

voor alle zekerheid:

nog even de data van de volgende bijeenkomsten in dit jaar:

oktober 28 Zaterdag!!!@!: bourgondische middag te Varik (na aanmelding)

november 24 Oostenrijkse wijnen touristisch, met proeven

december 15: likeur maken voor het kersttoetje!

schrijf die data nou in je agenda!!!!

 

 

 

                                               -----OOOOO-----

Tenslotte

José en ik zijn weer druk in ons wijngaardje. Voorlopig ziet alles er geweldig uit. Een aanval van de druivenbladroller hebben we succesvol afgeslagen met Decis van Bayer. Peronospora, onze jaarlijkse plaaggeest bestrijden we preventief met een koperpreparaat en dat werkt tot nu toe goed. Verder volgen wij hier onze eigen raad op uit de vorige nieuwsbrief  waarin ik schreef:  Drink wat lekkers!

Wij zien jullie in het najaar!

harrie

 

 

Nieuwsbrief Juni 2017

 

Dit is alweer de voorlaatste nieuwsbrief van het seizoen, dat jammer genoeg als een nachtkaars dreigt uit te gaan….Negen bezoekers op de april avond en slechts acht die de Süd Tiroler show van Joke bezochten. Het houdt niet over!

Gelukkig zit er nog een slotakkoord aan te komen, georkestreerd door Yvonne en Laurens. Dat zal toch wel goed bezocht worden zeker? Je leest er alles over in deze nieuwsbrief. Maar zoals gebruikelijk doen we eerst verslag van de mei-avond, met dank aan Raymond die nauwgezet heeft vastgelegd wat er zoal op tafel kwam:

                                      -----OOOOO-----

Italiaanse (gilde-) avond 19 mei 2017

8 leden aanwezig, een even groot aantal kan deze avond niet.

Joke heeft deze avond uitstekend verzorgd.

De plaats Trentino Alto Adige waarvan  Joke 4 wijnen heeft meegenomen ligt in Noord Italië niet ver van het Gardameer. Grote plaats in de buurt is Trento. De wijnstreek  ligt  op 400 /500 hoogte en heeft de warme wind van het Garda Meer.  Adige betekent vallei.

Christian Schrott, een priester uit Parijs besloot  in 1889 een coöperatief van wijnmakers in Tramin op te richten en is nu  uitgegroeid tot 270 wijnboeren, over een oppervlakte van 230 ha.

Welke wijn werden geproefd:

Tramin Sauvignon Blanc Alto Adige. (Druif Sauvignon Blanc) 13,5%

Witte Wijn,, groengeel, frisse smaak van paprika en kruisbes

Tramin Pinot Grigio  Alto Adige.( Druif Pinot) 13,5%

Witte Wijn, lichtgeel, licht kruidig, subtiel nootachtig hint naar wat honing

Tramin Gewurztraminer   Alto Adige (druif gewürztraminer)14%

Witte Wijn, geel, met een groene tint, aroma’s van Muscat, exotische kruiden en lychees.

Tramin lagrein Rosso   Alto Adige (druif  Lagrein )12,5%

Rode Wijn. Robijn rood met granaatrode tinten, viooltjes en bramen

Heerlijk met wild, rood vlees en kazen

De avond werd afgesloten met een gezellig samenzijn.

Raymond van den Heuvel

 

 

                             -----OOOOO-----

Er komt een vrouw bij de dokter.

Zegt die mevrouw: “Dokter ik vind me zelf te dik.

Heeft u een middeltje om iets dunner te worden?”

Dokter: “Nee, maar ik geef u een tip, ga wat sporten, paardrijden of zo.”

De week erna is de vrouw er weer.

“En,” vraagt de dokter, “bent u al een beetje afgevallen?”

“Jazeker…” antwoordt de vrouw, “van het paard!”

 

                            -----OOOOO-----

Hubrecht Duijker (de bekende wijnkenner en schrijver)  heeft zijn jarenlange ervaring met wijn vervat in een boekje “Het fijne van wijn” waarin hij 500 wenken en notities heeft opgenomen met betrekking tot het kiezen van, het schenken van en het genieten van wijn. In de komende WBR-nieuwsbrieven verschijnen elke keer 5 ‘wenken en notities’.

Of we het er mee eens zijn, is nog maar de vraag. Het is per slot van rekening de mening 1 persoon, maar wel van iemand die kennis van zaken schijnt te hebben.

 

 

·        In Italië zeggen ze dat een vat wijn meer wonderen kan verrichten dan een kerk vol heiligen.

 

·        Een beleefde omschrijving van zelfs de meest vreselijke wijn is ‘interessant’.

 

·        Hoe je een goede wijn herkent? Als de eerste slok je onmiddellijk doet verlangen naar de tweede.

 

·        Te lang  wachten voor dat ene, speciale moment om een grote wijn te drinken, kan betekenen dat het geen grote wijn meer is.

 

·        De vorm van een wijnglas heeft veel invloed op de waardering van de wijn.

 

24 juni Slotmiddag

Op 24 juni vindt de slotmiddag plaats, op het buiten van Yvonne en Laurens.  De slotmiddag begint omstreeks 16.00 uur

Eerst nog ven een uitleg over de slotmiddag.

Het principe is eigenlijk heel eenvoudig: we komen bij elkaar en brengen een gerecht mee en een fles eigengemaakte dan wel bij de slijter gekochte wijn ( of likeur). Die eten en drinken we dan met elkaar op, terwijl we met elkaar praten en lachen.

Een steeds terugkerende vraag betreft de hoeveelheid eten en drinken. Dat is eigenlijk eenvoudig: zoveel als je zelf op kunt. Meer niet, en minder liever ook niet.  Wat je kookt, bakt of braadt bepaal je zelf; doe maar wat je zelf lekker vindt, want meestal kun je dat ook het beste. Als je vleeswaren meebrengt die je zelf wilt grillen, dien je wel zelf een BBQ mee te brengen (en houtskool en lucifers…).

 

Meer specifiek nu. We hebben Yvonne gevraagd wat we zoal kunnen verwachten. Op haar eigen enthousiaste manier heeft ze daar op gereageerd. Ik heb de tekst zoveel mogelijk intact gelaten, zodat het enthousiasme ook op jullie overslaat zoals het op mij overkwam!

 

Hoogste tijd dat ik jullie informeer...

 

Stoelen hebben we veel: . Heeeeel veel  oa 8 terrasstoelen , 6 geriefelijke, twee kampeer en heel veel 'keuken' stoelen. Dus alleen als iemand heeeel moeilijk zit dan brengt hij een eigen  stoel mee ?

 

Bestek , borden, glazen etc hebben we genoeg..... Wel een allegaartje wijnglazen misschien niet zoals t hoort😏

Noodopvang regen:  kapschuur:  6x11m2,  deel : ( keramiekwerkplaats).Bijna 50 m2  buiten onder overstek boerderij.

 

Je vraag om beeld te schetsen hoe t hier is:

Op Google Earth kun je zien hoe alles er uit de lucht uit ziet. Ons terrein van ca 1,1 ha ligt tot aan de Bommelweg 

Omvat naast boerderij een kapschuur, opslagschuur, timmerschuurtje en zeecontainer met keramiek-ovens:

Kruiden cirkel, moestuin , bloementuin, bessentuin, daktuin, puin- 'rots' tuin, boomgaard ( waarin we net hop plantten ) en een  amphibienpoel

Er is een weiland met 6 drachtige vaarzen, er zijn  knuffelkoeien, 3 kippen en haan in kippenhok. Met een kano kunnen liefhebbers een kilometer de  romantische spoorloot afpeddelen ....

 

Ons erf is niet echt naaldhakbestendig dus makkelijke schoenen is ons advies 

 We kunnen een vuurtje maken maar hebben geen barbecue ( dus indien gewenst zelf meenemen). Bij regen kan dat wel in de kapschuur.

Daar is ook een gasstel als iemand iets wil opwarmen.

 

Wat betreft parkeren: onze oprit is 30 meter . Langs de dreef half op fietspad. En veiliger in de berm langs stationsweg. Bij de buurman   kunnen ook wel drie auto's  ( NS terreintje met transformatorhuisje)

 

Heb ik zo voldoende beeld  gegeven van de situatie en voorzieningen hier?

 

Verder had ik destijds al aangegeven dat we geen activiteit kunnen bedenken.... Iedereen moet zich zelf maar  amuseren toch?!

 

Tot zover Yvonne

 

Als je dit gelezen hebt vraag je je af waarom “we geen activiteit kunnen bedenken” . Het is volgens mij een en al activiteit. En dan ben ik nog het meest geïntrigeerd door de amfibieën-poel. Nee heus, ik ga hier geen flauwe grapjes maken over alligators en zo… Maar dat iedereen zich zal amuseren is zo vast als een huis.

Nu is het zo dat er toch een “ activiteit “ gaat plaatsvinden. Jullie herinneren je vast nog wel dat Frans op de Algemene Leden Vergadering heeft aangekondigd dat hij een veiling gaat houden van overbodige spullen. En hij houdt woord. Tijdens de slotmiddag zal dat evenement plaatsvinden. Ik heb Frans nog eens gevraagd naar het hoe en wat. De explicatie van Frans volgt hier:

Beste gildeleden,

Als je veel zelfgemaakte alcoholische drank nuttigt, schijn je heel oud te worden. Dat moet dus wel een heel gezond goedje zijn. Helaas krijg je bij het ouder worden allerlei minder leuke fysieke zaken, om het maar niet te hebben over het brein. Dan zoek je de wijnfles van 25 liter in de koelkast en ben je  verbaasd als hij daar niet staat. Hij moest toch koud staan om te klaren??

Dus willen we niet oud worden met al die gebreken. Dus gaan we op tijd ruimen. Dus heb ik een en ander in de aanbieding voor weinig geld, want ik ben niet van de firma list en bedrog. Op de afsluitende bijeenkomst wil ik een lading materiaal meebrengen en die voor een vooraf bepaalde prijs van de hand doen.

Van de opbrengst wil ik 60% aan ons gilde schenken. Als jullie goed je best doen hoeft de penningmeester jarenlang onze gildebijdrage niet te verhogen!!

WAT IS ER ZOAL ?

1)    Een pulpemmer met klemdeksel van 23 liter.

2)    Drie mandflessen van resp. 17-, 15-, en 10 liter.

3)    Twee plastic mandflessen van 10- en 20 liter.

4)    Een fruitpers van 10 liter.

5)    Twee potten van 20 liter !!

6)    Fles in houten krat van 31 liter en 3 van 25 liter.

7)    Kurkapparaat.

8)    Glazen fles van 17 liter en 2 van 10 liter.

9)    Plastic ton van 150 liter.

10) Twee houten kratten voor fles van 25 liter.

11) Houten krat met fles van ca 50 liter met aftapslang.

12) Plastic bier-gistings-drukvat van 25 liter.

13) Glazen wijndief van 0,75 liter!

14) Divers klein materiaal.

 

Tot ziens op de afsluitende bijeenkomst.

Ik bedenk wel een systeem voor het goede verloop.

 

Groetjes, Frans Hack.

 

                            -----OOOOO-----

Tenslotte

Wens ik iedereen een bijzonder gezellige slotmiddag. José en ik kijken van een afstand toe, met weemoed. Wat zouden we er graag bij zijn. Wij zien jullie in het najaar!

 

harrie.

 

 

Beste vrienden,

Ons Gildeseizoen loopt langzamerhand weer ten einde. Misschien daardoor was de animo voor de april bijeenkomst minimaal. Dat is vooral jammer voor de leden die tijd en moeite hadden besteed om er een leuke avond van te maken……. Gelukkig komen er nog twee mogelijkheden om het seizoen succesvol af te sluiten. Eerst maar eens lezen wat er in april gebeurde.

April 2017, Quiz  met onbekende wijn

Het verslagje dat nu volgt is van de hand van Theo:

 

Quizzen met een Bulgaars accent.

De wijngildeavonden worden gelukkig steeds goed bezocht. Het gezegde luidt echter ‘de

uitzondering bevestigt de regel’. Die uitzondering was de wijngildeavond van 21 april. Toen bleven

we steken op totaal negen aanwezigen. Maar leuk, leerzaam en lekker was het wel.

Zoals gewoonlijk had Alfred zijn voorbereidingen m.b.t. de catering weer prima voor elkaar. Toch

maar boffen dat we zo’n actief gildelid als Alfred in ons midden hebben.

Op deze avond werd door Theo een wijnkennis quiz op het menu gezet. Na wat technische

opstartproblemen met de beamer, passeerden twintig wijn gerelateerde vragen de revue. Nadat we

elkaars antwoorden hadden ‘nagekeken’, bleek dat Richard de winnaar was met een score van 13

goed. Chapeau Richard!

Het bleef echter niet bij quizzen alleen, er werden ook 2 ‘vreemde’ Bulgaarse wijnen geproefd en

die vielen goed in de smaak. Vooral de rode “Melnik” was een zeer aangename Bulgaarse

verrassing. Het feit dat we maar met z’n negenen waren en er veel gildeleden met de auto waren

gekomen betekende ook, dat niet alle te proeven wijn op is gegaan. Een fruitige witte “Misket”

bleef ongeopend en die gaan we op de slotbijeenkomst bij Yvonne en Laurens soldaat maken.

Maar voor dat het zover is, gaan we op 19 mei genieten van de Italiaanse wijnavond die Joke dan

organiseert. Hopelijk is het bezoekersaantal dan weer op het normale peil!

 

 

                                               ----ooooo-----

Hier nog even een overzicht van de komende gildebijeenkomsten:

19 mei                Italiaanse wijnen

24 juni               slotmiddag bij Yvonne en Laurens

                                    -----oooooo------

Gildeavond 19 mei Bella Italia

Ik ontving het volgende bericht van Joke, waarin zij ons uitnodigt voor een Italiaanse avond. Nu is Italia niet alleen bella, maar ook lekker, zodat het zeker weer de moeite waard zal zijn:

 

We laten jullie die avond kennis maken met  wijnen uit de  meest noordelijke provincie van Italië, namelijk Sudtirolo (op zijn italiaans). Südtirol ligt langs twee rivieren, de Isarco en de Adige. Deze komen samen in stad Bolzano. Als wijngebied staat Südtirol bekend om zijn frisse, witte wijnen en fruitig rode.

Ook wordt er voor de inwendige mens gezorgd. Bij de wijnen zullen bijpassende hapjes worden geserveerd.

Ci vediamo alla sera Guild il 19 maggio

 

 

 

Wederom een leerzame avond: we leren aardrijkskunde en Italiaans! En het wordt zeker een lekkere avond want Italiaanse wijn en bijpassende hapjes, hmmmmm!

 

                                    ---000---

Verrassend genoeg ontvingen we nog een culinaire bijdrage van Richard, die hieronder volgt:

 

Tekstvak:  
Tiel, 24 april 2017.

Hierbij mijn bijdrage voor de nieuwe nieuwsbrief.

Nu de vakantieperiode weer is aangebroken zullen meerdere gildeleden wellicht verre reizen gaan ondernemen bv. naar Hongarije of  Bulgarije. Sommige denken zelfs aan de Outback van Australië. In dat geval is het raadzaam om een overlevingspakket in je knapzak (swag) mee te nemen. Daarom hierbij de ingrediënten om een echte “Bush damper” ( soort pannenkoek) te maken.  Je moet beginnen met een kuiltje te maken in het warme zand en daarin een bos hooi te leggen. Je neemt twee hardhouten stokjes en begint daarmee zo hard te wrijven dat het hooi begint te smeulen en met kleine houtjes het vuurtje brandend te houden. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Daarna afdekken om de houtkooltjes gloeiend te houden. In je “swag” heb je natuurlijk een zakje meel zitten. Maar ook als wijnmaker ga je niet op stap zonder een voorraadje “bicarbonaat soda” (zuiveringszout) en ”cream of tartar” (wijnsteenzuur). Verder heb je nog nodig een beetje zout en water uit de dichtstbijzijnde “creek” (beek). Meng nu alle bestanddelen  door elkaar tot een soepel deeg. Als je geen koekenpan hebt meegenomen, dan gebruik je maar je pet of  je vilten hoed. Leg de ronde “damper”  op de hete kooltjes en dek het geheel af. Je hebt nu ongeveer 20 minuten tijd voordat je damper klaar is. Je kunt de tijd gebruiken om een tukje te doen of als lichaamsbeweging even als een kangoeroe rond te springen. Je damper is eetbaar als hij hol klinkt door er met je vingers op te tikken. Klop er met een stok de as ervan af. Smeer er dik boter of marmelade op.

Maar voor de  thuisblijvers volgt hier het recept voor een “Juppy Damper”. Deze kun je maken in de oven op een ingevette plaat. Duurt ook ongeveer 20 minuten. Je hebt nodig: Olijfolie, 150 gram uitjes, 300 gram zelfrijzend bakmeel, 150 gram gebrokkelde feta kaas, eetlepel basilicum, eetlepel oregano, 75 gram stukje gedroogde tomaten in olie en een 250 ml melk.  Bak de uitjes aan. Laat afkoelen . Meng dit met de gezeefde bloem en de kruiden en de melk tot een soepel deeg. Maak er zes rondjes van met een kuiltje in het midden voor de rest van de feta en bak het geheel af.

RICHARD.

                                                                  ---000---

Tenslotte…

…..rest mij niets dan jullie een fijne avond te wensen op 19 mei.

harrie

 

 

Nieuwsbrief april 2017

Hier op “De Volharding” zijn alle wijnstokken gesnoeid en is het druppelsysteem gecontroleerd en geactiveerd. De planten beginnen al uit te lopen, en we verheugen ons op de Lente. De notenboom doet ook al zijn best maar levert nog geen schaduw. Dit stukje komt dus niet “vanonder de notenboom” maar “van bij de houtkachel”.  Maar alle seinen staan op groen, en we hebben er veel vertrouwen in. Als vereniging hebben we onze Algemene Ledenvergadering al weer achter de rug. Het verslag ervan hebben jullie inmiddels als al toegestuurd gekregen. Wat we in het verslag niet hebben vermeld is de inhoud van de “nazit”. Dat houden jullie niet lang tegoed, dat volgt meteen…………….

Maart 2017, ALV nazit.

Als secretaris heb ik het meestal niet gemakkelijk op de ALV . Ik moet dan verslag doen en tegelijkertijd notuleren. We hebben een brainstormsessie, waar ik me ook graag mee bemoei, maar waarvan ook verslag moet worden gedaan. Als de ALV voorbij is moet ik dan ook altijd diep ademhalen. In dit geval was er ook opluchting omdat Joke bereid is gevonden de vacature van
Wouter Jan te vervullen. Dat belooft continuïteit.

Om de nazit wat diepgang te verlenen hebben we het fenomeen IJswijn proberen te belichten. Puur toevallig kwamen José en ik twee flessen van dat spul tegen bij onze favoriete slijter in Hongarije, die we dan ook direct hebben geconfisqueerd.  Maar ja, wat zijn twee flessen als er 20 dorstige kelen naar een ALV komen. In overleg met de overige bestuursleden hebben we daarom besloten er een echt “onderwerp “ van te maken. Wouter Jan kwam met de suggestie om de IJswijn te vergelijken met een (Trocken) Beerenauslese.

We namen contact op met een bevriende Duitse slijter, die ons adviseerde om een Auslese (de onrijpe druiven verwijderd uit de rijpe trossen) te vergelijken met een Beerenauslese (de rijpe druiven verwijderd uit trossen waarin de onrijpe achterblijven).

 

Eerlijk gezegd snapte ik het verschil niet zo, en nu ik het hier opschrijf al helemaal niet.  De prijs van de beide drankjes was echter alleszins redelijk en je drinkt eens wat anders, nietwaar?

 

Ik moet zeggen dat ik zowel de Auslese als de Beerenauslese heel goed te genieten vond. Maar het summum was toch wel de IJswijn. Vooral in combinatie met de kazen die Alfred en José erbij hadden uitgezocht. Ik ben even geneigd geweest het een Hijswijn te noemen, maar daarvoor was hij toch te zoet. Alle drie de drankjes lijken uitstekende dessertwijnen die voorzichtig genoten moeten worden. Maar ja, alle genieten moet voorzichtig , toch..?

harrie

 

                                               ----ooooo-----

Hier nog even een overzicht van de komende gildebijeenkomsten:

21 april               Quiz, opgeleukt met onbekende wijn door Theo

19 mei                Italiaanse wijnen

24 juni               slotmiddag bij Yvonne en Laurens

                                    -----oooooo------

Gildeavond 21 april Quiz

We proberen bij ons Gilde altijd het nuttige met het aangename te verenigen. Gezien de bezoekersaantallen slagen we daar meestal wel in. Vanzelfsprekend hebben jullie daarbij in de afgelopen jaren veel opgestoken. En dat gaan we nu examineren!

Geintje natuurlijk. Maar niet helemaal. Theo organiseert een quiz op deze Gildeavond, en dat gaat natuurlijk niet over de boeken van Jules Verne, of over de geschiedenis van de stad Naarden (hoe kom ik daar nu weer op?)

Als Theo een quiz organiseert kun je van twee dingen overtuigd zijn: 1) het wordt leuk, en 2) het gaat over onze hobby.  En natuurlijk wordt daarbij je parate kennis getest. Maar de parate kennis van de een kan de lacune in de kennis van de ander opvullen. Kortom, het wordt niet alleen leuk, maar ook leerzaam.

Daarbij komt dat Theo ook weer wat te proeven zal meebrengen: wijn uit een onbekend land. De vorige keer was dat ook al een feest (met zang maar nog net zonder dans), dus het zal dit keer ook wel weer de moeite waard zijn.

Neem echter het zekere voor het onzekere en breng zelf ook een drankje mee waarvan je vindt dat het ofwel geproefd moet worden, ofwel waarvan je wilt dat het beoordeeld  wordt. Ik weet zeker dat het dan weer een vrolijke en succesvolle avond gaat worden.

                                    ---000---

Nog even een mededeling van de Maasland thuisbrouwers:

 

Beste thuisbrouwers,

 

In 2017 bestaat het Maasland Thuisbrouwers Genootschap te Oss 15 jaar als een club voor hobbybrouwers van bier. In 2002 is de club ontstaan op de zolder van de Maaslandbrouwerij te Oss.

 

Om dit te vieren organiseren wij voor onszelf een leuk feestje maar wij willen ook andere hobbybrouwers uitnodigen. Vandaar dit bericht met het verzoek om naar jullie leden door te sturen.

 

Op zaterdag 1 juli 2017 organiseren wij een hobbybrouwdag zoals vroeger bij de Maaslandbrouwerij in Oss. Demonstraties, lezingen, verschillende bieren, veel klets en een BBQ. De locatie is bij de Muifelbrouwerij te Oss. Ga naar de website voor de uitnodiging. 

Daarnaast is onze website en het emailadres gewijzigd zoals is te zien in deze mail. 

 


Groeten Frans Schamp en Robby Brekelmans,

 

Bestuur Maasland Thuisbrouwers Genootschap

Website: http://www.mtg-bier.nl  

KvK-nummer: 66568536

IBAN: NL12 BUNQ 2025 6271 81

 

 

                                    ---000---

Tenslotte…

…..rest mij niets dan jullie mee te delen dat ik er samen met José een glaasje op neem op 21 april. In gedachten zijn we bij jullie. Veel plezier allemaal. Ik hoop dat er iemand de pen opneemt om er een verslagje van te maken. Als je het dan naar me toestuurt, bouw ik er wel weer een nieuwsbrief omheen…..

harrie

 

 

 

 

 

 

Beste vrienden,

We staan weer aan de vooravond van onze Algemene Ledenvergadering. Dat betekent terugkijken op een voorbije periode, en verantwoording hierover van het bestuur, maar ook , minstens zo belangrijk, plannen maken voor het komend seizoen. Voordat ik hierop door ga, gaan we nog even terug naar de Gilde avond van februari, waarvan op pakkende wijze verslag werd gedaan door Inge. Bedankt daarvoor Inge!

Februari meeting.

Verslag gilde avond 17 Februari, Bescherming tegen en bestrijding van plagen in de wijngaard.

 

De titel van de avond gaf al aan dat dit geen vrolijke bijeenkomst zou worden. Harrie zou ons over alle plagen in de wijngaard zou vertellen. Toch kwamen er nog zestien gilde leden om deze horror verhalen aan te horen. Want ja we kennen Harrie en verwachte toch wel dat hij er een interessante draai aan zou kunnen geven. En dat bleek ook, want er blijken heel wat beestjes in de wijngaard te leven, veenmollen, mollen, woelmuizen, marters, egels en vele vogels. En alhoewel sommigen van de druiven snoepen, bestrijden de anderen deze snoeperts weer. De avond had dus ook ‘ de dierentuin van Harrie en Jose’  kunnen heten.

Het grootste probleem in de wijngaard is meeldauw en valse meeldauw, dat beaamden de andere leden ook. Volgens Harrie was dat voor een groot deel te wijten aan zijn oude buren, en dan niet omdat ze zelf beschimmeld zijn, maar vooral van hun oude onverzorgde tuinen.

Voor de meeste schimmels, ziektes en insecten zijn goede preventieve maatregelen zeer belangrijk, dus een goede hygiëne en veel spuiten. Harrie en Jose beginnen al in November met het verbranden van de oude bladeren, zodat de ziektes niet in de wijngaard blijven, ook de stammen worden schoon gemaakt met een borstel en boomschoon (Luxan), zodat insecten zoals mijten zich niet onder de schors kunnen verstoppen.

Daarnaast heeft Harrie een spuit schema, afhankelijk van het groeistadium van bladeren en druiven. In elk stadium moet tegen de juiste problemen gespoten worden. Het is ook belangrijk dat niet elke keer hetzelfde middel gespoten wordt, maar dat er afwisseling is zodat er geen resistentie ontstaat. Alhoewel niet alle insecten en middelen hetzelfde zijn in Nederland, moet hetzelfde principe hier ook toegepast worden. Ook bij het spuiten geldt dat er zoveel mogelijk preventief gespoten wordt, zowel plantversterkende stoffen als pesticides. In Nederland is het moeilijk om een goed middel tegen valse meeldauw te kopen, zwavel werkt hier niet voor. Teun heeft in Duitsland tegen valse meeldauw Aktuan gekocht wat effectief is.

Harrie maakt elke ochtend een wandeling door de wijngaard  om aangetaste bladeren weg te halen, zodat ziektes zich niet verspreiden. Harrie is hier met zijn 375 stokken al snel twee uur mee zoet.

Als alles goed gaat staan de stokken er de dan mooi groen bij, in top conditie zodat de druiven mooi rijp worden. En dan moeten deze druiven ook goed beschermd worden tegen wespen, vogels en suzuki. Veel is geprobeerd, maar uiteindelijk is Harrie blij met de oplossing van zakjes om alle trossen. Dit beschermt tegen alle drie. Het voordeel is ook dat niet alle wijn bladeren niet in elkaar gepropt worden onder een net. Voorwaarde is wel een meewerkende vrouw, want het is heel veel werk om al die zakjes op te hangen, en na de oogst allemaal te wassen en drogen....

Maar na al deze verhalen aangehoord te hebben verbaasde het ons niet dat Harrie en Jose de wijngaard ‘de Volharding’ hebben genoemd.

Gedurende avond konden we ook nog van een heel scala zelfgemaakte wijnen proeven van de diverse leden; o.a. Een honing/vlier wijn, kruidnagel wijn, diverse druiven wijnen, whisky en de laatste fles Morellenwijn van Richard.

Noot van de redactie:

De zakjes koop ik bij wijngaard El Placer in Lelystad: www.wijngaardelplacer.nl en de benodigde wasknijpers zijn volop verkrijgbaar bij de Action. Het spuitschema zit als aanhangsel bij de aankondiging van deze nieuwsbrief. Als je daar vragen over hebt, mail me dan even . Ik ben altijd bereid een en ander toe te lichten. 

 

                                               ----ooooo-----

Hier nog even een overzicht van de komende gildebijeenkomsten:

17 maart:         algemene ledenvergadering met leuke nazit

21 april               onder voorbehoud: onderhoud en beheer van de

                           wijngaard

19 mei                Italiaanse wijnen

24 juni               slotmiddag bij Yvonne en Laurens

                                    -----oooooo------

Gildeavond 17 maart Algemene leden vergadering

Het is weer Algemene Ledenvergadering. Ik stuur jullie separaat met een email de agenda van de ALV alsmede het jaarverslag van de secretaris, het financieel verslag van de penningmeester (van wie anders?) en het verslag van de vorige ALV. Jullie kunnen je daar tijdens de ALV over uitspreken.

Vervolgens hebben we nog wat bestuurszaken te regelen, (zie daarvoor de agenda) en dan komt het belangrijkste deel van de avond. Dan mogen jullie inspreken hoe de koers van ons Gilde in het komende seizoen gaat zijn. Misschien hebben jullie wel ideeen voor een leuke avond, of wensen ten aanzien van het programma. Let wel: de vereniging is niet van het bestuur, maar van de leden!!

Nu kan het natuurlijk zijn, dat je die avond niet kunt (jammer) maar dat je toch een goed idee hebt, of een goede wens. Schrijf die dan op en stuur hem voor de vergadering naar mijn email adres harrie.driessen@gmail.com . Ik zorg er dan voor dat het in de vergadering besproken gaat worden.

En dan, gaan we dan huiswaarts?? Natuurlijk niet. We organiseren weer een heuse nazit, die dit jaar in het teken zal staan van het fenomeen IJswijn. Dat wordt vast weer een toppertje.

Nu is IJswijn nogal zoet, en dat is leuk om te proeven, maar om nou de hele avond….. Daarom nodig ik jullie uit om net als alle andere gildeavonden eens in de kelder rond te kijken of er niet een interessante fles staat die je met ons wilt delen. Succes is dan verzekerd.

 

 

                                    ---000---

Tenslotte…

…..rest mij niets dan jullie mee te delen dat ik er naar uitkijk om jullie allemaal op 17 maart te ontmoeten. Ik hoop op een “full house”.

harrie

 

 

 

 

januari -februari 2017

Beste vrienden,

Dat we na alle oliebollen, appelflappen en bubbels het toch nog weer op kunnen brengen om de nieuwjaarsreceptie te bezoeken en er ook nog aan bij te dragen is altijd weer een verrassing. Hoewel….er kwamen wat kinken in de kabel. Dat lezen jullie zo in het verslag van Wouter Jan, gemaakt in samenwerking met Inge. Toch wel weer iets aparts, duo-auteurschap. Ik kende het al wel uit de misdaadliteratuur van dat Zweedse echtpaar met die vele ö’s in de naam, maar in de nieuwsbrief is het toch wel uniek. Lezen dus……

Nieuwjaarsbijeenkomst 2017

Het nieuwe jaar begon voor het gilde meteen met code oranje, sneeuw en ijzel zorgde voor gladheid op de dag van de nieuwjaarsbijeenkomst. Daarnaast waren er ook nog wat leden geveld door de griep. Het was dus spannend hoeveel leden op zouden komen dagen. Het aanmoedigende mailtje van het bestuur, met de belofte van verse appeltaart,  had effect en 11 leden kwamen al vroeg binnen gegleden. Het voetpad naar de voordeur was op voortreffelijke wijze ijsvrij gemaakt door Teun en Wiet zodat het laatste stukje zonder glijden lukte.

Alfred had de koffie al bruin en er draaide een dia show over Oostenrijk wijnland (van Harrie) als welkom. Hierdoor zaten allen al snel achter de koffie met taart bij te praten. Bij afwezigheid van onze voorzitter door griep, moesten Jos en Wouter Jan het bestuur vertegenwoordigen met de nieuwjaarstoespraak, dat deden ze met weinig woorden en veel daden in de vorm van hun zelfgemaakte champagnes, een Johaniter van Jos, en een Muscaat Bleu van Wouter Jan, met later nog een Rabarber Champagne.

Vervolgens werden de aanwezigen in twee teams ingedeeld om de 2016 gilde quiz te spelen. De vragen in de eerste ronde ‘Leden vermaak’ gingen over de aktiviteiten van de leden zelf, de leden bleken elkaar goed te kennen en er waren veel goede antwoorden. De vraag hoeveel wijn de aanwezige leden gezamenlijk hadden gemaakt bleek het lastigst (juiste antwoord was 521 liter). De tweede ronde focuste op de veelheid van gilde activiteiten van het afgelopen jaar. Alhoewel een boel vragen voor de oplettende lezers van de nieuwsbrief een makkie zouden moeten zijn,  bleken ze toch lastig voor de teams, dus de conclusie was de nieuwsbrief toch nog wat beter te bestuderen.

Alhoewel  tussen de rondes door de glazen waren bijgevuld, en ook de nodige snacks rond gingen, had ieder nog een gezonde trek bij het zien van het lekkere eten dat was meegenomen.  Een gezellige maaltijd volgde, met ook nog een schitterende taart met bijpassende likeuren toe.

Al met al was het zo’n gezellige avond dat er te weinig aandacht was voor de dia presentatie over Oostenrijk Wijnland, en deze kan rustig nog eens los vertoond worden.

Nawoord van de redactie.

José en ik waren in Hongarije omdat we daar bij de verbouwing aanwezig moesten zijn. We zijn in gedachten wel bij jullie geweest. We wisten ook nog een paar bijzondere flessen te scoren waar we na de ALV mee aan de slag kunnen. Ook de suggestie van Inge (of toch van Wouter Jan?) houden we erin! Een presentatie over Oostenrijk, opgeleukt met (onder andere) een paar flessen Veltliner gaat in het volgende seizoen vast wel weer een leuke avond opleveren.

 

Belangrijk

Die leden, die de december bijeenkomst (jonge wijnen) hebben bijgewoond, weten het al. Maar voor de anderen volgt hier een belangrijk bericht:

De slotbijeenkomst die oorspronkelijk gepland stond op 17 juni wordt verplaatst naar 24 juni. Pak nu meteen jullie agenda’s, bureaukalenders en/of organisers  en planners en breng deze wijziging meteen aan. Boek je vakantie die je dan had gepland ook maar meteen om.

Waar we de slotbijeenkomst gaan houden is inmiddels ook bekend. We gaan op bezoek bij Yvonne en Laurens en we verheugen ons er al op.

Hier nog even een overzicht van de komende gildebijeenkomsten:

17 februari:       voorkomen en bestrijden van plagen in de wijngaard

17 maart:         algemene ledenvergadering met leuke nazit

21 april               onder voorbehoud: onderhoud en beheer van de

                           wijngaard

19 mei                Italiaanse wijnen

24 juni               slotmiddag bij Yvonne en Laurens

 

Dan gaan we nu verder met een bijdrage van Richard, een mooie gelegenheid om je Frans weer eens op te halen:

CLAIRETTE DE DIE.

Vin a l’effervescence (bruisende,sprankelende wijn)

Naast alle bekende wijnregio’s in La douce France bestaan er ook nog vele kleine gebieden waar wijn  wordt geproduceerd. Deze Vin de Pays  wijnen zijn veelal voor lokaal gebruik. Je vind ze dus bijna nooit in de schappen van onze wijnwinkels

De Drome is een rivier die ontspringt in de Franse alpen en die  van daaruit slingerend uiteindelijk in de Rhone uitmondt. Dit gebied heet dan ook Rhone-Alpine en is te vinden ten zuid-oosten van Valence en ten noorden van Montelimar. Het plaatsje Die ligt in een bocht van de rivier, maar de wijnkelders bevinden zich in Vercheny.

Deze witte wijn wordt gemaakt van Muscat a petits grains (85%) en gemengd met Clairette blanche (15%) volgens de methode Dioise Ancestrale. Het is een wijn die zonder toevoeging van extra suiker op fles wordt gebracht waardoor het fruitige karakter bewaard blijft en toch kleine belletjes produceert (petillant). De manier waarop in de Champagne met een extra dosering schuimwijn wordt gemaakt is hier niet toegepast.

Het bedrijf is een samenwerking van de families Monge en Granon  opgericht in 1985. Ze zijn Vigneron Independants. Hun percelen liggen op de hellingen van de uitlopers van de Alpen en zijn dus per definitie beperkt van omvang. Toch zijn ze erin geslaagd om in 2015 in Parijs een medaille d’or te behalen.

Het gebied in de omgeving van het dorpje DIE is bergachtig en geliefd bij sportieve fietsers en ook bij kampeerders. Ook worden er zomers veel activiteiten ontplooid om de toeristen te vermaken.

Een aanrader is het om hun site te bezoeken:

www.clairette-mongegranon.com en door te klikken naar hun facebook pagina met foto’s en filmpjes.

Een leuke bijkomstigheid voor mijzelf is dat ik ben begonnen met wijnmaken in dezelfde periode als zij, maar ik ben hobbyist gebleven.

RICHARD.

 

Gildeavond 17 februari: voorkomen en bestrijden van plagen in de wijngaard

Of we nu een behoorlijke wijngaard hebben of een paar stokken, we krijgen er allemaal mee te maken: schimmels, mijten, en wat al niet.

Nu is het zo, dat er in mijn beleving weliswaar heel wat tegen te doen is, maar dat het toch nooit helemaal “klopt”.  Hoe ik me ook verweer tegen alle mogelijke narigheid, altijd is er wel een (micro-) organisme dat de boel wil verpesten. Daarom gaan we er maar eens een avond voor zitten, en hopelijk met z’n allen.

Als input bereid ik nu een presentatie voor waarin ik uitgebreid vertel wat ik zoal doe om de zaak gezond te houden. En daar gaan we dan over praten. Doen jullie het ook zo of hoe anders, en wat zijn jullie resultaten? De bedoeling is dat we elkaar over en weer van nuttige tips kunnen voorzien.

Het moet natuurlijk geen droge avond worden. Onze onvolprezen Alfred zorgt natuurlijk weer voor de koffie en de snacks. José en ik brengen  wat te drinken mee en we hopen dat jullie dat ook doen.

 

                                    ---000---

Tenslotte…

…..rest mij niets dan jullie mee te delen dat ik er naar uitkijk om jullie allemaal op 17 februari te ontmoeten

harrie

 

 

 

nieuwsbrief december

Beste vrienden,

Het jaar zit er weer bijna op; nog een paar dagen de vingers in de oren, en klaar zijn we weer met 2016. Een geslaagd Gildejaar als je het mij vraagt, maar ik ben natuurlijk niet objectief. Maar je zult zien dat het jaarverslag over 2016 geen treurnis kent. Tot het laatst toe was het leerzaam en gezellig, zoals jullie kunnen lezen in het volgend verslag. Educatie en gezelligheid zijn de pijlers waarop onze vereniging is gebouwd. Een vereniging die staat als een huis! (maar nieuwe leden zijn altijd welkom).

 

Gildeavond 16 november: Jonge wijn

We waren laat vrijdag 21 november. De kerstmarkt in Geldermalsen zorgde voor oponthoud , en activiteiten in de kerk waren er de oorzaak van dat we niet zoals gewoonlijk voor de deur konden parkeren. Toen we hijgend om acht uur binnenkwamen, sloeg de schrik ons helemaal om het hart: er waren maar acht mensen aanwezig… Eerst dus maar een kopje koffie en een koekje. Alfred had weer goed voor ons gezorgd.

Gelukkig was de paniekaanval tien minuten later al weer voorbij; we waren niet de enigen die oponthoud hadden gehad en om kwart over acht kon Theo de bijeenkomst openen en 18 aanwezigen welkom heten. Bericht van verhindering was er van Yvonne en Laurens, van Toos, en van Flora en Wim (Toen ik ’s avonds thuis kwam stond er ook een verhinderings bericht op de mail van Wiet en van Wil en Raymond)

Wat was het idee van de avond? Het plan was dat een aantal leden een gedeelte van het  sap van de laatste oogst zou bewaren in de originele staat. Van de rest van most werd dan wijn gemaakt die als “jonge wijn” kon worden vergeleken met zijn oorsprong, en dat bovendien deze wijnmakers nog eens een zelfde wijn, maar dan van 2015 zouden meebrengen. Op die manier zouden we twee vergelijkingen kunnen maken: hoe verandert de smaak van het sap door vergisting en vervolgens: hoe verandert de smaak van de jonge wijn door rijping. Een ambitieus plan!

Alsof dit alles nog niet genoeg was had Wouter Jan ook nog een presentatie in petto over de beroemdste jonge wijn aller tijden: de beaujolais primeur. Na een korte geografische inleiding werd dan het productieproces toegelicht.  Hoe de hele trossen in afgesloten vaten onder druk worden gezet. Hoe daarbij koolzuur wordt toegevoegd die de enzymen aan het werk zet, waarbij een “wijn” ontstaat met een alcoholpercentage van 2 procent maar haast zonder tannine.  Hoe dit tussenproduct na een dag of zes op de traditionele manier mag vergisten, waardoor er binnen  6 weken een wijn ontstaat met een laag zuur en tannine gehalte. Vanaf de derde donderdag van november mag dan dit product worden verkocht.  Gedurende de presentatie ging natuurlijk een fles rond: een Beaujolais Villages primeur van een tientje die we lekker , soepel aar vooral fruitig vonden.

Vervolgens gingen we doen waarvoor we gekomen waren: proeven van de trio’s die onze leden hadden verzorgd.

Jos beet de spits af met zijn Johanniter. Verrassend hoe helder het sap is geworden in de vriezer! Jos maakte er een lekkere frisse wijn van met aromatic gist van Bioferm. Van het zoet van het sap was nog een vleugje te bespeuren. De wijn van 2015 vonden we iets minder lekker dan die van 2016, maar we schreven dit toe aan de verschillende weersomstandigheden

Vervolgens was het de beurt aan Piet. Piet had het sap van zijn “schone van Boskoop” verrijkt met sleedoorn, zwarte bessen en  bosbessen. De 2015 wijn kon daardoor niet zo goed worden vergeleken omdat die puur uit “Schone” bestond zonder al die fruitige toevoegingen. Al met al had Piet een mooie wijn  geproduceerd.

Teun had het sap van zijn Dornfelder meegebracht, en de daarbij behorende wijn. Opmerkelijk was dat hij bij de productie een nieuw soort gist had gebruikt, dat optimaal werkt bij 30 graden Celcius. Hoewel Teun had vergist bij kamertemperatuur, waren er toch geen restsuikers achtergebleven .

Tenslotte was het de beurt aan Wouter Jan. Hij had het sap van zijn “Maréchal Foch” ingevroren en afgeheveld. Bij het proeven ontstond een discussie of er nu wel of niet rozenblaadjes in het spel waren. De 2016 wijn was duidelijk nog te “rauw” maar de 2015 wijn was weer totaal anders.

We constateerden dat er in het algemeen weinig overeenkomst is tussen de smaak van het sap (omdat het vooral “zoet” smaakt) en de smaak van de wijn. Evenzo is er ook weinig overeenkomst tussen de smaak van de jonge wijn en de wijn die een jaar oud is. Maar jongens, wat kunnen we wijn maken!  (Hoewel, Richard vond het allemaal niet zo lekker)

Theo besloot de avond en bedankte de organisatoren van de avond en de “wijnboeren” die eraan hebben meegewerkt. Ik sluit me daar bij aan, temeer omdat we zo ontzettend veel van elkaar kunnen leren. O ja, ik hoorde ook een nieuwe geur “voorbij komen”: iemand rook de geur van Kerkhofbloemen…. Het moet niet gekker worden!

 

De gelukzalige wereld van de wijnliefhebber

We ontvingen een bijdrage van Richard voor onze Nieuwsbrief. De komende Kerstdagen hebben we allemaal ruim tijd om er eens goed voor te gaan zitten en deze filosofische bespiegelingen van Richard tot ons te nemen: Dank je wel Richard; bij het sluiten van de markt toch nog kopij in 2016!

De gelukzalige wereld van een wijnliefhebber.

Een wijnliefhebber kan zich helemaal verheugen in alle aspecten welke zich aan hem voordoen als hij zich de wereld van de wijn voor zijn geestesoog laat passeren. Hij denkt dan aan wijngaarden gelegen op zonnige wijnhellingen, aan de variatie van wijnstokken. Wijnranken die weelderig groeien met daaraan volle trossen druiven van chardonnay, riesling of cabernet sauvignon, merlot, shiraz enzovoort.

Als wijnliefhebber verdiept hij zich uit nieuwsgierigheid in de geschiedenis van de wijnstok, de geografische verspreiding daarvan en het ontstaan van de diverse varieteiten. Wat zijn de ideale lengte en breedtegraden voor de wijnstok.

Hoe gedraagt zich de wijnstok in koudere streken en wat doet mist met de druif. Wijn uit de bergen of uit een hooggebergte met daar tegenover de groene wijngaarden aan de zee.

Maar ook de bestrijding van epidemieen (schimmels) en niet te vergeten de druifluis.

Maar er is meer: de grondsoorten bv.. Zoals de Fransen het benoemen: het terroir. 

Dan is er nog de manier van wijnmaken zelf en de opslag daarvan in houten of roestvrijstalen vaten. Rijpingsjaren van de wijn. De mate van vochtigheid in kelders of ondergrondse ruimten al dan niet in half of hele duisternis. Het gebruik van eikenhout voor de wijnvaten: Europees of Amerikaans. Ook het gebruik van kurk om de flessen mee af te sluiten met als nieuwe ontwikkeling de plastic kurk of de schroefdop. De ontwikkeling gaat maar door. Daarnaast kan de wijnliefhebber geboeid raken door de grote verscheidenheid van vormen voor de wijnflessen. Ook interessant als de wijnliefhebber zich wil verdiepen in de familie geschiedenissen van wijnboeren en het bestuderen van wijngebieden aan de hand van fotoboeken of liever zelf ter plaatse zich op de hoogte stellen.

Het bestuderen en proeven van de grote wijnjaren met de verhalen die daarbij horen. Gelukkig zijn er in het verleden enthousiaste wijnschrijvers geweest die de historie van de wijn op hun eigen wijze hebben vastgelegd. Daarbij mag de combinatie van wijn met de gastronomie niet worden vergeten.

Dan komen we uiteindelijk terecht bij het produkt wijn zelf: witte wijn(droog/halfdroog/zoet), rode wijn in alle schakeringen, rose: een wereld van kleurverschil opent zich hier. Dan de voorkeur voor jonge wijn of toch maar een rijpe wijn, misschien met nog wat droesem? De echte zoete wijnen. Als vanzelf wordt de interesse gewekt voor de versterkte wijnen: cognac en armagnac, brandy, calvados en grappa. Het destillatieproces is de volgende stap waar de wijnliefhebber zich in verdiepen kan met likeurmaken als als een nieuwe hobby. Maar er is meer: Eenmaal in de ban van het hogere alcohol percentage verlegt de wijnliefhebber zijn aandacht naar het grote aanbod  van whisky's en ook de diverse rumsoorten.

Kortom: Ik hoop met het vorenstaande een motivatie te hebben gegeven dat het bestuderen en waarderen van WIJN een activiteit is welke bijdraagt tot meerdere kennis en zeker een zinvolle tijdsbesteding is!

Richard.Tiel, 18 juni 2015.

 

Nogmaals dank Richard, maar waarom mochten we nu pas kennis nemen van je artikel?

 

 

7 Januari 2017 (zaterdag)

We sluiten hier 2016 definitief af en gaan ons nu volledig richten op de nieuwjaarsreceptie. Voor de nieuwe leden: als jullie verwachten dat het zoiets is als bij de Gemeente, waar burgemeester en wethouders mooi op een rijtje staan om de beste wensen en veel heil en zegen in ontvangst te nemen, dan heb je het mis. Waar wel een overeenkomst is: het is weinig formeel. Natuurlijk is er een woordje van de voorzitter, en natuurlijk schudden we elkaar de hand, en natuurlijk drinken we een glaasje bubbels. 

Waar het verschil in zit is het volgende: alle leden maken voorafgaand aan de receptie een gerecht klaar en brengen dat mee (met een fles om te besproeien) . Altijd komen dan weer twee vragen naar boven:

1. Wat moet ik maken? Het antwoord is simpel: iets lekkers wat je goed kunt

2. Hoeveel moet ik maken? Ook op deze vraag is het antwoord simpel: zoveel als je zelf (met je partner natuurlijk) op kunt.

Het is net als bij de belastingdienst: gemakkelijker kunnen we het niet maken.  Mocht je desondanks nog raad en daad nodig hebben, bel dan met José (je vindt haar telefoonnummer op de ledenlijst) José weet namelijk bijna overal raad op.

Nieuw!  Nieuw!  Nieuw!

Het Gilde probeert jullie altijd weer te verrassen. Het valt zeker niet mee, want we krijgen niet altijd munitie aangeleverd vanuit de leden, maar deze keer hebben we dan weer iets speciaals: een pubquiz. Een pubquiz is een fenomeen dat uit Angelsaksische landen is overgewaaid en hier ook (en niet voor niets) erg populair wordt.

Kandidaten beantwoorden in teamverband vragen die door een quizmaster gesteld worden. De vragen kunnen over van alles en nog wat gaan maar vaak is er een grote rol weggelegd voor de actualiteit en uiteraard drank. Ook bij ons zal onze hobby ongetwijfeld centraal staan. Door de pubquiz zullen jullie vermoedelijk later thuis zijn dan normaal na de nieuwjaarsbijeenkomst: het is dus zaak om de babysitter te waarschuwen

Na de pubquiz gaan we alle lekkere dingen opeten en er een wijntje bij drinken. En dan wordt het nog gezelliger. Er is dan ook veel tijd om ideeën en ervaringen uit te wisselen, prangende vragen te stellen en nader kennis met elkaar te maken.

O ja, het geheel begint om ongeveer 16.00 uur. Een eindtijd is er niet direct…….. Plaats van samenkomst is het vertrouwde lokaal naast de kerk in de Emmastraat in Geldermalsen

                                    ---000---

Tenslotte…

…..rest mij niets dan jullie genoeglijke, prettige, gelukkige, zalige kerstdagen en een bubbelige jaarwisseling toe te wensen.

harrie

 

 

Nieuwsbrief december 2016

Beste vrienden.

Eenmaal…andermaal….verkocht! Het was weer een vrolijke avond op 18 november, toen we voor het eerst een heuse veiling organiseerden. Sommige leden ruimden de kelderdochters eens flink op, en anderen vulden hun voorraad gereedschappen behoorlijk aan. Uiteindelijk was de penningmeester ook nog eens spekkoper. Een evenement dat we best nog eens herhalen in de toekomst.

Lees hier het verslag dat Teun maakte van deze avond.